Till innehåll på sidan

Sophie, Informationsteknik 300 hp

Sophie studerade Informationsteknik 300 hp. I sin alumnintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Sophie Eskesen, alumn. Jobbar på Ecster.

Namn: Sophie Eskesen
Ålder: 26 år
Utbildning: Informationsteknik 300 hp
Examensår: 2017
Arbetar som: Systemutvecklare på Ecster

Intervju med alumn

Sophie Eskesen jobbar på Ecster som Systemutvecklare och berättar om sin yrkeskarriär.

Vem är du?

– Hej, jag heter Sophie Eskesen och är 26 år gammal och kommer från Södermalm i Stockholm. Jag pluggade till civilingenjör inom Informationsteknik (IT) med en master i Datalogi med inriktningen autonoma system. När jag började på KTH kunde jag ingenting om programmering då jag pluggat natur på gymnasiet och inte heller hållit på med programmering på min fritid.

– Mitt första heltidsjobb fick jag genom att jag var med i Handelsbankens studentprogram under min studietid. Sedan jag tog examen 2017 har jag arbetat på ett dotterbolag till Handelsbanken som heter Ecster, som håller på med betallösningar. På Ecster jobbar jag som Backend-utvecklare i Java men gör även en del Frontend-utveckling.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Jag visste sedan länge att jag ville plugga till civilingenjör då jag tyckte mycket om matematik och fysik i skolan och inte hade samma intresse för de andra skolämnena. Eftersom jag inte kände mig redo att flytta hemifrån och då KTH hade ett bra rykte blev valet enkelt. Valet om vilken civilingenjörsutbildning jag skulle välja var inte lika självklart. Tidigare hade jag tänkt att jag skulle välja Teknisk fysik men problemet var att mina gymnasiebetyg inte riktigt räckte till så jag skulle behövt söka in via en annan kvotgrupp för att komma in.

– När jag besökte SACO mässan, där KTH ställde ut, träffade jag några elever samt den programansvarige läraren från IT-programmet. De försökte få mig att bli intresserad av IT-programmet och förklarade att det inte krävdes någon tidigare erfarenhet av programmering. Tidigare hade jag inte övervägt IT-programmet eftersom jag trodde att man var chanslös om man inte kunde någon programmering sedan tidigare. Min magkänsla sa att det var rätt utbildning för mig då datorer alltid intresserat mig, då det fanns nära koppling mellan studierna och arbetslivet samt att de jobb man kan få efter att man gått IT-programmet lockade mig.

Vad arbetar du med?

– Som jag tidigare nämnt så jobbar jag som utvecklare på ett företag som heter Ecster. Mitt jobb innebär att jag utvecklar de system som används, både internt och externt. Vi har flera team som har ansvar för olika delar av systemet, det jag tillhör heter Corporate och har ansvar för de system som säljföretagen som använder Ecsters betallösningar använder sig av.

– Vi jobbar agilt där en grundtanke är att man gör små delleveranser av funktionalitet ofta istället för att göra en stor leverans i slutet av ett projekt. Den funktionalitet som ska läggas till i våra system läggs upp som mindre uppgifter i vår elektroniska anslagstavla. Där läggs de upp i den ordningen utvecklarna ska göra dem. När en uppgift är gjord ska den kodgranskas av en kollega och därefter testas. Testerna görs både genom automatiska och manuella tester.

– Jag tycker det är väldigt roligt att jobba i ett team och jag uppskattar den återkoppling man får när man ser hur många uppgifter som genomförts. Från min utbildning har jag fått med mig mina programmeringskunskaper samt förmågan att snabbt lära mig nya saker, vilket man ständigt behöver göra som utvecklare.

Hur ser framtiden ut?

– Med en utbildning inom IT finns många olika karriärvägar. Man kan bli allt från chef och projektledare till att jobba med inbyggda system och IT-säkerhet. Dessutom behövs IT i alla branscher. På samma sätt kan man under IT-programmet välja de valbara kurserna och sin master utefter det man är intresserad av. Jag rekommenderar att gå in och läsa igenom kursprogrammen för de kurser som ligger inom den utbildningen man är intresserad av, då får man veta vad utbildningen faktiskt innebär.

– För egen del är planen att fortsätta att jobba som systemutvecklare ett bra tag framöver då jag tycker att det är väldigt kul och eftersom det fortfarande finns så mycket som jag vill lära mig. Förhoppningsvis kan jag bli mer involverad i hur man strukturerar upp IT-system och kanske jobba i en roll där jag kombinerar systemutveckling med IT-arkitektur.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08