Studentlivet på KTH har något för alla – oavsett om du vill vara med på allt eller absolut ingenting

Hermina läser till civilingenjör inom Materialdesign 300 hp.

Berätta om din bakgrund och vägen till KTH?
Jag har gått raka vägen från gymnasiet där jag läste IB-programmet. Den vägen har visserligen inte varit spikrak då jag hade dåliga betyg under stora delar av högstadiet, men det var ju uppenbarligen inte hela världen! Att jag ville läsa på KTH kom jag på under gymnasiet när jag fick upp ögonen för skolans campus och för att det erbjöds många utbildningar och inriktningar, plus att det kändes naturligt för mig som ville stanna kvar hemma i Stockholm. För en som jag – som inte hade en aning om vad jag ville göra – passade det ganska bra och jag föll till slut för Materialdesign för att det var något jag inte riktigt förstod mig på. Jag menar, hur många materialexperter stöter man på till vardags?

Vad är utmärkande för utbildningen?
Det är svårt att jämföra programmet med andra, som jag inte själv läser, men Materialdesign erbjuder verkligen en tvärvetenskaplig grund. Om material inte intresserar dig innan utbildningen kommer det i alla fall garanterat göra det under tiden och efteråt. Utöver det skulle jag säga att vår studentkårsektion är unik i att den är relativt liten, vilket gör att vi har en ”alla känner alla”-kultur.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Blandade känslor för den frågan. I början möttes man av mycket stål, vilket jag måste erkänna gjorde mig lite besviken. Men i takt med att jag faktiskt fick upp ögonen för stål introducerades jag även för andra material; keramer, polymerer och fibrer och även för den viktiga miljöfaktorn som spelar en stor roll i hanteringen av samtliga av dessa. Det jag skulle vilja förändra är väl egentligen bilden som ges av programmet; att det bara skulle specialisera sig på stål. Så är det inte.

Hur är lärarna på utbildningen?
Jag skulle ljuga om jag sa att alla lärare man stöter på är pedagogiska och lyhörda, men generellt undervisas man av människor som brinner för det de gör och som inte vill något hellre än att dela med sig av sin kunskap.

Vad har varit roligast hittills och varför?
Kandidatexamensarbetet i årskurs 3 när jag tillsammans med en studiekamrat spenderade delar av våren på Scania. För mig var det bästa sättet att få insikt i hur framtiden som civilingenjör kan se ut, plus att det var ovärderligt att kunna bolla allt med någon annan. Under den våren blir man något av en expert på just det ämne man tittar på vilket är jättekul!

Vad har varit mest utmanande och hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
Första gången jag inte klarade en tenta kändes det som världens undergång, tills jag insåg att det är mer en regel än ett undantag att ha resttentor. Jag har ingen universell lösning till hur man tacklar utmaningar men jag brukar tänka tillbaka på hur många till synes omöjliga utmaningar som jag tagit mig igenom innan – alla sista minuten-inlämningar och alla ”jag fattar noll”-kurser. Man klarar det liksom alltid på nåt höger och oftast är det lättast att ta sig igenom svåra studier tillsammans med sina studiekamrater. Det finns alltid nån annan som har svårt för precis samma saker, som är lika skoltrött eller som vill plugga på samma sätt som du!

Har du själv varit på utbyte?
Jag har inte varit på utbyte och det är inget jag planerar att göra men det finns möjligheter att göra det nästan när som helst under studietiden.

Vad finns det för stöd att få med studierna?
Materialdesigns programansvarige är bra på att anordna räknestugor, där man t ex en gång i veckan får hjälp med mattekurser av studenter från högre årskurser som redan har läst dem. Det finns även andra typer av stöd, t ex Mattejouren, men de har jag ingen egen erfarenhet av. Lärare brukar också vara väldigt hjälpsamma om man har frågor!

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
Campus är som två helt olika platser under sommar- respektive vinterhalvåret. Det är alltid någon typ av liv och rörelse men på vintern funkar campus mest som en transportsträcka till föreläsningar medans våren lockar ut alla – då hittar du många sittandes på t ex gräset i Borggården eller på någon av de uteserveringar som finns. Jag älskar att det är ett stort campus där du har föreläsningar i olika byggnader – det tvingar en till att röra på sig lite.
Studentlivet på KTH har något för alla – oavsett om du vill vara med på allt eller absolut ingenting.

Hur är första tiden på KTH och hur lärde du känna nya människor?
Min första tid på KTH var speciell då jag gick i samma klass som min syster, men för att lära känna andra försökte jag vara med på mottagningen så mycket jag kunde och orkade. Det var även kul att vara med på några gasquer och sittningar. Grupparbeten i början av utbildningen gjorde också att det blev enklare att hitta likasinnade. Jag tycker dock det är viktigt att påpeka att det inte finns något tvång att vara med på alla aktiviteter utanför plugget. Under aktiviteterna som finns under hela studietiden är man lika välkommen oavsett om det är ens första eller ens tjugonde sittning!

Hur är sammanhållningen inom Materialdesign?
Den är nog ovanligt bra tack vare att vi är relativt få som läser programmet. Det går cirka 40 personer per årskurs så vi har en öppen atmosfär där verkligen alla är välkomna. Tack vare att det är så enkelt att få kontakt med studenter i andra årskurser finns det alltid nån att prata med – oavsett om man vill få kloka råd av femmorna eller bara höra skvaller från mottagningen av ettorna.

Vad är ditt drömjobb efter utbildningen?
Jag har inget solklart drömjobb och ändrar mig ständigt men just nu är jag inne på någon typ av produktutveckling.

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29