Utbildningen ger en fantastisk spetskompetens som är användbar inom både forskning och framställning

Linus läser civilingenjörsprogrammet Materialdesign 300 hp.

Berätta om din väg till KTH.
Jag har alltid varit intresserad av teknik. Min bästa bok när jag var liten var ”Så funkar det” som visade motorer och maskiner i genomskärning och förklarade saker väldigt illustrativt. I gymnasiet läste jag Teknikprogrammet med inriktning mot produktutveckling. Efter ett sabbatsår med bland annat jobb på en industri i Norge och timanställning på 118100 i Sverige sökte jag till KTH och kom in.

Varför valde du att plugga just Materialdesign?
Från början sökte jag faktiskt Design och produktframtagning men kom inte in. Istället fick jag en reservplats på Materialdesign som jag accepterade. Jag tänkte att jag kunde söka mitt förstahandsval på nytt efter ett år och komma igång med utbildningen så länge. Efter ett halvår var jag dock helt inne på Materialdesign som jag knappt visste fanns när jag skickade in min ansökan.

Vad är utmärkande för utbildningen?
Materialdesign är en väldigt unik utbildning. Fokus ligger på materialegenskaper och inte bara beräkningar och hållfasthetslära. Till skillnad från konstruktion eller produktion fokuserar utbildningen mycket på just materialens egenskaper och inte den färdiga produktens.

Hur ser arbetsmarknaden ut för färdiga materialingenjörer?
De som läser utbildningen får en fantastisk spetskompetens inom just materialområdet som är användbar inom både forskning och framställning. Materialingenjörer är välbehövda, men än så länge är det väldigt få som vet vad de sysslar med. Internationellt är materialingenjörer väldigt eftertraktade. De som tar examen från Materialdesign på KTH har enormt bra möjligheter att få ett fantastiskt jobb utanför Sveriges gränser, inte minst för att Sverige är världsledande på stål, vilket också är Materialdesigns största masterprogram.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Mina förväntningar var väldigt vaga när jag började på linjen, men efter att ha fått en introduktion till vad vi faktiskt läser på utbildningen kan jag med gott samvete säga att det väl motsvarar vad som utlovats.

Hur är lärarna på utbildningen?
Vi delar många lärare med andra utbildningarna under de första åren, eftersom vi läser grundläggande kurser som alla civilingenjörer ska läsa. Lärarna som behandlar materialämnena är väldigt trevliga och lätta att ha att göra med.

Vad har varit roligast hittills?
Det har nog varit det engagemang jag kunnat lägga på annat än studier. Det finns mycket att göra förutom att plugga, till exempel styrelsearbete, festprojekt, resor, studiebesök och spex, och eftersom vår sektion är så pass liten finns en otroligt stark sammanhållning.

Vad finns det för hjälp att få med studierna?
Allt möjligt. Det finns till exempel extrainsatta grupper för matematikkurserna som flest studenter brukar oroa sig för, och lärarna är väldigt hjälpsamma och måna om att studenterna förstår. Eftersom sektionen är så liten brukar det också vara väldigt lätt att fråga studenter från de högre årskurserna om hjälp. Vår programansvarige ordnade till och med extrainsatta räknestugor där studenter som redan läst kurserna fanns tillgängliga för hjälp och stöd.

Beskriv campusmiljön och studentlivet.
Med ett ord: mångsidigt. Campus är stort, nästan för stort ibland, och det finns så otroligt mycket att engagera sig i. Det blir lite trångt under lunchtid när alla ska äta under samma timme, men det är ett charmigt kaos. Det finns alltid någonting att göra, det gäller bara att hitta just den aktivitet som passar en själv.

Är det lätt att lära känna nya människor?
Det är otroligt enkelt, speciellt eftersom många sektioner och program har aktiviteter som inkluderar andra sektioner. Till viss del är du bunden till din egen sektion, eftersom det är där du troligen spenderar mest tid, men det finns inget som hindrar att du träffar människor från andra sektioner.

Hur är sammanhållningen inom ditt program?
Den är väldigt stark. Eftersom Materialdesign är en så pass liten sektion blir det naturligt att umgås med de som går i högre och lägre årskurser. Nästan alla känner alla på något sätt, och det finns i dagsläget bara en klass per årskurs så det är enkelt att hålla koll på människor.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag skulle nog vilja jobba med materialforskning, eller möjligtvis med miljöfrågor där materialkunskaper kan spela stor roll. Det är svårt att säga på rak arm, men jag vet en sak i alla fall och det är att jag inte vill ha ett jobb som tvingar mig att gå i kostym. Jag vill jobba ”på golvet” där allting händer, tillsammans med andra.

Läs mer

Materialdesign 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29