Till innehåll på sidan

Mergim, Energi och miljö 300 hp

Mergim studerar Energi och miljö 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Mergim. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Mergim, student på Energi och miljö 300 hp.

Namn: Mergim
Ålder: 24 år
Utbildning: Energi och miljö 300 hp
Från: Uppsala

Kontakta Mergim

Intervju med student

Mergim går Energi och miljö 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Mergim, jag är 24 år gammal och studerar mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet inom Energi och miljö. Jag bor i Uppsala och pluggar på KTH Campus i Stockholm.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag ansökte till KTH under våren 2017, några år efter min gymnasieexamen. Kort efter studentfirandet valde jag att arbeta och resa utomlands i två år, vilket gav mig en god erfarenhet gällande livet utanför plugget. Detta blev dock snabbt monotont och jag tyckte att min personliga utveckling tog ett stopp. Jag hade alltid tänkt att jag skulle börja studera förr eller senare och tyckte att det därmed var dags för en ny utmaning. Mitt val av KTH blev som klarast när jag läste om KTHs civilingenjörsprogram då jag sedan länge haft ett stort intresse för matematik och teknik. Närheten och förbindelsen till hemstaden Uppsala var också en viktig faktor.

– Valet av Energi och miljö kom från min nyfikenhet gällande hållbarhet, miljön och förnybar energi. Det lät som ett spännande framtidsyrke med många valmöjligheter. Programmet lät även brett och jag ville ha så många karriärval att välja på som möjligt. Att KTH dessutom har ett gott rykte både nationellt och internationellt som universitet och forskningsinstitut förstärkte mitt val ytterligare. Dessutom skulle jag få ett roligt studentliv vid sidan av studierna.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen är otroligt bred och insiktsgivande. Du får en stor inblick i miljö och energi, och hur deras system interagerar med varandra på en lokal och global nivå. Mycket fokus ligger på just hållbarhet, teknik, problemlösning och systemtänkande, men du får även kunskap i en rad olika ämnen såsom matematik, fysik, ekonomi, biologi och kemi.

– När jag började var jag lite orolig hur det skulle gå. Jag kände mig lite ringrostig efter lång paus från skolbänken. Tempot var intensivt dem första veckorna men du kom in i det ganska snabbt. Allt blev mycket roligare och lättare när jag väl fick lära känna folk i min klass. Efter snart fyra år kan jag säga att du definitivt inte behöver känna dig orolig över hur mycket eller lite kunskap du tar med sig från gymnasiet. Det är dock viktigt att strukturera och utveckla en god studieteknik. Blir något tufft får du ofta hjälp av både klasskamrater och lärare. Det finns även en mängd stödfunktioner på KTH som kan underlätta för elever under studietiden.

– Det som även förvånat mig under min studietid är hur pass bred utbildningen är och hur jag, trots fyra år in i utbildningen, har möjligheten att välja bland ett flertal inriktningar. Nu läser jag min master inom Hållbar energiteknik och har fortfarande fyra olika inriktningar att välja emellan till nästa år. Lite lyxigt och spännande om man gillar att ha många karriär-och utbildningsval.

– Vill man dessutom byta destination och studera utomlands finns många utbytesmöjligheter på KTH. Man kan exempelvis skriva sitt kandidatexamensarbete utomlands, via ett stipendium från MFS (minor field studie), något som jag gjorde under min tid på KTH. Vårt arbete handlade om solenergi och dess potential i Kosovo. Detta var ett riktigt lärorikt och spännande projekt som gav mig en inblick i hur jag kan jobba som ingenjör i framtiden. Vill du ha en utbildning som involverar många aspekter gällande hållbarhet och framtidens tekniska lösningar i kombination med ett roligt studentliv så är Energi & miljö ett glasklart val!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Eftersom att jag är från Uppsala så var jag till en början lite skeptiskt gällande studentlivet i Stockholm. Jag tänkte mig att KTH inte riktigt skulle kunna erbjuda samma typ av studentliv. Men jag hade helt fel! KTH:s studentliv är så brett och så bra det bara kan bli. Det finns alla möjliga typer av saker att göra inom ett flertal sektioner, nämnder och föreningar på KTH och som involverar alla typer av människor från alla möjliga utbildningar. Man kan göra allt från att vara en del av mottagningen, hjälpa till med utvecklingsfrågor via olika nämnder eller dra iväg och paddla med en förening på skolan.

– Själv har jag involverat mig i ett flertal nämnder på vår sektion och är även med i KTH Hyperloop där vi jobbar med att designa, utveckla och bygga nordens första prototyp av en hyperloop-pod. Vi tävlar med universitet världen över i The Hyperloop Pod Competition, som hålls varje år i Kalifornien och som dessutom sponsras av SpaceX. Det finns alltså massor med aktiviteter som student på KTH. Blir man trött på studentlivet finns allt annat som Stockholm har att erbjuda. Mitt tips till blivande studenter är att våga ta steget att involvera er själva så tidigt som möjligt. Ta del av KTHs studentliv!

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden vill jag helst jobba inom energibranschen, där befintlig och ny teknik ständigt förbättras och effektiviseras. Här finns det massor av utrymme för kreativitet där nya ingenjörer ständigt kommer behövas för att omställa dagens och framtidens energisystem till att bli mer hållbara. Att ta del av den omställningen och dessutom bidra till en mer hållbar framtid för framtida generationer är otroligt inspirerande. Men vad som väntar i framtiden är ännu oklart och karriärvalen är många. Tur att man valt en bred utbildning som täcker stora ämnesområden. Möjligheterna är många! 

Läs mer

Energi och miljö 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11