Det går visst att ha ett fantastiskt studentliv i Stockholm

Elin läser civilingenjörsprogrammet inom Medicinsk teknik 300 hp.

Varför valde du att plugga på KTH?
Dels för att jag ville bo kvar i Stockholm, men också för att KTH har ett väldigt gott rykte och de hade just den utbildningen jag ville gå. 

Varför valde du din utbildning?
Det var egentligen ganska slumpmässigt. Jag visste att jag ville gå en civilingenjörsutbildning på grund av mitt tekniska intresse och en bra merit för framtiden. Sedan läste jag om de olika programmen på KTH och fastnade för Medicinsk Teknik. Det är ett väldigt spännande område med stor potential för utveckling och kommer, som med alla andra vårdrelaterade yrken, alltid finnas ett behov för.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Grundutbildningen (de första 3 åren) innehöll mer ren matematik än vad jag hade väntat mig. Men nu när jag börjat på masterutbildningen i Medicinsk Teknik och har grundkunskaperna att stå på så är kurserna mer grenspecifika och i mina ögon mycket roligare.

Hur är lärarna på utbildningen?
De är trevliga och hjälpsamma. Det är inte alltid en får personlig kontakt med dem, då en del enbart håller i någon enstaka föreläsning. Men alla är öppna för frågor och brukar vara duktiga på att svara på mail om det är något en undrar i efterhand.

Vad är det bästa med din utbildning?
Att den är väldigt bred, det känns som att man kan arbeta med i princip vad som helst efter examen.

Vad har varit det svåraste med din utbildning?
Att själv ta ansvar och se till att jag pluggar tillräckligt mycket för att klara kurserna, samt att inse att det är bara för mig själv och min egen framtid som jag gör det här.

Du är väldigt engagerad i sektionen för Medicinsk teknik, kan du berätta mer om vad det är och vad du gör där?
Sektionen för Medicinsk Teknik – MiT – är en kårförening för studenterna på de medicintekniska programmen på KTH och sköter mottagning, studiebevakning och mycket annat som gör utbildningen nyttigare, roligare och mer lärorik. Allt arbete styrs och utförs ideellt av studenter på sektionen. Jag är själv ledamot i styrelsen samt JML-ansvarig på sektionen för Medicinsk Teknik. Som ledamot är jag delaktig i styrelsearbetet utan att ha ett specifikt ansvarsområde och hjälper till där det behövs. I min roll som JML-ansvarig bistår jag sektionen i frågor som berör jämlikhet, mångfald och lika behandling. Sektionen ska vara tillgänglig för alla oberoende av kön, etnisk eller social bakgrund, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning, könsidentitet/uttryck och ålder. Till mig kan även studenter vända sig för att få stöttning om det skulle uppstå problem rörande dessa områden både på sektionen och i skolan, till exempel vid undervisningen.

Berätta mer om hur det är att engagera sig i studentlivet och sektionen på KTH
Utöver att jag har fått lära mig en massa om exempelvis ledarskap och styrelsearbete, så öppnas ett fantastiskt kontaktnät upp genom att engagera sig i studentlivet. Du träffar inte längre bara de andra studenterna i din egen klass, utan även studenter från andra årskurser och andra program. Dessa personer kanske du kommer läsa en kurs gemensamt med eller så kanske de redan har läst en kurs som du tycker är lite knepig och kan hjälpa dig på traven. De kanske befinner sig bredvid dig i baren under tentapuben eller blir din framtida arbetsgivare. En del blir förhoppningsvis även vänner för livet.

Hur kommer det sig att du började engagera dig i sektionen?
Det var helt självklart för mig att jag ville vara delaktig. Dels för att jag hemifrån fått höra historier om hur rolig studenttiden är och dels för att jag ville motbevisa snacket som kom från mina vänner som flyttat till ”riktiga” studentstäder att det går visst att ha ett fantastiskt studentliv i Stockholm. 

Vad gör du när du inte studerar?
Då försöker jag koppla av och göra något helt annat. Ofta blir det träning i form av löpning eller orientering, men jag försöker även att utveckla min kreativa sida exempelvis genom att teckna eller hålla på med keramik.

Det ideella jobbet för sektionen tar upp en del av min fritid. Utöver rollen som ledamot i styrelsen på sektionen för Medicinsk Teknik och är jag med i Klubbmästeriet som arrangerar fester.

Lite extrajobb som säljare på H&M ser jag också till att hinna med för att få lite extra klirr i kassan när CSN-bidraget inte täcker mer än de mest nödvändiga utgifterna.

Vad vill du göra efter examen?
Jag vill jobba med något som är kul och utvecklande. Inom vilket område eller arbetsplats får visa sig när det väl är dags.

Har du några tips till de studenter som ska börja på KTH?
Plugga mycket och i god tid, men se även till att göra annat under studietiden, det blir mycket roligare då! Var med på mottagningen som arrangeras av äldre studenter på programmet i början av skolstarten. Det är ett jättebra tillfälle att lära känna sina nya klasskamrater och få lära sig om hur det är att studera just det som du ska börja på. Under mottagningen har du även möjlighet att träffa styrelsen och andra nämnder som finns på sektionen för Medicinsk Teknik och få reda på var du vill och kan vara delaktig.

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29