Jacob, Materialdesign 300 hp

Jacob studerar Materialdesign 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Jacob, student på Materialdesign 300 hp

Namn: Jacob
Ålder: 22 år
Utbildning: Materialdesign 300 hp
Från: Enskededalen, Stockholm

Intervju med student

Jacob går Materialdesign 300 hp hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Jacob och är 22 år och läser civilingenjörsutbildningen inom Materialdesign på KTH. Jag påbörjade mina studier 2016, direkt efter att jag gick ut gymnasiet och har påbörjat mitt fjärde år på utbildningen. Jag gick på Kulturama Gymnasium Odenplan där jag läste en naturvetenskaplig linje med musikprofil. Jag är uppvuxen i Enskededalen, lite söder om Stockholm, så det har varit väldigt smidigt att vara uppväxt i samma stad som jag studerar.

– Att jag bott i Stockholm tror jag också hjälpt till så att jag kunnat fortsätta med att underhålla mina stora intressen som är musik och idrott, även om jag trodde att jag var tvungen att lägga dem på hyllan under studietiden.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag visste tidigt att jag ville fortsätta studera efter gymnasietiden och eftersom att jag gick naturvetenskaplig linje kändes det mest naturligt att fortsätta med en teknisk utbildning. Jag tittade runt lite på olika universitet och högskolor runt om i landet, men valet föll till slut på KTH. Men att jag valde Materialdesign var helt av slumpen. Jag visste egentligen inte vad jag ville studera så jag pratade med en kompis som studerar på KTH för att få en uppfattning om vad det är man gör som student på skolan. När det väl kom till att fylla i sin ansökan så klickade jag ”fel” och valde Materialdesign istället för linjen min kompis gick på. Jag blev lite smått chockad när jag fick reda på att jag valt fel men påbörjade utbildningen ändå, utan några förväntningar.

– När jag påbörjade utbildningen blev jag bara positivt överraskad. Sammanhållningen på programmet är kanon och det finns alltid hjälp att få om man behöver.

Hur är din utbildning?

– Som jag sa är vi en väldigt sammanhållen sektion. Det skulle jag säga kommer sig av att vi är ett av de minsta programmen på KTH, sett till antalet studerande. Det gör att man som klass blir väldigt sammansvetsad och man lär känna varandra väldigt fort. Eftersom man lär känna alla på programmet snabbt kändes det väldigt lätt att ta kontakt med de som går i de äldre årskurserna om man ville ha hjälp med uppgifter.

– Utmärkande med utbildningen är nog att vi lär oss alla steg i produktionskedjan, allt från idé till färdig produkt. Vi får kunskaper om hur materialen är uppbyggda, vad för typ av egenskaper olika strukturer inom materialen ger. Detta får man testa både genom simuleringar och fysiska experiment.

– Jag skulle säga att Materialdesign är för den som vill ha så många dörrar öppna som möjligt när det kommer till att välja jobb. Det är så att alla företag som på något sätt har en fysisk produkt de vill sälja är beroende av materialvetenskap. Allt från företag som tillverkar mikrochips till jetplan. Sen är det inte satt var på företaget man måste jobba. Man kan till exempel jobba med processutveckling, produktutveckling eller management.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Korta svaret: Riktigt nice!

– Långa svaret: Sen jag började på KTH har jag nog aldrig känt att jag haft en tråkig stund, det har alltid funnits saker att göra. Mycket tid går så klart åt att vara på föreläsningar och studera, men utöver pluggandet finns det en uppsjö av saker man kan engagera sig inom. Det finns idrottsföreningar, musikföreningar och otroligt mycket mer.

– Under min tid här på KTH har jag fått lära känna massa nya människor, då främst genom att engagera mig inom olika föreningar och på så sätt hitta likasinnade. Jag skulle säga att man ska försöka hitta ett gäng som man verkligen kan plugga ordentligt med och hänga med privat, det är en riktigt skön känsla när man firar att man klarat en tenta tillsammans.

– Ett tips till nya studenter skulle vara att försöka hålla sinnet öppet. Man kanske inte gillar kursen eller ämnet man ska studera till en början, men om man ger det en chans så brukar man hitta något roligt.

Vad har du för framtidsplaner?

– I framtiden skulle jag vilja jobba med R&D (Research and Development) eller någon typ av mekanisk testning av material, helst inom stålbranschen. Jag har ett intresse för att förbättra befintliga produkter, göra dem starkare, snabbare eller kanske mer korrosionsbeständiga genom att tillämpa kunskap om material och deras egenskaper.

– Jag vet nog inte exakt vad jag vill jobba med men att göra fysiska tester av material är det som lockar mig. Eftersom att jag håller på mycket med musik vore ett kul projekt att göra strängar till instrument som är så pass hårda att de inte sträcks ut och stämmer om sig, men så pass mjuka att de kan vibrera och kännas som strängarna känns nu. 

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08