Till innehåll på sidan

Asik, Maskinteknik 300 hp

Asik studerar Maskinteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Asik. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Asik, student på Maskinteknik 300 hp

Namn: Asik
Ålder: 22 år
Utbildning: Maskinteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Asik

Intervju med student

Asik går Maskinteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Asik är 22 år gammal och kommer från Stockholm. Jag läser just nu mitt tredje år på utbildningen inom Maskinteknik 300 hp.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH och Maskinteknik var som för många andra inte helt självklar.I slutet av gymnasiet när det väl var dags att välja utbildning var jag inte alls säker på min framtid och exakt vad jag ville syssla med. Jag gick natur på gymnasiet och var en typisk ”naturare”, så ämnen som biologi, fysik, och matematik tilltalade mig. Det blev att jag velade länge mellan läkarprogrammet samt något ingenjörsprogram. Jag kände att jag ville hålla på med något där jag kunde göra skillnad och bidra till något större än mig själv.

– Till slut beslutade jag mig att söka till en utbildning här på KTH, och så hamnade jag på Maskinteknik. Utbildningen verkade passa mig väldigt bra då den kombinerar matematik, naturvetenskap och tillämpad teknik, vilket var just det jag tycker är kul! Samtidigt erbjöd Maskinteknik en mängd olika masterinriktningar som lät intressanta. Jag kände även att det inte skulle skada att testa på utbildningen då man kan ta lärdomar ifrån sina misstag och lära känna sig själv lite extra i värsta fall.

Hur är din utbildning?

– Det som är utmärkande för just Maskinteknik är att det är en sådan otroligt bred utbildning. Redan under tredje året får man välja bland valbara kurser. Vidare efter tredje året finns det massor av mastersprogram som även dem innehåller inriktningar – det finns så många olika karriärmöjligheter inom Maskinteknik att det är nästan svårt att ha hamnat fel.

– Något jag skulle tipsa om är att utnyttja faktumet att KTH är väldigt högt rankade internationellt och har samarbeten med massa toppuniversitet. De internationella möjligheterna på utbildningen inom Maskinteknik och generellt på KTH är väldigt goda. KTH ger bra möjligheter till internationella erfarenheter och oändliga möjligheter att ta sig ut i världen och studera utomlands.

– Rent akademiskt har jag personligen tyckt att alla mattekurser har varit väldigt lärorika, givande och roliga. Men det är även dessa kurser som jag har uppfattat som de svåraste att ta sig igenom. Jag kommer på massvis med tillfällen där jag känt att jag inte förstått någonting alls med ett moment i en kurs, men jag brukar tänka att vill du så kan du, och lika många gånger som jag fastnat med ett moment i en kurs har jag slagits av ett epifaniögonblick där allt bara klickar och man får till det hela. Den aha-känslan är så otroligt svårslagen, man mår så bra av det.

– Föreläsarna är väldigt hjälpsamma här på KTH och det går allt mejla dem ifall man har frågor. Förutom föreläsarna finns även så kallade övningsassistenter som oftast är äldre studenter. Dessa håller övningar likt lektioner på gymnasiet i mindre grupper och man får på så sätt en mycket personligare undervisning. På dessa övningstillfällen går assistenterna igenom materialet från föreläsningarna och applicerar teorin därifrån på verkliga problem. Man kan samtidigt ställa frågor direkt till dem och få svar på plats. Förutom det ovannämnda skulle jag även tipsa om att ta hjälp från ens egna klasskamrater och äldre studenter, alla på KTH jag träffat har varit otroligt hjälpsamma.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– De första veckorna på KTH inleds med något som heter Mottagningen. Under mottagningen får man får göra massa roliga aktiviteter för att lära känna skolan, sina klasskamrater och sin sektion bättre. Just utbildningen inom Maskinteknik utgör den största sektionen på KTH tillsammans med utbildningen inom Design och produktframtagning.

– På grund av att Stockholm är en så pass stor stad verkar många ha fördomen att det inte finns något studentliv här, men det är inte alls sant! Det går trots allt 18 000 studenter här på KTH så det finns gott om studentliv om man intresserar sig i sådant! Vidare tycker jag att man verkligen ska utnyttja till fullo att Stockholm är en äkta storstad där det finns allt möjligt att se och göra. Livet här i huvudstaden blir aldrig enformigt då det alltid finns något nytt kul att hitta på!

– Mina bästa tips till blivande studenterär att tro på dig själv och hitta den studieteknik som passar dig. KTH har svåra utbildningar, men det betyder inte att utbildningarna är omöjliga att klara av. Vill du så kan du, med ett genuint intresse kommer man väldigt långt. Försök att hitta vänner att plugga tillsammans med, det blir både roligare och man lär sig otroligt mycket av varandra. Se även till att planera din tid väl och ha bestämda tider där du pluggar så att du kan slappna av och tänka på annat när du hittar på något bland allt roligt som finns att göra i Stockholm.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mina framtidsplaner är inte helt konkreta och jag har inte ett specifikt drömjobb för tillfället, det jag vet är att jag vill göra skillnad och bidra till något större än mig själv. Men möjligheterna för just det och ett personligt karriärbygge här i Stockholm och på KTH är utmärkta. Det finns otroligt goda chanser att skapa kontakt med näringslivet på bland annat alla arbetsmässor som hålls på skolan och det finns massvis med möjligheter för extrajobb och praktik.

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-06