Till innehåll på sidan

Johanna, Informationsteknik 300 hp

Johanna studerar Informationsteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Johanna. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Johanna, student för Informationsteknik 300 hp

Namn: Johanna
Ålder: 23 år
Utbildning: Informationsteknik 300 hp
Från: Kungsbacka

Kontakta Johanna

Intervju med student

Johanna går Informationsteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Johanna jag är 24 år och jag läser mitt fjärde år på Informationsteknik med en master inom Datalogi. Jag kommer från en stad som heter Kungsbacka som ligger några mil söder om Göteborg, men flyttade till Stockholm för att plugga på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– För mig var det inte alls självklart vad jag skulle plugga. Jag visste att jag ville ha en utbildning och ett jobb som var utmanande, socialt, varierande och innehöll mycket problemlösning och kreativitet. Efter att ha gått igenom alla 2000 program på antagning.se valde jag mellan det jag studerar nu och att bli läkare. Efter mycket funderingar sa magkänslan mig att IT skulle passa mig och mina förväntningar på ett jobb bättre, och jag är oerhört nöjd med mitt val idag.

– Jag visste sen innan att jag ville bo i en storstad och eftersom KTH är en av de bästa tekniska skolorna i världen var valet av skola och att flytta till Stockholm självklart för mig. Då gällde det bara att hitta någonstans att bo också. Jag visste att jag inte skulle få ett förstahandskontrakt på en gång då jag inte stått i bostadskö i Stockholm innan. Jag hittade min första bostad på blocket istället. Mitt första år bodde jag i en attefallsstuga som jag hyrde av en privatperson. Det fungerade väldigt bra och var som att ha min egen lägenhet. Sommaren efter mitt första år fick jag en egen studentlägenhet.

Hur är din utbildning?

– Informationsteknik är en bred IT-utbildning som ger möjligheter att jobba med i princip vad som helst inom datavetenskap. Den är framförallt inriktad på mjukvara med vi läser en del kurser i hårdvara också, vilket gör att en senare kan välja en master fokuserad på hårdvara. Jag trodde inte att jag skulle tycka hårdvara var roligt och tyckte de kurserna var väldigt svåra i början, men ju mer jag lärde mig desto mer intressant blev det och det har hjälpt mig att bättre förstå programmeringen.

– Tycker en att något är svårt i skolan finns det mycket hjälp att få på KTH. Vi har övningar, labbar och räknestugor varje vecka där en kan få hjälp av lärare eller elever som tidigare tagit kursen. Är en som jag och har dyslexi eller något annat som försvårar studierna har KTH en hel avdelning som heter FUNKA där de hjälper en. Jag fick ett möte min första vecka av lektioner och sen dess har jag alltid 50% extra tid på prov och inläst material utan att behöva tjata på lärare för att få den hjälpen.

– Dessutom älskar jag att min utbildning är relativt praktiskt lagd. Vi har mycket labbar och projektarbeten vilket gör att en får tillämpa den teori en lärt sig. För mig är det det bästa sättet att lära mig och jag tycker det är så kul att få se sitt arbete komma till liv. Jag rekommenderar mitt program till alla som är intresserade av analytiskt tänkande. Jag hade knappt programmerat alls när jag började, och det var inget problem alls, så låt inte det skrämma er.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet på KTH och i Stockholm generellt är väldigt utbrett och tillgängligt för alla studenter. En kan engagera sig i sin sektion, vilket är en organisation av de studenter som studerar samma program, eller i kåren, vilken spänner sig över alla studenter på KTH. Det finns därmed massor med föreningar, sporter och näringslivsevents en kan engagera sig i. Det finns något för alla, och en behöver aldrig ha tråkigt.

– Min utbildning är baserad ute i Kista de första tre åren. Vi är inte alls lika många som på Campus Vallhallavägen vilket gör att en känner de flesta en träffar i korridorerna. Det blir en annan sammanhållning, men en har fortfarande många tillfällen att njuta av det vackra campuset på Östermalm.

– När jag började på KTH drogs jag in i något som kallas för mottagningen. Direkt efter vårt upprop kom det elever som studerar ute i Kista för att välkomna oss till KTH. Efter det spenderade vi fyra veckor uppdelade i faddergrupper där vi fick lära känna varandra och skolan, blev guidade av äldre elever, lekte olika lekar och tävlade mot de andra faddergrupperna. Det skapade en enorm sammanhållning och laganda som lever kvar än idag. På grund av detta var det väldigt enkelt att träffa nya människor och en kände sig väldigt trygg när studierna började. Jag rekommenderar att alla som vill studera på KTH är med under mottagningen för det skapar verkligen grunden till en fantastisk studietid.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det finns massor av spännande företag en kan arbeta på efter sin examen, och jag börjar gärna min karriär som IT-konsult. Det är ett bra sätt att få testa på många olika arbetsuppgifter och träffa många kontakter. Jag tycker att det mesta inom IT är spännande, så jag ser fram emot att få testa många olika saker. I framtiden vill jag jobba som entreprenör. Jag vill arbeta inom IT-branschen men kombinera det med andra fält så som biologi, ekologi och sociologi. Jag vill arbeta för att förbättra miljön och minska klyftor i samhället genom att utveckla olika sorters programvara. Jag ser studietiden som ett perfekt tillfälle att bli inspirerad och få idéer som jag sedan kan utveckla när jag börjar arbeta.

– Det jag tycker mest om med min karriär är att jag kommer ha en stark grund inom IT som jag sedan kan applicera på många olika problem, för i slutändan blir jag utbildad till problemlösare. Jag ser också fram emot att jag kan arbeta var som helst i världen. Allt jag behöver är ju en dator.

Läs mer

Informationsteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02