Till innehåll på sidan

Magdalena, Maskinteknik 300 hp

Magdalena började med att gå Tekniskt basår 60 fup på KTH och pluggar nu Maskinteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Magdalena. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Magdalena, student på Maskinteknik 300 hp

Namn: Magdalena
Ålder: 25 år
Utbildning: Maskinteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Magdalena

Intervju med student

Magdalena går Maskinteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Magdalena och jag är 25 år gammal och uppvuxen i Stockholm. Jag läser just nu årskurs 5 på Civilingenjörsprogrammet inom Maskinteknik, med master inom hållbar energiteknik. Miljö och klimatfrågor ligger mig varmt om hjärtat, så därför känns det viktigt för mig att läsa något som rör just dessa ämnen.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH var långt från självklar. Jag gick inriktning samhäll på ett idrottsgymnasium och insåg inte fören sista året i gymnasiet att jag nog var mer praktisk och teknisk lagd. Jag har egentligen alltid haft lättare för matematik och de mer kreativa ämnena i skolan, men aldrig trott att jag skulle klara av högre studier inom det. I årskurs 9 ville jag egentligen söka naturprogrammet på gymnasiet, men jag trodde ärlig talat inte att jag kunde klara av det! Men under trean på gymnasiet så fick jag peppning från min dåvarande studievägledare, så jag ansökte till ett tekniskt basår på KTH och kom in, så på den vägen är det!

– Tekniskt basår går man om man exempelvis saknar behörighet, eller vill förbättra sina betyg. Även folk som gått naturprogrammet gick där. Det som är så bra med basåret på KTH är att du alltid får en garantiplats på någon utav utbildningarna på KTH. Så himla tryggt!

Hur är din utbildning?

– När jag berättar för folk att jag studerar maskinteknik så ser dom ofta framför sig ”stora tunga industrimaskiner, jobb på fabrik”, kanske tänker dom också att jag blir maskin-reparatör. Men det är så mycket mer än så. Vi lär oss såklart väldigt mycket om hur olika tekniska system fungerar, men också framtagning av nya produkter. Dessa produkter kan vara allt från mobiltelefoner, vattenfilter till en eldriven bil. Och hur coolt är det inte att faktiskt förstå hur saker fungerar!? Det är något som jag uppskattar med min utbildning.

– En annan rolig sak på KTH är alla nya vänner jag träffat! Jag känner mig aldrig ensam i skolan. Man pluggar och peppar varandra, så kompisar är en stor trygghet när något känns tungt. Efter en tentaperiod brukar vi även ses och fira detta, det kan exempelvis vara att man går ut och äter ihop, eller går på en tentapub. Något som jag tycker är och har varit svårt i utbildningen är framförallt i början av kurser och när jag inte förstår något. Då kan jag känna viss uppgivenhet och panik och tänka att det är omöjligt för mig att någonsin förstå detta. Men, då har man ju sina stöttande vänner och med tiden börjar man förstå kursen och det känns överkomligt och kul igen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Det första året på mitt program var väldigt intensivt och allt kändes väldigt nytt och svårt. Det var ett högt tempo för mig som inte alls ansett mig vara en skolperson, men med tiden så har jag lärt mig att studera. Många tror att man behöver vara ett geni för att klara KTH, och jag får ofta höra mycket fördomar om hur svårt det är, men det handlar mest om att du har disciplinen att studera när du behöver.

– Sen är det ju viktigt att man har ett öppet sinne och är nyfiken och uppskattar att lära sig nya saker. Studietiden går otroligt fort, men det händer ju ibland att studiemotivationen inte är på topp så kan det vara kul att engagera sig i sina intressen på KTH. Jag har t.ex. engagerat mig mycket inom idrottsevent på KTH, så nu känner jag även studenter på andra program vilket är så kul!

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden vill jag jobba med något där jag känner att jag gör skillnad. Jag vet, det låter klyschigt, men för mig är det viktigt att jag känner att jag bidrar till något positivt i samhället. När jag säger samhället så menar jag exempelvis smarta tekniska lösningar som ger människor tillgång till rent vatten eller tillgång till elektricitet. Men eftersom jag går hållbar energiteknik och valt ett spår inom solenergi, så skulle det vara roligt att jobba med projektledning inom detta. Detta skulle jag framförallt vilja göra i ett utvecklingsland och speciellt kul vore det att göra detta i Peru som jag har ett extra starkt band till då min pappa kommer därifrån. Men att jag inte vet exakt yrke eller bransch är hur som helst inget jag stressar upp mig över. Jag har en trygg utbildning att falla tillbaka på, möjlighet till att utvecklas och alltid möjlighet till att testa på nya områden. Att aldrig vara låst till något speciellt tycker jag är betydelsefullt inför framtiden. 

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-13