Många olika vägar att gå

Nathalie Hamsund gick civilingenjörsutbildningen i Farkostteknik 300 hp och jobbar idag som vibrationsanalys-ingenjör på Alfa Laval Tumba AB.

Nathalie Hamsund är i en jästtank och felsöker en propeller.

Vad arbetar du med?
Jag är vibrationsanalys-ingenjör på Alfa Laval Tumba AB. Jag sitter på eftermarknad och analyserar separatorer och dekantrar som snurrar ute i världen utifrån vibrationsanalys.

Beskriv vad du gör en dag på arbetet
På morgonen kollar jag igenom alla maskiner som har fasta installationer av konditionsövervakning så att allt verkar snurra ok. Sedan analyserar jag mycket data som olika kunder har problem att tolka och rapporterar om något behöver åtgärdas. Det innebär mycket kontakt med säljbolag och att på ett så enkelt sätt som möjligt beskriva olika felmönster och så vidare.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att jag får möjligheten att göra så mycket olika saker. I min tjänst ingår också bland annat att ge träningar i vibrationsmätning och analys för serviceingenjörer, både ute i världen och på hemmaplan. Det innebär mycket kontaktknytande och att man hela tiden utvecklas.

Hur ser framtiden ut inom ditt område?
Framtiden ser ljus ut. Allt fler industrier vill använda sig av förebyggande konditionsövervakning för att dra ner på servicekostnaderna genom att bara byta delar i maskinen när behovet finns.

Hur hamnade du på KTH?
Jag har alltid varit teknikintresserad och visste tidigt att jag ville bli någon slags ingenjör. KTH kändes väletablerat och som ett säkert varumärke inför framtiden.

Hur kommer det sig att det blev just Farkostteknik?
Jag lockades av en teoretisk linje som ändå lutade sig tillbaka på en verklighetsförankring.

Vad är det viktigaste du har med dig från studietiden ut i arbetslivet?
Studierna på KTH var för mig långt ifrån smärtfria. Man satt långa dagar och för att klara kurserna var man tvungen att lära sig vikten av att förstå varför saker är som de är. Det utvecklades till en nyfikenhet och ett driv att inte nöja sig med ett halvdant svar. Det har jag haft stor nytta av i mitt arbete.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag vill fortsätta utvecklas inom den gren jag jobbar inom. Om ett par år kanske jag flyttar och jobbar utomlands inom företaget. Mitt långsiktiga mål är att bli en spetskompetens inom vibrationer.

Varför ska andra välja ingenjörsyrket?
Om man är teknikintresserad finns det oändligt med möjligheter att utvecklas och fortsätta lära. Det finns många olika vägar att gå och möjligheter att se sig omkring; både i världen och inom olika teknikområden.

Tre tips till den som funderar på att söka till KTH?

  1. Ta möjligheten och läs kurser som är svåra att ta igen i arbetslivet.
  2. Knyt kontakter.
  3. Ha roligt under studietiden

Läs mer

Farkostteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29