Till innehåll på sidan

Gustaf, Informationsteknik 300 hp

Gustaf studerar Informationsteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Gustaf, student för Informationsteknik 300 hp

Namn: Gustaf
Ålder: 22 år
Utbildning: Informationsteknik 300 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Gustaf går Informationsteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Gustaf, jag är 22 år gammal och läser tredje året på civilingenjörsprogrammet inom Informationsteknik. Jag har sen barnsben gillat att bygga saker, i alla möjliga former, så indikationen på att jag borde bli en ingenjör fanns tidigt. Skulle jag beskriva mig själv med ett ord så är det nog nyfiken då jag tycker att det finns alltför många roliga saker där ute att lära sig, prova på och att jobba med.

– När jag inte pluggar så brukar jag vara med familjen, kompisar och träna. Jag jobbar även vid sidan av studierna när det finns tid. Jag har bott i Stockholm hela mitt liv, och på grund av min kärlek för Stockholm så ville jag stanna här när det var dags att välja universitet!

Berätta om din väg till KTH!

– När jag var liten gillade jag verkligen matte och ansåg mig själv vara väldigt duktig på det också. När jag kom till gymnasiet hade jag dock inte alls samma motivation eller färdigheter inom det. Jag visste tidigt att jag ville bli ingenjör, men blev nu tveksam till om jag var tillräckligt duktig inom matte för att klara av en civilingenjörsutbildning. Jag hade ju hört innan hur tuffa de studierna var, speciellt matten.

– Trots detta valde jag att söka till civilingenjörsutbildningen på KTH, och det är jag glad över att jag gjorde. Trots motgångar, så kommer du klara av det utan problem om du är villig att lägga ner energin på det och finner ämnena du studerar roliga. Jag visste direkt att jag ville plugga något inom IT på grund av hur enkelt det är att förverkliga idéer och bygga saker inom den branschen.

Hur är din utbildning?

– Informationsteknik är en bred utbildning som utforskar alla lager av vad IT innebär. Utbildningen ger dig verktygen för att navigera, applicera och förstå teknik på djupet. Allt från att bygga kretsar i ellära upp till projektledningskurser, vilket ger dig en väldigt bra kunskap om IT-branschen i sin helhet.

– Det som även särskiljer Informationsteknik från andra liknande teknikdrivna utbildningar är bland annat dess koppling till näringslivet. Vi har läst projektkurser där vi får applicera det vi lär oss. Just nu läser jag en kurs inom hållbarhet där vi får vara med och utveckla mjukvara för ett företag som ska spåra och koordinera självkörande elbilar i Stockholm. Du får alltså chans att applicera det du lär dig, något jag personligen funnit allra roligast.

– Trots att matten i utbildningen är viktig så känns den inte som den centrala delen i det jag lär mig, utan snarare plattformen för att förstå koncepten inom IT. Är det endast matte du är intresserad av och vill göra rekommenderar jag nån av de andra civilingenjörsutbildningarna, men om du inte är ute efter just matten så kommer du absolut trivas bra på Informationsteknik då det är på tekniken fokuset ligger.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Utbildningen läses till största delen i Kista i nya fräscha lokaler. Det ligger nära exempelvis Kista Galleria om du behöver något från en affär eller vill unna dig en lunch i dess food court med klasskamraterna. Kista ligger strax utanför centrala Stockholm, vilket innebär en lite längre restid in till stan (ca 20 min), men jag uppskattar mest all studieyta man har där. Man hittar alltid pluggplats eller grupprum och slipper kö till mikrovågsugnarna vid lunch.

– Studentlivet är väldigt brett på det sättet att det finns så många olika sätt att närma sig det. Vill du engagera dig i kåren och studentorganisationer så finns det massor av möjligheter inom KTH. Det finns även pubar och event nästan varje dag i veckan om du även inkluderar andra programs sektioner.

– Det bästa är dock att du studerar i Stockholm, vilket märks i vilka möjligheter det öppnar upp. Du kan tillsammans med kompisar, om du skulle vilja, istället hitta på egna saker utanför student- och kårlivet just tack vare hur många saker som redan erbjuds här.

Vad har du för framtidsplaner?

– För mig är det viktigaste att jag får göra positiv skillnad och vara med och påverka. Detta innebär för mig möjligheten att hjälpa främst människor eller miljön med arbetet jag gör. IT ger dig en bra möjlighet att göra detta då du kan vara med och bygga plattformarna och de digitala verktygen som krävs för att göra en positiv skillnad. Så din roll kommer att vara väldigt viktig.

– Jag gillar som sagt att bygga saker så jag tror att jag kommer vilja jobba på ett teknikföretag med en teknisk produkt som jag kan vara med och bygga vidare på. Det finns många olika specifika roller jag är intresserad av såsom mjukvaruutvecklare, produktchef och data science. Som tur är är IT så brett så jag har möjlighet att få jobba i samtliga av dem rollerna när jag är klar med min utbildning.

– Nuförtiden är nästan alla företag för mig ett IT-företag på det sättet att IT nästan alltid är en stor del av verksamheten. Det ger dig chansen att jobba på väldigt många olika företag inom många olika branscher.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-02-11