Niklas Andersson, Ericsson

År 2009 tog Niklas Andersson examen från civilingenjörsutbildningen i Informationsteknik. Nu är han bosatt i Shanghai där han arbetar på Ericsson som Team Leader.

Hej Niklas, vad har du gjort sedan du tog examen från KTH?
Tack vare kontakter jag skapade i samband med KTH:s mentorprogram blev jag erbjuden att skriva mitt exjobb på Ericsson i Shanghai. När examen närmade sig under sommaren 2009 blev jag erbjuden att stanna kvar för att hjälpa till med att sätta upp ett nytt team, vars uppdrag var att ha hand om ett nytt stort testlabb, vilket jag nappade på. Jag har sedan dess varit bosatt i Shanghai som förmodligen är den mest omtalade, snabbast växande och mest konkurrensutsatta platsen på jorden just nu. Detta har fått mig att utvecklas inte bara professionellt utan även som person.

Vad gör du på jobbet?
Numera går största delen av min arbetstid åt till att leda teamet på åtta personer, koordinera och planera allt jobb som görs. Från och till är det även lite integrerings- och testjobb samt kundsupport som jag hjälper till med. Jag är den enda personen från Sverige som pratar flytande kinesiska på en arbetsplats med nästan 2000 personer. Detta har lett till att jag har kunnat bli en del av det lokala gänget och tillfört mig en ovärderlig insikt i hur den komplexa kinesiska kulturen fungerar.

Mina kunskaper och min bakgrund gör att jag ser till att missförstånd inte leder till felprioriteringar för företaget. Jag är även naturligt en mentor för många kollegor som vill lära sig bättre hur man jobbar med utlandet. Ibland får jag även uppdrag på sidan av de vanliga uppgifterna som till exempel att vara värd för den årliga företagsfesten eller att driva praktikantprogram.

Hur upplever du att behovet av IT-kompetens ser ut idag?
Stort behov. Genom att jag har fått möjlighet att jobbat som Scrum Master och varit väldigt involverad i företagets process att förbättra arbetssätten, har jag insett hur viktigt det är att vi kan få in fler kvalificerade människor med IT-kompetens. Även för icke-tekniska jobb så ser vi gärna människor med IT-kompetens då dessa personer kan vara en del av hela processen i företaget.

Varför valde du att studera på KTH Kista?
Det passade min profil och lät som en spännande utmaning.

Vad har du med dig från utbildningstiden som du fortfarande har nytta av?
Jag har med mig väldigt mycket från utbildningstiden. Den breda utbildningsbasen och kapaciteten som krävdes för att klara av utbildningen gör mig väldigt orädd för att ta an nya utmaningar. Även med helt nya uppgifter som jag inte har utsatts för tidigare, så vet jag att med lite tid så har jag vad som behövs för att klara uppgiften.

Vad är ditt bästa minne från studietiden på KTH?
Lugnet efter en tentaperiod, då man hade lagt en hel period bakom sig och gått ett steg framåt.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29