Till innehåll på sidan

Gustaf, Materialdesign 300 hp

Gustaf studerar Materialdesign 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Gustaf. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Gustaf, Materialdesign 300 hp

Fakta

Namn: Gustaf
Ålder: 20 år
Utbildning: Materialdesign 300 hp
Från: Uddevalla

Kontakta Gustaf

Intervju med student

Gustaf går Materialdesign 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Gustaf, är 20 år gammal och studerar andra året på civilingenjörsutbildningen inom Materialdesign. Innan jag började på KTH gick jag Teknikprogrammet med inriktning Teknikvetenskap i Uddevalla på Östrabo Gymnasieskola. Men nu har jag flyttat till centrala Stockholm eftersom jag pluggar på KTH Campus på Valhallavägen.

– Mina intressen kan man nog säga alltid har varit spridda, har spelat handboll sedan barnsben samtidigt som jag alltid tyckt om att greja med datorer. På senare år får jag nog påstå att mitt största fritidsintresse varit golf dock.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har nog alltid vetat att jag ska plugga vidare bara inte exakt vad. Fysik och framför allt matematik har alltid varit mina favoritämnen och av den anledningen funderade jag länge på om jag skulle plugga ren matematik på universitetet eller om jag skulle gå någon ingenjörsutbildning. Till sist blev det ändå ingenjör då det kändes som ett tryggare val karriärmässigt. Under våren när jag gick i trean på gymnasiet ramlade kataloger från alla de tekniska universiteten ner i min brevlåda. När jag läste igenom KTH:s katalog var det en utbildning som stod ut lite extra, Materialdesign 300hp. Varför vet jag inte riktigt, men jag tror att det kan ha att göra med att utbildningen är unik i Sverige, och det är ju alltid trevligt att känna sig speciell.

– Att flytta till Stockholm var däremot något jag tyckte var läskigt och länge hade jag varit starkt emot att söka något vid KTH, mest på grund av att jag var orolig över bostadssituationen. Det behövde jag dock inte vara så länge. Redan innan terminen började lyckades jag få tag på ett förstahandskontrakt på en nybyggd etta från SSSB. Lägenheten var dock inte klar när terminen började så jag var inneboende hos några bekanta i ungefär en månad innan jag flyttade till min egen lägenhet.

Hur är din utbildning?

– Som tidigare sagt är utbildningen unik i Sverige och det är många kurser som bara vi läser, samtidigt som vi läser matematik och andra kurser som alla civilingenjörer läser tillsammans med andra utbildningar. Materialdesign är en väldigt liten utbildning, vilket betyder att vi har små klasser där man lätt lär känna alla. För mig är den största fördelen med utbildningen att det är så litet för då lär man känna alla i ens sektion, oavsett årskurs. Jag kan lika gärna sitta och tjata med någon i min egen årskurs som någon som går sitt femte år. Det betyder också att det är lätt att få hjälp från äldre studenter om man fastnar på något i plugget.

– KTH är högt ansedda inom materialvetenskap och därför har vi på utbildningen goda internationella möjligheter med utbytesplatser specifikt avsedda för vår utbildning på flera universitet om man vill åka på utbytesstudier.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– När jag började på KTH kände jag ingen i Stockholm, men Mottagningen för nya studenter var fantastisk för att lära känna både alla andra i min årskurs och de äldre studenterna som anordnade Mottagningen. Utbildningens studentsektion Bergsektionen som anordnar Mottagningen är en av de minsta sektionerna på KTH, men enligt mig den bästa. Det är tack vare att sektionen är så liten väldigt lätt att involvera sig och det finns alltid saker man kan få vara med och göra. Jag är både stolt och glad över att jag idag sitter i Bergsektionens styrelse som vice ordförande.

– Det är dock klart att det finns studentliv i Stockholm även utanför sektionen. Stockholm har mycket att utforska och att göra eftersom det är Sveriges enda ordentliga storstad. Just nu kan jag dock inte påstå att jag gör så mycket utanför sektionen och KTH då arbetet som vice ordförande på sektionen tar en del tid och jag jobbar för KTH som lärarassistent i flera av ettans mattekurser.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mina framtidsplaner är långt ifrån bestämda, jag har ju faktiskt flera år kvar på utbildningen att bestämma mig. Vilken bransch jag hamnar i bestäms framför allt när jag väljer vilken master jag vill läsa inom utbildningen, även om det kanske är stålindustrin som framför allt är intressant för utbildningen Materialdesign. Jag har dock redan nu tankar på om jag vill läsa fortsätta studera och forska för att kanske doktorera, antingen här på KTH eller utomlands. Något som dock är säkert är att jag med min utbildning får många öppna dörrar och möjligheter för ett yrke i framtiden.

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-04