Det känns meningsfullt att jobba i en viktig bransch som cancervård

Pelle Axelsson, Project Manager på Elekta. Utbildning: Civilingenjör i Medicinsk teknik

Vad gör du just nu?
Jag jobbar på medicinteknikbolaget Elekta där jag leder projekt som innefattar att leverera strålbehandlingsapparatur till sjukhus i norra Europa. När ett sjukhus köper en maskin är det mitt ansvar att se till att den levereras i tid, installeras ordentligt och att sjukhuspersonalen utbildas för att använda den.

Hur kan en dag på jobbet se ut?
En vanlig dag börjar med att jag går igenom mailen och svarar de kunder som har frågor om projekt eller produkter. Det kan också vara frågor från installatörer som behöver hjälp med att beställa reservdelar eller en leverantör som behöver en leveransadress. Sedan har jag kanske ett möte med en säljare kring ett nytt projekt som ska startas upp. På lunchen kör jag ett träningspass och kommer lagom tillbaka till ett möte med en leverantör där vi ska diskutera priserna på deras senaste produkter. Efter lite mer mailande och kaffedrickande är det dags för ett telefonmöte med en kund som vill gå igenom agendan för en personalutbildning.

Vilken är den roligaste utmaningen med ditt jobb?
Den roligaste utmaningen är att jobba med kunder från olika länder i en viktig bransch som cancervård. Här gör man nytta för patienterna samtidigt som man utvecklas själv.

När bestämde du dig för att plugga Medicinsk teknik?
Jag läste natur på gymnasiet och började på KTH precis när de skulle dra igång civilingenjörsprogrammet Medicinsk teknik. Jag tyckte att det lät som ett spännande ämne samtidigt som jag visste att KTH är känt för att ha högkvalitativa utbildningar.

Varför valde du att läsa på KTH framför andra universitet?
Jag hade hört att inget universitet är bättre än KTH att ha på sitt CV när man söker jobb. Dessutom fanns inte Medicinsk teknik på något annat svenskt universitet på den tiden.

Vad är det viktigaste du har med dig från KTH ut i arbetslivet?
Förmågan att ta till mig information effektivt, prioritera och arbeta organiserat.

Varför tycker du att man ska satsa på ingenjörsyrket?
Jag tror att det är en av de absolut säkraste vägarna till jobb. Jag har aldrig hört talas om ingenjörer som är långtidsarbetslösa. Det är dessutom en rolig utmaning att klara en ingenjörsutbildning.

Vad har man för karriärmöjligheter som ingenjör inom ditt område?
Sverige har en väldigt stor medicinteknisk marknad med företag som exempelvis Elekta, Maquet, St Jude Medical och GE Healthcare. Som ingenjör är du alltid eftertraktad av dessa stora aktörer. Och eftersom tekniken blir allt viktigare inom sjukvården finns det även goda karriärmöjligheter sikt.

Hur ser dina egna framtidsplaner ut?
Under den närmaste framtiden vill jag fortsätta arbeta med cancervård eftersom mitt jobb känns meningsfullt. Jag hoppas också att jag kan fortsätta arbeta med kundkontakt, men kanske mot nya länder utanför Nordeuropa.

Vilka är dina bästa tips till blivande KTH-studenter?
Ta till vara på den slappa tillvaron du har som student, det riktiga slitet väntar i arbetslivet!

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29