Jag har hittat mitt drömjobb i rymdindustrin

Marina Rantanen, Junior Utvecklings- & Simuleringsingenjör, European Space Agency. Utbildning: Maskinteknik (inriktning Mekatronik)

Var jobbar du just nu?
Jag jobbar på European Space Agency (ESA), närmare bestämt på European Space Reseach and Technology Center (ESTEC) i Nederländerna. På ESTEC utvecklas nästan all ESA:s teknik, som exempelvis satelliter, uppskjutningsmekanismer, farkoster och robotar.

Vad innebär ditt jobb på European Space Agency?
Just nu jobbar jag med robotarmen ERA (European Robotic Arm), rymdutforskningsprojektet METERON (Multipurpose End-To-End Robotic Operations Network) och mobiPV (mobile procedure viewer) som ska implementera mobiltelefoner och surfplattor på den internationella rymdstationen ISS.

Kan du berätta mer om de tre projekten!
ERA är en 11 meter lång autonom robotarm, som exempelvis kommer att användas som ett verktyg för att flytta nyttolaster och människor från en plats till en annan på utsidan av rymdstationen. I detta projekt jobbar jag bland annat med att simulera och analysera robotarmens beteende i särskilda scenarier. Inom forskningsprojektet METERON undersöker vi och utvecklar möjligheterna att utforska himlakroppar med hjälp av fjärrstyrd robotik. Här jobbar jag med ett grafiskt användargränssnitt som besättningen på rymdstationen ska kunna fjärrstyra en robot med. Slutligen jobbar jag med mobiPV, ett projekt där vi implementerar en smartphone och en surfplatta som astronauterna på rymdstationen ska kunna läsa och ta emot instruktioner på. Mitt uppdrag inom detta projekt är att programmera till smartphonen.

Hur kan en dag på jobbet se ut?
Eftersom jag jobbar med tre olika projekt parallellt ser dagarna oftast olika ut. Ena dagen kan jag ha möte med ERA-teamet en hel förmiddag för att sedan jobba med simuleringar och analyser av robotarmens rörelser. Andra dagen kan jag ha ett kort möte med min handledare för att sedan sitta och programmera vid datorn resten av dagen. En tredje dag kanske jag provkör en robot, ritar ett användargränssnitt eller skriver en rapport. Dagarna är med andra ord mycket dynamiska och arbetstiderna varierar beroende på hur mycket jag har att göra. Men en sak är alltid konstant på ESA:s kontor och det är mixen av många olika kulturer och personligheter. Det skapar en öppen och munter atmosfär som jag älskar!

Vilken är den roligaste utmaningen med ditt jobb?
Det är ett stort maskineri att skicka ut något i rymden och små misstag blir mycket kostsamma, vilket förstås gör att man blir extra nogrann i utveckligsfasen. Den roligaste utmaningen för mig personligen är att få köra och utveckla system som astro- och kosmonauter senare kommer att använda sig av.

Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
Under studietiden på KTH lärde jag mig metodisk och självständig problemlösning, något som jag använder mig av dagligen i jobbet. Även själva kursinnehållet från undervisningen på KTH kommer ofta till användning. Jag bär också med mig viktiga erfarenheter från mitt exjobb. Tack vare att jag skrev exjobbet på ett litet företag fick jag driva mycket av arbetet själv. Det var otroligt nyttigt och gav mig en bra grund och självförtroende inför mitt nuvarande uppdrag. Sist men inte minst har jag fått med mig mycket träning i rapportskrivande.

Vad har man för karriärmöjligheter som ingenjör inom rymdindustrin?
Rymdindustrin innefattar det mesta i teknikväg och man kan jobba med allt möjligt från komponentnivå till systemnivå. Exempelvis i rollen som utvecklare, testare, projektledare och mycket annat. Man har också chansen att byta mellan olika projekt och jobba internationellt. ESA finns i Nederländerna, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien men även i andra delar av världen. Och vill man jobba internationellt är det bra att ha pluggat på KTH eftersom många arbetsgivare, exempelvis ESA, litar på KTH:s kvalitet.

Hur ser du själv på din framtid?
Jag älskar rymdindustrin, så just nu finns mina drömjobb här. Därför kommer jag att söka mig vidare inom branschen. Men vem vet vad framtiden bär med sig? Vi får se var sökandet tar mig, dock känner jag att jag gärna fortsätter jobba inom robotik. I framtiden hoppas jag hitta ett uppdrag som ger mig chansen att kombinera projektledning med utvecklingsarbete.

Vilka är dina bästa tips till blivande KTH-studenter?
Man hör ofta folk säga att de inte ser poängen med att ta ut sin examen. Men faktum är att många arbetsgivare faktiskt kräver en examen. Ett bra exempel är ESA som har stenhårda regler att man har en examen innan man ens jobbar sin första dag. Så mitt bästa tips är att göra klart alla kurser och ta examen innan man börjar jobba. Då blir fler jobb tillgängliga och du har dessutom lättare att byta jobb i framtiden.

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-06