Till innehåll på sidan

Laksana, Industriell ekonomi 300 hp

Laksana studerar Industriell ekonomi 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Laksana, student för Industriell ekonomi 300 hp

Namn: Laksana
Utbildning: Industriell ekonomi 300 hp
Från: Kumla

Intervju med student

Laksana går Industriell ekonomi 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Laksana och jag studerar Industriell ekonomi 300 hp på KTH Campus. Jag kommer ursprungligen från Kumla och har nu hamnat här uppe i Stockholm på grund av studierna.

Berätta om din väg till KTH!

– När jag var yngre hade jag ingen aning om vad jag ville plugga. Det är svårt som tonåring att bestämma sig för vad man ska göra resten av sitt liv. Min väg till just KTH var lite av en slump. Som 16-åring hade jag bestämt mig för att bli ingenjör (även om jag då knappt visste vad det var) av den anledningen att jag ville vara med och göra den tekniska branschen mer jämställd. Jag gick natur på gymnasiet och fick ett intresse för hållbarhet och planering. Av en slump hörde jag av en vän om just programmet Industriell ekonomi. På den tiden förstod jag knappt vad det innebar, men det kändes som en perfekt blandning av det klassiskt tekniska med en kombination av mer ”mjuka” delar så som ledarskap, projektledning och organisering. Som gymnasieelev hade jag fortfarande inte bestämt mig helt och då kändes denna utbildning som en perfekt blandning av det jag intresserade mig för samtidigt som jag fick prova på lite av varje.

– Till slut hamnade jag här på KTH, lagom långt bort från min hemort och perfekt nära student- och näringsliv. Det var alltså inte alltid givet jag skulle börja plugga på KTH, men det är ett val jag inte ångrar!

Hur tycker du att studentlivet är i Stockholm?

– Att studera i Stockholm kan låta lite läskigt och främmande. Det är ingen klassisk studentstad och det är inte alltid lätt att hitta bostad. För dig som tänkt flytta till Stockholm kan jag rekommendera att du ställer dig i SSSB:s bostadskö så tidigt som möjligt. Kolla även med bekanta eller gå med i grupper på sociala medier där folk hyr ut ett rum eller lägenhet. Just bostadsdelen var det som oroade mig rätt mycket innan jag började här, men det löser sig. Ha lite framförhållning och fråga gärna runt om hjälp så kommer det bli bra i slutändan.

– Det jag upplever som fördelen med Stockholm är att man kan välja hur mycket man vill engagera sig i studentlivet, det finns bra med kollektivtrafik och det är nära till väldigt mycket. Det möjliggör studiebesök på spännande företag och en och annan exponering för framtida arbetsplatser. Sen så ligger KTH Campus väldigt bra till, vilket gör det extra härligt att gå på promenader. Du kan välja att gå mot centrum, eller kanske ta en tripp till en park eller till skogen. Helt enkelt finns det så mycket att välja mellan när man går här.

– Utanför mina egna studier är jag väldigt engagerad i min egen sektions studentliv. Det är allt från att ha varit med och arrangerat mottagningen till att vara en del av i Spexet. Till skillnad från vad en kan tro så finns det otroligt mycket Stockholm och KTH har att erbjuda rent studentlivsmässigt. Det har för mig varit ett perfekt sätt att lära känna folk och få vänner i alla olika årskullar och få väldigt mycket lärdomar kring hur organisationer fungerar.

Vad är ditt tips för den som börjar plugga på KTH?

– Är det så att du sitter där med antagningsbeskedet framför dig vill jag börja med att gratulera dig. Det är en vinst i sig att komma in på det man sökt. Mitt personliga tips är att våga försöka testa på utbildningen, även om du är lite osäker kan du få en positiv överraskning.

– Ett annat tips är att tidigt i studierna strukturera upp lite. Det är mycket nytt och otroligt många nya intryck. Så börja tidigt med att ställa upp deadlines och vad som behöver göras. Men prioritera även att vila när det behövs! Det är viktigt att våga släppa studierna lite ibland, det är inte det enda viktiga med din tid på universitetet. Ibland klarar man inte allt på en gång, och det är mer än okej. Gör ditt bästa utifrån dina förutsättningar just då.

– En annan sak som jag personligen skulle rekommendera är att försöka vara med på mottagningen. Det är ett perfekt sätt att lära känna dina klasskamrater de kommande åren och framförallt får du smaka på det sektionen har att erbjuda!

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag är klar med mina år på KTH är jag taggad på att arbeta med hållbarhetsfrågor i organisationer eller något åt det hållet. Jag har alltså inte helt bestämt mig än, men det har jag inget emot då min inriktning på utbildningen har gett mig en grund för att i framtiden kunna arbeta med det jag vill.

Läs mer

Industriell ekonomi 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-05