Till innehåll på sidan

Alexandra, Industriell teknik och hållbarhet 300 hp

Alexandra studerar Industriell teknik och hållbarhet 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Alexandra. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Alexandra, student för Industriell teknik och hållbarhet 300 hp

Namn: Alexandra
Ålder: 23 år
Utbildning: Industriell teknik och hållbarhet 300 hp
Från: Tullinge, Stockholm

Kontakta Alexandra

Intervju med student

Alexandra går Industriell teknik och hållbarhet 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Min namn är Alexandra och jag är 23 år. Jag går fjärde året på Industriell teknik och hållbarhet, master i Industriell ekonomi. Jag har tidigare pluggat en hel del på Södertälje Campus men är nu på KTH Campus, Valhallavägen. 

Berätta om din väg till KTH!

– Innan jag sökte till KTH så fanns alltid funderingen om man ville stanna kvar i Stockholm eller om man ville flytta till en annan stad för att plugga vidare. Jag ställde mig då frågan: Varför ska jag flytta till en annan stad för att plugga när en utav världens bästa universitet för tekniska utbildningar finns här i Stockholm? Om jag hade bott i en annan stad skulle jag ha flyttat till Stockholm för att kunna gå denna utbildning, så nu när jag bor här vad är meningen med att flytta?

– Jag sökte till KTH direkt efter gymnasiet. Dagen då jag verkligen tog mitt beslut var när jag var på eventet Giants som KTH håller för tjejer och icke-binära varje år.

– Så fort jag läste om programmet Industriell teknik och hållbarhet visste jag att det var det programmet jag ville läsa. Närheten till näringslivet och sammankopplingen mellan verklighet och teori är något ovärderligt i en universitetsutbildning.

Hur är din utbildning?

– Det som utmärker utbildning är närheten till näringslivet och helhetsperspektivet som denna utbildning ger oss angående företag och hur produktionen fungerar. Utbildningen har överträffat mina förväntningar faktiskt och jag är väldigt nöd med mitt val.

– Eftersom vi är en relativt liten klass så lär vi känna lärarna som har de programspecifika kurserna rätt så fort och det gäller åt båda hållen eftersom de också lär känna oss. Samtidigt läser vi kurser tillsammans med andra program och då kan det sitta 300 elever i en sal. I de fallen blir det svårt för lärarna att bygga relationer med alla.

– För mig har programmeringen varit svårast och jag har haft en hel del i min utbildning hittills. Men det har funkat bra med hjälp av både skolan och kompisar. KTH erbjuder stöd i olika former till oss studenter. FUNKA hjälper till ifall du har speciella behov, men det finns även mattestugor och annan hjälp tillgänglig.

– Precis som på alla program på KTH så kan man åka på utbyte ifall man skulle vilja. Jag har ännu inte gjort det men funderar på att göra det. Är lite sugen på att åka till solen.

– Till någon som funderar på att läsa min utbildning skulle jag säga att de borde våga söka. Även om det är en utbildning som ges av KTH Södertälje så bör man veta att man läser kurser både på Campus Södertälje och på KTH Campus på Valhallavägen. Tro inte att du kommer få en ”sämre” civilingenjörsexamen bara för att du läser vissa kurser i Södertälje.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Stockholm är en storstad så det finns både studentliv inom KTH och utanför denna bubbla. Man kan gå ut och ha trevligt med sina kompisar, gå på konserter, fotbollsmatcher och mycket annat.

– Själv tycker jag att det är trevligt att ha upplevt både KTH Campus på Valhallavägen och Campus Södertälje. Det förstnämnda är mycket större än det andra och det händer alltid nåt. Samtidigt är det andra helt nytt och ligger vägg i vägg med industrin. Helt olika världar alltså.

– Sammanhållningen på mitt program är jättebra! Det kanske har att göra med antalet teknologer på programmet, men jag kan definitivt säga att det inte tog oss lång tid innan alla visste vilka de andra i klassen var.

– För att lära känna nya personer är det viktigt att man vågar prata med andra. Det kanske låter konstigt, men man kommer aldrig kunna lära känna nån om man inte pratar med den oavsett hur många övningar och aktiviteter man gör tillsammans. Ta vara på luncherna och öppna upp dig, det är mitt råd till alla som vill lära känna folk! Jag missade mottagningen men ändå så kunde jag bli en del utav klassen utan problem eller svårigheter. Våga visa vem du är och vad du står för! Glöm inte att du gör detta för dig själv och att du borde njuta på vägen.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mitt drömjobb är nån sorts projektledare inom stora förbättringsprojekt t.ex. inom underhåll. Att kunna utforma grupper av experter som under mitt ledarskap ska kunna lösa problem som företaget inte ens vet existerar eller är helt beroende av att de blir korrigerade, dvs både kort- och långsiktiga förbättringsprojekt.

– Nu på senare tid har jag också fått upp ögonen för marknadsföring, dock så vi får se vart detta slutar någonstans. Det bästa är att jag inte behöver vara orolig eller känna att jag kommer vara fast någonstans!

Läs mer 

Industriell teknik och hållbarhet 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-06