De internationella möjligheterna på programmet Maskinteknik är mycket stora

Jacob pluggar till civilingenjör inom Maskinteknik. Han går fjärde året och studerar masterprogrammet inom Hållbar energiteknik.

Berätta om vägen till KTH?
Efter studenten ville jag läsa vidare, och till just civilingenjör. Dock så ville jag inte göra det direkt efter gymnasiet, jag visste inte heller vart jag ville studera. Därför valde jag att jobba ett halvår.

När det var dags att bestämma vart jag skulle studera var jag väldigt kluven, jag ville studera någonstans nära min hemstad – Västerås. Min far är tidigare KTH student som även han läst Maskinteknik, därför har alltid KTH varit av stort intresse. Till slut så blev det just KTH och det är ett det bästa valet jag gjort i mitt liv, jag har inte kollat tillbaka sedan dess.

Jag började min utbildning på KTH genom att gå en bastermin för att läsa till de kurser jag inte hade tagit under min gymnasietid. Detta var en perfekt inkörsport för min tid på KTH.

När det var dags för val av civilingenjörsutbildning så visste jag inte vad jag skulle välja, allt lät så intressant! Mitt livslånga intresse av teknik, maskiner och fordon fick mig till slut att välja Maskinteknik – precis som min far. Äpplet faller inte långt från trädet!

Att jag valde Maskinteknik är något jag aldrig ångrat, det är ett brett program som har väldigt många masterprogram man kan läsa.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Bredden samt studentlivet.

Ordet ”maskin” får många att tänka på motorer och robotar, faktum är att en maskin är mycket mer än så – en maskin kan till exempel vara din mobil eller din kaffekokare! Denna bredd genomsyrar verkligen hela programmet, där man kan läsa allt mellan ekonomi till kärnenergiteknik – det som du är tekniskt intresserad av kan du läsa på Maskinteknik.

Studentlivet på Maskin är otroligt bra! Eftersom vi håller till en bit från centrala campus så erhåller vi en enorm sammanhållning, man hälsar på nästan alla i korridorerna – vi är som en enda stor familj.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Jag är väldigt nöjd med min utbildning och jag trivs jättebra! Mina förväntningar har mer än uppfyllts. Som jag sagt, jag har aldrig ångrat att jag valde Maskinteknik.

Hur är lärarna på utbildningen?
Under läsåret 2015/2016 satt jag som programansvarig student för Maskinteknik, vilket innebär att jag representerade hela programmet och alla dess teknologer i frågor gällande utbildningen. Under denna tid arbetade jag väldigt mycket med lärare och jag insåg hur mycket inflytande studenterna verkligen har! Lärarna lyssnar på all slags feedback och vill verkligen studenterna och utbildningen sitt allra bästa. Kanske är det just därför KTH är Sveriges bästa tekniska högskola?

Vad har varit roligast hittills?
Jag är en person som drivs av min nyfikenhet, därför har de bästa stunderna på KTH utgjorts av ”aha-upplevelser”, det vill säga de stunder då jag förstått hur tekniska prylar fungerar. Till exempel den gången då jag förstod i detalj hur ett turboaggregat fungerar, eller när jag förstod varför broar ser ut som de gör, eller varför flygplan ens kan flyga, eller till och med den gången då jag förstod varför bilar ser ut som de gör. Det bästa och roligaste med KTH är att man får lära sig om vårt tekniska samhälle!

Vad har varit mest utmanande?
Det första året på KTH är definitivt det svåraste och mest påfrestande. Tankar som är vanligt förekommande är:

  • ”ska det vara så här svårt”,
  • ”det måste vara fel i facit”,
  • ”vad är det där för bokstav”.

Svaren till dessa är:

  • ”det är bara så här svårt i början”,
  • ”det är inte fel i facit”,
  • ”det är en vektor inte en bokstav”.

Att vänja sig med tempot och hitta sin studieteknik är inte helt lätt och tar tid. Här gäller det att bara hänga med och inte ge upp! Oftast hjälper det om man studerar i grupp och hjälper varandra, det blir dels roligare men även lättare.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom Maskinteknik?
De internationella möjligheterna på programmet Maskinteknik är mycket stora. Vi har en internationell inriktning där man är garanterad minst en utbytestermin under sitt tredje läsår.

Utöver det är möjligheterna stora. Jag har kompisar som studerat i England, Italien, Spanien, Tyskland, Kina, Indien och Island!

Vad finns det för stöd att få med studierna?
Förutom att lärarna är väldigt hjälpsamma så finns alltid studievännerna, de är den bästa källan till hjälp och stöd. Utöver det så finns det duktiga studievägledare som gör nästan allt för att du ska klara av din tid på KTH.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Livet på KTH Campus är fantastiskt, det är som en liten egen stad inom Stockholm. Det finns en massa bra platser att sitta och studera på samt flera mysiga fik. Campus utvecklas ständigt och det byggs konstant nya anläggningar för att utveckla studiemiljön samt främja studentlivet.

Studentlivet på KTH är bättre än vad många tror. Det finns många olika saker man kan engagera sig inom, allt från spex och mottagningar till nämnder och föreningar. Vill man bara hänga och ta en öl så kan man göra det på någon av campus sektionspubar som har öppet varje eftermiddag.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Min tid på KTH har varit underbar, enda sedan dag ett. Jag minns min första dag i detalj, jag var nervös som bara den men jag lärde känna massor av nya vänner som jag fortfarande umgås med dagligen.

Mottagningen som anordnades var ett perfekt tillfälle för en att komma i kontakt med en massa nya människor. Jag uppmanar alla nya studenter att vara med så mycket som möjligt i början av er tid på KTH, det är ett ypperligt tillfälle att lära känna nya studievänner samt att upptäcka KTH campus!

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Som jag tidigare nämnt, studentlivet och sammanhållningen på Maskin är ett av dom bästa på KTH.

Jag har insett att jag inte skulle klarat mig alls lika bra på KTH utan mina studievänner, det är umgänget som får en att kämpa vidare när det är tufft.

Vad har du för framtidsplaner?
Efter min examen från KTH vill jag jobba på ett företag där jag utmanas varje dag med varierande arbetsuppgifter, där en arbetsdag aldrig är sig lik. Jag vill arbeta på ett företag med liten tröghet, där saker och ting händer fort! Jag vill känna att mitt arbete gör skillnad och bidrar till en mer hållbar värld. Det är ett stort plus om jag får göra det utomlands och någon gång i mitt liv vill jag jobba i Tokyo, London och Zürich.

Ekonomi är något som jag vill läsa – helst utomlands och några år efter att jag hunnit arbeta och känna av det livet.

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29