Jag trodde att jag skulle vara den enda som aldrig hade mekat med en bil

Anna läser civilingenjörsprogrammet Maskinteknik 300 hp.

Från hemstaden till KTH och Stockholm

Anna växte upp i Sundsvall utan ett uns av intresse för maskiner. Ändå var det någonting som fick henne att lämna hemstaden för att studera maskinteknik på KTH.

– Jag visste ganska tidigt att jag ville läsa en civilingenjörsutbildning eftersom det leder till en spännande bransch med mycket framåtanda, säger Anna. Men det finns ju så många inriktningar och jag var osäker in i det sista, till slut stod det mellan industriell ekonomi och maskinteknik. Det som gjorde att jag valde det sistnämnda berodde på att jag ville ha en bred, teknisk bas att stå på.

Utan förkunskaper

Som de flesta andra trodde Anna att maskinteknik mestadels berörde maskinkomponeter, något hon var ganska nervös inför och oroade sig för att inte passa in.

– Jag trodde att jag skulle vara den enda som aldrig hade mekat med en bil eller pillat med kugghjul, skrattar Anna. Men jag märkte snart att de flesta är som jag; utan tekniska förkunskaper men med ett stort intresse av att lära sig hur saker och ting fungerar.

Anna poängterar att namnet maskinteknik inte riktigt gör utbildningen rättvisa. Kurserna fokuserar i mångt och mycket på hur hela system fungerar, att optimera produktprocesser i balans med ekonomi, miljö och energieffektivitet.

– Självklart läser vi också många renodlat tekniska kurser. Nyligen tentade jag av en kurs i maskinkomponenter där vi fick lära oss hur man beräknar utväxlingen på kugghjul, kopplingar och bromsar.

Utmanande produktionsprocess

Första terminen på maskinteknik avslutas med en riktigt utmaning. En bil ska byggas av material för en smal budget på ynka 300 kronor. Visserligen utan varken motor eller drivmedel och i billigt material som papp, silvertejp och klister. Tekniken får kliva åt sidan för andra viktiga kunskaper som produktframställningsprocesser och projektarbete.

– Tävlingen genomförs på en bana med en magnetskena, bitvis i vatten. Utmaningen består i att bilen ska hålla genom hela banan, vilket den sällan gör, skrattar Anna. I tvåan sker en något mer tekniskt avancerad utmaning, där vi räknar på hur bakaxeln på en gokart håller för olika belastningar.

Effektiv produktion

Valet inför mastern börjar närma sig och valmöjligheterna är stora. I dagsläget finns det tolv masterprogram som erbjuder flertalet valbara kurser. Möjligheten att utforma utbildningen efter eget tycke är därför stor.

– Det är fantastiskt att kunna välja på så många inriktningar. Jag funderar på att läsa industriell produktion. Det verkar spännande att läsa om hur man på bästa sätt effektiviserar produktion, produktutveckling, organisation och logistik.

Och den ljusa framtid är vår

I det hårda arbetsmarknadsklimat som råder finner Anna en trygghet i att läsa en bred utbildning som står sig även när det blåser kalla vindar.

– Det känns otroligt bra och tryggt att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Det är många företag som är intresserade av oss studenter och som vill knyta tidiga kontakter.

Med ytterligare tre år kvar känner inte Anna någon press över att bestämma sig för framtida yrkesval, inte än.

– Jag tror att det är bra om man håller sina sinnen öppna för det mesta, och att ta lärdom från yrkesverksamma. I årskurs ett hade vi besök av tre verksamma civilingenjörer. En från Scania, en konsult och en egen företagare. Alla verkade trivas med sina yrkesval men jag blev mest inspirerad av ingenjören från Scania. Han hade börjat som trainee, med att lösa konkreta tekniska problem. Idag jobbar han som projektledare. Det känns som en bra väg att gå, som civilingenjör träder du ju ofta in i rollen som projektledare, men då gäller det ju även att ha koll på de tekniska bitarna för att kunna vägleda tekniker och operatörer.

Men innan arbetslivet tar vid funderar Anna på att läsa en termin vid något av de tekniska universiteten i Tyskland.

– Jag har läst tyska under hela gymnasiet, och har fortsatt här på KTH. Tyskarna är bra på maskinteknik och det märks att de ligger i bräschen, det är många tyska ord som smyger sig in i kurslitteraturen. Jag skulle definitivt kunna tänka mig att läsa en utbytestermin vid något av universiteten där.

Text och foto: Emma Härdin

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29