Till innehåll på sidan

Cajsa, Maskinteknik 300 hp

Cajsa började med att gå Tekniskt basår 60 fup, studerade sedan Öppen ingång 300 hp och läser nu inriktningen Maskinteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Cajsa, student på Öppen ingång 300 hp

Namn: Cajsa
Ålder: 22 år
Utbildning: Tekniskt basår 60 fup, Öppen ingång 300 hp och från år 2 civilingenjörsutbildningen Maskinteknik 300 hp
Från: Alvesta

Intervju med student

Cajsa började med att gå Tekniskt basår 60 fup, sedan Öppen ingång 300 hp och från år två läste hon civilingenjörsutbildningen Maskinteknik 300 hp. Hon berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Cajsa och är 22 år gammal från en lantlig ort i Småland vid namn Alvesta. Efter avslutad gymnasietid med ekonomi som inriktning flyttade jag och min sambo upp till Stockholm där jag nu studerar civilingenjörsprogrammet maskinteknik årskurs två, vilket är 300 hp och läses vid KTH Campus, på Valhallavägen.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till en teknisk högskoleutbildning har varit allt annat än rak. Jag hade ingen tydlig vision om vad jag ville arbeta med när steget från högstadiet till gymnasiet var dags att tas och jag hamnade slutligen inom samhällsvetenskap och ekonomi. Efter studenten och flytten till huvudstaden kändes en paus från pluggandet behövligt varvid jag började arbeta på en bank. Det tog dock inte lång tid innan jag kände att något saknades. Via min sambo hörde jag talas som ett tekniskt basår på KTH; en väg för att komplettera med naturvetenskaplig behörighet för att sedan kunna söka ett ingenjörsprogram. Strax därefter började min KTH-resa vid skolbänken på campus Flemingsberg. Med engagerade lärare och likasinnade klasskamrater växte mitt intresse för främst matematik och med tiden klarnade allt: det är civilingenjör jag ska bli.

Hur är din utbildning?

– Det tekniska basåret höll ett högt tempo redan från början och ett par månader in var det dags att välja vilket civilingenjörsprogram som skulle passa mig bäst. Valmöjligheterna var många och på grund av viss ambivalens bestämde jag mig för Öppen ingång, och med det fick jag en god grund till samtliga civilingenjörsprogram och ytterligare lite tid på mig att välja inriktning.

– Efter Öppen ingång med lärdomar inom bland annat matematik, fysik, programmering och mekanik stod det klart att jag skulle läsa Maskinteknik. I dagsläget är könsfördelning generellt ganska ojämn, men jag hoppas kunna slå hål på fördomen att Maskinteknik är en inriktning främst passande för män. Det jag vill framhålla är att möjligheterna är många. Det finns ett brett urval av masterprogram och fina chanser till studier utomlands. Sammantaget kan man konstatera att jag inte kunde gjort ett bättre val!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– I perioder läses många kurser parallellt och för att hålla lugnet och lyckas med studierna skulle jag säga att en förmåga att planera och strukturera är av stort värde. För effektivitetens skull gör en planering en markant skillnad i vardagen som är fylld av föreläsningar, övningar och laborationer. Därtill, för att även planera in så man har tid över till att träffa vänner, gå och träna och hinna åka hem till familjen i Småland.

– Mina bästa tips till er som vill börja studera på KTH är att inte vara rädd för att fråga om hjälp och att vara på möjligheten att studera i grupp. Det som för en person är svårt kanske en annan kan göra mer begripligt.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter utbildningen är möjligheterna många gällande vad man kan arbeta med och det beror delvis på vilket masterprogram man har studerat. För att underlätta valet av inriktningen finns en mastermässa att gå på under årskurs två. Ett bra tillfälle att ställa frågor till de programansvariga och gå på olika seminarier där de presenterar programmen närmare. Då jag har intresse för flera program så hoppas jag att det efter mässan blir lättare att inse vilken inriktning som passar mig bäst. För mig är förhoppningen att min utbildning kommer att ta mig till ett jobb som jag längtar till varje dag, och i dagsläget är jag säker på att KTH kommer att ta mig dit.

Läs mer

Öppen ingång 300 hp

Maskinteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-02