Charlie Hansson, Chas

Charlie Hansson tog chansen att starta eget företag efter studierna vid KTH Kista. Idag leder han ett IT-konsultföretag med cirka 35 anställda. Han menar att en IT-utbildning är en säker investering i en god framtid.

Namn: Charlie Hansson
Bor: Stockholm
Ålder: 29 år
Examen: 2005

Chas Visual Management grundades av Charlie Hansson och en studiekamrat efter IT-utbildningen vid KTH Kista. Att han valde Kista som studieort förklarar han med utbildningens kvalitet men också det faktum att Kista är fullt av IT-företag.

– I Kista har du väldigt bra tillgång till näringslivet. Det är lätt att skapa ett bra nätverk redan under utbildningen. Ditt nätverk har du sedan mycket nytta av efter dina studier, säger Charlie Hansson, VD och medgrundare för Chas Visual Management.

Brist på personer med högre utbildning

IT är en av Sveriges mest expansiva branscherna idag, menar han. IT genomsyrar vår vardag och är en naturlig del även av andra branscher. Det gör att behovet av välutbildade personer är mycket stort.
– Vi ser redan idag en brist på personer med högre IT-utbildning. Därför är det en mycket säker investering i din framtid att välja en IT-utbildning. Och det gäller oavsett hur konjunkturen ser ut. De som valde att plugga IT under lågkonjunkturen valde ju helt rätt: idag kommer de ut i bransch som växer stadigt, säger han.

Och vilken IT-utbildning du väljer spelar mindre roll, tipsar han. Så länge du hittar en utbildning som intresserar och engagerar dig.
– Se till att ha kul under utbildningen. Under din studietid kommer du att träffa många som blir dina vänner för livet. Se till att skapa dig så stora kontaktytor och nätverk som möjligt, det har du stor nytta av senare i arbetslivet.

Att starta eget företag efter utbildningen är något som han verkligen kan rekommendera. Att starta eget ger dig chansen att verkligen ägna dig åt något du brinner för.
– Speciellt som nyutexaminerad då du varken hunnit skaffa familj eller lån på huset. Då vågar de flesta riskera lite mer än vad de kommer att kunna göra senare i livet.

Anställer gärna nyutexaminerade

Charlie Hansson
Charlie Hansson vid entrévägg på Chas

Det är inte bara IT-branschen som expanderar idag. Chas Visual Management ska växa så det knakar de kommande åren, berättar Charlie Hansson. De idag cirka 35 anställda ska bli det dubbla inom fem år.
– Vi söker väldigt brett: allt från programmerar till grafiker, IT-strateger, lärare inom IT. Vi behöver alla sorters kompetenser, säger han.

Företaget anställer dessutom gärna nyutexaminerade studenter.
– Inte minst tack vare att de kommer med färsk kunskap. Men även därför att de befinner sig i en mycket kreativ period i livet. När du är ung ifrågasätter du gärna din omgivning, och det kan leda till en positiv förändring. Du vågar helt enkelt mer när du är ung, och har därför större chans att lyckas, säger Charlie Hansson.

Att ha ett socialt engagemang är viktigt, och kan ge en fördel vid anställningsintervjun.
– Vi anställer gärna personer som visar ett socialt engagemang utanför jobbet. Vi ser gärna att du är engagerad i ideella organisationer eller andra sociala sammanhang. Att ha ett starkt engagemang i samhällsfrågor är för oss en viktig del av att driva företag, säger han.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-01-23