Till innehåll på sidan

Jessica, Industriell ekonomi 300 hp

Jessica studerade Industriell ekonomi 300 hp. I sin alumnintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Jessica Lind, alumn. Jobbar på Siemens Smart Infrastructure.

Namn: Jessica Lind
Utbildning: Civilingenjörsprogrammet inom Industriell ekonomi 300 hp, inriktning energisystem
Examensår: 2017
Arbetar som: Business Excellence Project Manager på Siemens Smart Infrastructure

Intervju med alumn

Jessica Lind jobbar på Siemens Smart Infrastructure som Business Excellence Project Manager och berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Hej, kul att du hittat hit! Jessica Lind heter jag och är nyligen fyllda 28 år. Jag är uppväxt i Nacka utanför Stockholm och bor nu i Hammarbyhöjden. Jag började läsa Industriell ekonomi (inriktning energisystem) på KTH 2011 och tog examen 2017 efter 5 års plugg och ett års studieuppehåll (då jag gjorde en skidsäsong i Italien).

– Jag stormtrivdes på KTH och Industriell Ekonomi! Jag upplevde att kulturen var att vi hjälpte varandra igenom studierna, man kände sig aldrig ensam med en uppgift. Det fanns också massa roliga aktiviteter att engagera sig i, såsom Mottagningen och iSpexet som verkligen förgyllde studietiden. Min tid på KTH hade inte varit densamma utan de engagemangen.

– Innan jag började på KTH hade jag även ett års uppehåll då jag jobbade och reste. Det var skönt att få mer tid att fundera på vad det var jag ville plugga. Jag valde till slut Industriell ekonomi då det var ett program som erbjöd stor bredd och många möjligheter. Jag gillade tanken på att läsa både typiska ingenjörsämnen och ämnen inom ekonomi och management.

– Själva studierna var varierande vilket var väldigt roligt. Vi fick göra case för affärsidéer, traggla med differentialekvationer, diskutera organisationsteori och räkna på värmeöverföring. Det är kul att få utveckla sin problemlösningsförmåga på många olika sätt.

– Industriell ekonomi är ett bra program för dig som lockas till både tekniska och affärsmässiga frågeställningar!

Vad arbetar du med?

– Idag arbetar jag på Siemens Smart Infrastructure i Solna. Jag började direkt efter examen som trainee, då jag under 13 månader fick chansen att pröva på olika avdelningar inom företaget. I tre månader jobbade jag även i Zürich.

– Nu arbetar jag som intern projektledare där jag leder olika projekt som syftar till att utveckla vår verksamhet, arbetsprocesser och verktyg. Mitt fokus är att stödja säljorganisationen, och det senaste året har jag varit en del i ett globalt projekt där vi implementerat programmet Salesforce som vårat nya CRM-system (CRM = Customer Relationship Management). Det var väldigt roligt då jag hanterade både tekniska frågor som data migration och användarfrågor som utbildning i programmet och change management.

– Min roll går ut på att driva förändringar på ett sätt som tar hänsyn till hela processen och skapar den bästa möjliga lösningen utifrån organisationen och våra verksamhetsmål. Det bästa med rollen är att den är väldigt varierad – det dyker upp frågeställningar relaterat till teknik, arbetssätt och förändringsarbete. Jag får också möjlighet att arbeta med många personer i organisationen, vilket är kul!

Hur ser framtiden ut?

– Den som ändå hade en spåkula! Med en examen från Industriell ekonomi har du många möjligheter, och en sak jag skulle vilja påpeka är att man inte måste bli managementkonsult som är vanligt efter examen. Det finns många vägar att gå, jag har vänner från min klass som nu jobbar som IT-konsulter och programmerar, med affärsutveckling på bank, med strategiutveckling inom ett energiföretag och mycket mer.

– Till dig som funderar på att söka till KTH kan jag säga att jag aldrig har ångrat mitt val, men det är viktigt att det känns bra i magen och att du tycker programmet verkar roligt! Jag tycker personligen att det var väldigt svårt att föreställa mig vad jag skulle arbeta med, men går du på det som känns roligt är det svårt att gå fel.

– Själv tycker jag att det är både roligt och tillfredställande att vara med och driva en förändring från start till mål, så det kommer jag fortsätta att göra!

Läs mer

Industriell ekonomi 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-08-17