Line, Materialdesign 300 hp

Line studerar Materialdesign 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Line, student på Materialdesign 300 hp

Namn: Line
Ålder: 23 år
Utbildning: Materialdesign 300 hp
Från: Färingsö, Stockholm

Intervju med student

Line går Materialdesign 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Line är 23 år, och går mitt femte år på civilingenjörsutbildningen Materialdesign. Nära examen, galet! Under min uppväxt har jag fått höra mycket från min familj att jag var finurlig och att jag var klurig. Kanske har det drivit mig till att vilja plugga civilingenjör, vem vet. Jag var ju också den som funderade på hur man skulle kunna göra en evighetsmaskin av ett vattenfall så det kanske inte var så konstigt att de sa det. Innan jag började på KTH gick jag naturprogrammet med inriktning natur på en gymnasieskola strax utanför Stockholms innerstad. Jag är också uppväxt en bit utanför Stockholm på en ö som heter Färingsö. Från Färingsö hade jag relativt lång resväg in till KTH så i slutet av årskurs ett flyttade jag närmare.

Berätta om din väg till KTH!

– Det var inte alltid självklart för mig att det skulle bli KTH direkt efter gymnasiet. Jag visste att jag ville hålla på med något tekniskt i framtiden eftersom de samhällsvetenskapliga ämnena i grundskolan och gymnasiet inte hade fascinerat mig särskilt mycket. Kemi däremot var kul, och matten och fysiken gick väl an. Jag gjorde mitt gymnasiearbete om prestandan av en elektrolysör, vilket i princip är en maskin som delar vatten till syrgas och vätgas, under olika förhållanden. Det var superspännande för att man fattar den stora nyttan med exempelvis vätgas som drivmedel till bilar samtidigt som vi verkligen fick klura för att förstå mekanismerna inne i elektrolysören. Det gillar jag, när man kan koppla ihop det stora med det lilla, och det är en stor del av vad en ingenjör gör har jag senare förstått.

– Hur kommer det sig att det blev KTH för mig då? Jo, för att skolan har ett gott rykte och det var nära. När jag sökte in så hade jag inte heller Materialdesign som förstahandsval, utan det var mer ingenjörsyrket som lockade. Dock, efter att nu ha pluggat Materialdesign i fyra år så är jag glad att jag hamnade på just den här utbildningen!

Hur är din utbildning?

– Min utbildning, Materialdesign, är utmärkande för att det smalt men ändå brett skulle man kunna säga. Det är unikt i den bemärkelsen att man blir expert på material men material behövs ju ändå överallt, så på så sätt är det brett. Den uppfattningen jag hade om utbildningen innan jag började var att alla blir materialforskare, vilket man kan bli förstås. Men det finns helt klart fler möjligheter. Några exempel på områden av intresse just nu är metoder för additiv tillverkning, alltså 3D-printing av metaller, och fossilfri ståltillverkning.

– Vår utbildning är gammal, faktiskt den äldsta på KTH, och det gör att industrin och utbildningen har mycket bra kontakt. Det finns många alumner från programmet ute på olika företag som gärna hjälper till om man behöver hjälp med olika projekt eller sommarjobb. Jag tycker även att lärarna på programmet har varit bra på att förmedla sådana kontakter. Om man undrar något i en kurs eller en projektuppgift så kan man alltid maila lärarna eller, när man kommer upp i årskurserna, gå till dem och ställa frågan direkt för då får man tillträde till deras kontor.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– För mig har studentlivet på KTH bidragit till ett större socialt umgänge och ökade projektledningskunskaper, men även hjälp med studierna. Under första tiden på KTH arrangeras en mottagning för de nyantagna av studenterna på sektionen (varje program tillhör en sektion) som en kickstart på studentlivet. Det som jag har uppskattat mycket är att sektionen jag tillhör är en av de mindre på KTH, vilket gör att alla får möjligheten att testa på olika ansvarsposter som vi har för att driva sektionsverksamheten, men också för att göra den så rolig som möjligt. När man är med på våra sektionsaktiviteter lär man känna i princip alla andra aktiva sektionsmedlemmar. Vissa är med i spexet, vissa i näringslivsgruppen och andra fixar fester till exempel. Jag själv har testat mycket men alltid varit med i spexet, vår studentteater, där jag har varit ordförande bland annat. Jag har lärt känna många genom spexet och sektionen vilket jag ser som bra för studierna och även för framtida kontakter i arbetslivet. Många gånger har jag tagit hjälp av folk som gått samma kurs tidigare för att lösa olika uppgifter eller för tentaplugg till exempel. Jag rekommenderar alla som börjar att testa något sektionsrelaterat just därför.

Vad har du för framtidsplaner?

– Nu i vår ska jag göra mitt examensarbete, vilket kommer bli det sista jag gör på min utbildning på KTH. Då blir det heltid med projektarbete. Sedan får vi se vad det leder till. Exjobbet skulle kunna leda till ett jobb efter examen också.

– När jag är klar med min utbildning här på KTH så vill jag jobba med materialutveckling. Jag vill bli utvecklare eller forskare på ett företag som jobbar med metalliska material. Det är inte någon storslagen plan men jag tror att jag måste komma ut på en arbetsplats i något eller några år och testa på vad jag tycker om just det företaget. Jag är intresserad av bränsleceller och korrosionsskydd och det finns en koppling mellan de två så det skulle kunna bli något sådant.

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-08