Det roligaste under hela studietiden är alla dessa otroligt fina och sköna människor man har lärt känna

Yousef läser till civilingenjör inom Materialdesign 300 hp.

Berätta om vägen till KTH och varför du valt att studera just utbildningen Materialdesign?
Jag kommer från Stockholm och läste samhällsvetarprogrammet med inriktning teater på Nacka gymnasium. Jag funderade på vad jag ville göra med mitt liv och tänkte att teknisk basår på KTH kan vara bra ifall jag vill läsa vidare och få flera studiealternativ att välja mellan.

Under basutbildningen kom jag i kontakt med fantastiskt inspirerande lärare som visade mig det roliga med teknik. Det var speciellt en lärare jag blev riktigt imponerad av som lärde ut i matematik, fysik och kemi, helt klockrent och kunde svara på alla frågor utan att verka det minsta osäker. Jag fick sedan veta att han som ung pluggat på KTH något som kallades för Bergs och att han är något som kallas för ”Bergsingenjör”. På hans tid var det en av de svåraste utbildningarna som KTH hade att erbjuda. Detta gjorde mig såklart nyfiken och det slutade med att jag under KTH:s Öppet hus gick och pratade med folk från Materialdesign, även känt som Bergs. Där blev jag inbjuden till Brinelldagen vilket är ett öppet hus på materialinstitutionen som genomförs varje år för gymnasieelever. Där berättade professorer om utbildningen och vi fick titta på olika laborationer utförda av forskarelever och så vidare. Det var efter denna dag jag fastnade för utbildningen och sökte till utbildningen som förstahandsval.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Utbildningen är mycket lik alla andra civilingenjörsutbildningar de första åren med huvudfokus på matematik, fysik och programmering. Därefter börjar allt mer programspecifika kurser dyka upp. Materialvetenskap är ett tvärvetenskapligt område vilket gör att utbildningen berör många ämnen såsom fysik och kemi och gör den rätt unik bland civilingenjörsutbildningarna på KTH.

Hur är lärarna på utbildningen?
KTH är världsledande inom materialteknik, speciellt inom stål och polymerteknik, detta medför att lärarna, som vanligtvis även är forskare, är införstådda med den senaste forskningen inom sitt ämne och befinner sig på teknologins framkant. Sedan är kontakten mellan lärare och elev mycket god vilket underlättar studierna.

Vad har varit roligast hittills?
Det roligaste under hela studietiden är alla dessa otroligt fina och sköna människor jag har lärt känna. Dessa fem år skulle inte alls varit lika kul utan dem.

Vad har varit mest utmanande och hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Det mest utmanande har varit att hitta en balans mellan studier, fritid och relationer. Eftersom studierna varit så pass roliga har det ibland blivit att jag glömt bort att umgås med nära och kära, men detta löste sig med effektiv studieteknik och kontinuerligt utnyttjandet av kalender.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
Under mottagningsperioden lärde jag känna de flesta personerna i min klass. Mottagningen är en mycket rolig period som du verkligen inte får missa. Det bästa är att engagera sig i sektionen eller någon studentorganisation. Där får du jobba tillsammans och lära känna alla möjliga sorters människor. 

Hur är sammanhållningen inom ditt program
Jag har lärt känna hela min klass och även de andra årskurserna mycket tidigt i utbildningen. Sedan har vi mycket aktiviteter och events mellan de olika årskurserna vilket gör att det känns som en stor familj.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?
Drömjobbet är att få jobba med forskning och utveckling på ett högteknologiskt materialtekniskt företag där vi gör nytta för världen genom utveckling av hållbara och miljövänliga material.

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29