En bra blandning av teknik och verksamhetsledning

Alex är student vid civilingenjörsutbildningen Industriell ekonomi.

Berätta om din bakgrund och vägen till KTH?
Uppvuxen, men inte född, i Falun uppe i Dalarna. Alltid haft ett intresse för att lära mig saker och förbättras som person. Växte så småningom ur min hemstad och lämnade den för Stockholm och valde att studera Industriell ekonomi. Valde just KTH för att jag vill ta mig långt, både bildligt och bokstavligt talat, och då uppskattar jag en skola som har en internationell profil såväl som goda möjligheter för utbyte.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Den innehåller en bra blandning av teknik och verksamhetsledning, något jag anser värdefullt att ha med sig ut på arbetsmarknaden. Något annat som utmärker utbildningen är de fantastiska människorna man möter. På Industriell Ekonomi är alla garanterat öppna, trevliga och ambitiösa.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Den motsvarar absolut mina förväntningar! Som elev har du goda möjligheter att påverka utbildningen till förbättring genom att ge feedback till lärarna. Ett exempel på det är hur Erik Poromaa, genom sin roll som programansvarig student i sektionens styrelse, påbörjat ett arbete med just detta som ändamål.

Hur är lärarna på utbildningen?
Som rysk roulette: fem av sex är fantastiska, men så kan det finnas en sjätte.

Vad har varit roligast hittills och varför?
Att få ta del av studentlivet. De möjligheter jag personligen fått och de ansvarsposter jag tagit har hjälpt mig att växa enormt mycket under min tid på KTH.

Vad har varit mest utmanande och hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Att hitta en balans. Inte bara mellan studentkåren och studierna, utan mellan de båda och mitt liv utanför KTH. En av de i synnerhet mest utmanande sakerna för min del har varit att tackla min tendens att jobba rakt in i kaklet, och att lära mig inse när saker är bra nog.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom Industriell ekonomi?
Mycket goda, KTH har kontakt med en rad olika länder över hela jorden. Jag ska på en utbytestermin till hösten i Santiago, Chile och kan svara på fler frågor kring detta då. Tveka inte att höra av er.

Vad finns det för stöd att få med studierna?
Det finns en hel del hjälp att få. Till att börja med finns det olika så kallade jourer, bland annat inom matte och fysik. Utöver det har det precis börjat dyka upp en del intensivkurser inom ämnen som drivs av studenter i de äldre årskurserna. Khan Academy, något som ofta nyttjas av studenter de första två åren, är en icke-vinstdrivande organisation som i videoformat lär ut ett flertal ämnen gratis över nätet. Sist men inte minst finns Google, referatens moder Wikipedia, alla dina framtida vänner och såklart äldre kursare som du kommer att lära känna under terminernas gång.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Öppen, välkomnande, kärleksfull. Studentlivet på KTH är utan tvekan det bästa i hela Stockholm. Allt du kan tänka dig finns det en grupp för, som träffas nån gång i veckan och fikar på campus. Klubb för dykare? Check. Klubb för kubb? Check. Klubb för centraleuropéer? Tjeck.

På campus kan du hitta pubar alla dagar i veckan, tentaklubbar för över 1500 personer, spexiga teaterföreställningar och annat allmänt skönt häng. Alla studenter är öppensinnade och det finns en gedigen teknologkultur där de engagerade på olika program klär sig i speciella färgsprakande studentmunderingar, sjunger sånger och deltar i uråldriga traditioner vid de studentevenemang som pågår under åren.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Den första tiden på KTH präglas av den campustäckande så kallade mottagningsperioden. Då får de nyantagna möjlighet att delta i evenemang, lär känna varandra genom lek och spel samt äta och dricka tillsammans. Genom att engagera dig i studentlivet breddar du din umgängeskrets och ser ännu mer av alla de härliga människor som du delar detta femåriga äventyr med.

Jag har bland annat engagerat mig inom sektionen, diverse evenemang och övriga grupper runt om på campus, vilket är något som gett mig de goda vänner jag har idag.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Mycket god. På Industriell ekonomi skapas en väldigt bra gemenskap mellan alla som pluggar. Vi hjälper och stöttar varandra och trots att klassen består av cirka 200 personer känns den förvånansvärt liten. Du kan alltid vända dig till vem som helst, oavsett hur väl du känner dem sedan innan, och de klassgrupper som finns att hitta på sociala medier är fyllda med frågor, svar, inbjudningar till fester och annat hjälpsamt under tentaperioderna.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?
Ett jobb där jag har stålhättade skor och hjälm, riddare kanske.

Detaljerna kring mina framtidsplaner är inte särskilt viktiga för mig. Vad jag prioriterar är ett jobb där jag känner att jag utvecklas, ges möjlighet att påverka och där jag framförallt trivs. Jag anser att sektionen för Industriell ekonomi redan gett mig ett smakprov på just det och jag är fullkomligt övertygad att min utbildning här på KTH förser mig med precis de förutsättningar jag behöver för att nå mina mål.

Läs mer

Industriell ekonomi 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29