När jag är klar på KTH vill jag jobba på ett stålverk!

Fia läser civilingenjörsprogrammet Materialdesign 300 hp.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Utmärkande för just Materialdesign är att utbildningen är helt unik. Vi får en bred bas i hur material så som stål, papper, keramer och polymerer fungerar och vad de har för egenskaper. Vilket material som är bäst i en specifik applikation och när något material rent av kan är olämpligt. Vi får hela ”materialtänket” och dessutom möjlighet att fördjupa oss i antingen metaller och keramer eller papper och polymerer.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar, kan någonting förbättras?
Det finns en tydlig koppling till industrin i vår utbildning och ibland tänker jag att den kopplingen skulle kunna göras ännu tydligare om vi fick göra praktik på företag.

Hur är lärarna på utbildningen?
Området är ganska litet vilket gör att kontaktnätet är starkt och många känner varandra från forskningen på skolan samt inom industrin. Det gör att kopplingen teori-verklighet känns stor och att det vi lär oss är viktigt. Vi har flera gånger hört att ”A är bäst i världen på det här” och ”Det finns ingen som sysslat mer med det här än B” och liknande om våra professorer.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom ditt program?
Vi har goda möjligheter att åka på utbytesstudier, speciellt under Masterprogrammet Teknisk Materialvetenskap där 30 hp är fria att välja precis som vi vill. Det underlättar och öppnar upp många möjligheter att forma sin tid utomlands bättre. Själv är jag sugen på att åka till Tyskland nästa höst!

Vad finns det för hjälp att få med studierna?
I och med att klasserna är så pass små på Materialdesign så får man mycket god kontakt med lärarna. Vi känner oss alltid välkomna när vi har frågor och får alltid stöd när vi behöver det.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
När jag kom till Stockholm kände jag inte en enda människa men jag upptäckte ganska snabbt att det var fler i samma situation. Jag träffade till exempel en tjej i Stadshuset första dagen som flyttade in hos mig efter bara några dagar. Vi bestämde oss för att vi skulle vara med på allt som hände och vi träffade jättemycket folk.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Sammanhållningen på Materialdesign, eller Bergs som man säger, är jättebra! Klasserna är små, 30-40 personer, vilket gör att även sektionen blir liten. Alla känner alla och det är inga konstigheter att umgås över klasserna. Det är stora fördelar i och med att man alltid kan be varandra om hjälp och om man råkar missa en kurs så känner man klassen under nästan lika bra som sin egna och man slipper därför känna sig ensam om man måste läsa om den.

Vad har du för framtidsplaner?
När jag är klar på KTH vill jag jobba på ett stålverk!

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29