Du kan hjälpa en miljon människor i stöten

Cecilia, läser sista året på civilingenjörsprogrammet i medicinsk teknik i Flemingsberg.

Varför läser du den här utbildningen?
– För att jag tycker att det är ett spännande område. Jag funderade länge på läkarprogrammet, men jag gillar samtidigt teknik och fysik mycket. Då hörde jag talas om den här utbildningen. Sen har jag tyckt att utbildningen varit rolig och intressant, och inte behövt ångra mig.

Minns du något som väckte ditt intresse ordentligt för medicinsk teknik?
– Under en av mina första föreläsningar sa en professor att du som läkare kanske kan hjälpa 10 000 patienter under hela ditt arbetsliv. Men om du som tekniker kommer på en innovation eller gör viss teknik mer tillgänglig kan det innebära att du kan hjälpa en miljon människor i stöten. Det fångade mig, det var coolt.

Varför valde du KTH?
– Det ligger i Stockholm och jag bor här.

Hade du några fördomar innan du började här?
– Inte som jag kommer ihåg. Kanske tänkte jag att det skulle vara ganska mattenördigt. Samtidigt har jag haft kusiner och föräldrar här, så KTH var inte okänt för mig.

Vilken del av utbildningen tycker du är mest spännande?
– Delarna som handlar om vårdflöden och health care management. Hur man kan effektivisera och optimera det utbudet av den vård som finns tillgänglig i dag.

Vad innebär det rent praktiskt?
– Om du kommer in och får en cancerdiagnos kan det ta tre veckor innan du får din första behandling och sedan kan det bli mycket spilltid innan du är färdigbehandlad. Jag tycker det är väldigt intressant att titta på hela flödet för patienterna och se var man kan minska spilltiden.
– Sådant kan påverka många saker. Dels sjukvården och tillgängligheten på den. Dels kan man dra ner på kostnaderna. Men framför allt kan det bli bättre för patienterna. Hur kul är det att gå och vänta på vård i tre veckor om man har cancer? Då är det skönare att komma igång med behandlingen direkt. Man måste ta tag i sådana problem på en mer övergripande nivå.

Har du några tankar på vad du vill arbeta med?
– Gärna health care management. Projektledning vore kul. Jag skulle gärna hjälpa både offentliga och privata aktörer och effektivisera vad de arbetar med i dag. Också digitalisering av sjukvården i samma syfte.

Har du jobbat något rent praktiskt vid sidan om utbildningen?
– Ja, jag har jobbat två år på Philips. Just i dag jobbar jag faktiskt som intern inom health care management och får prova på lite, det tycker jag är jätteroligt.

Hur fungerar det med att hitta tid?
– Det gäller att vara strukturerad. Jag planerar jättemycket. Det är inte ovanligt att jag sitter till klockan tio och pluggar på kvällen om jag har jobbat. Det tillhör snarare ovanligheterna att jag är helt ledig på en helg.

– Man kan inte se plugget som ett nio till fem-jobb, särskilt inte om man jobbar sidan om. Men jag trivs med att ha mycket att göra och lär mig på både på jobbet och i studierna. Jag har alltid jobbat sidan om studierna, så det är en vanegrej.

Brukar du plugga hemma?
– Ja mycket, jag pluggar bäst ensam. Men många tentaperioder har jag suttit i stan med kompisar. Vi tar hjälp av varandra. Det är väl en lite mysig stämning också att sitta allihop.

Är det viktigt att jobba i grupp?
– Jag tror det är viktigt att kunna. Dels för att kunna anpassa sig. Sedan tror jag nyttigt att man får input från olika håll. Jag gillar också när folk ställer frågor till mig, för då måste jag tänka efter och förklara varför exempelvis en matteformel härleds på visst sätt. Jag känner att jag lär mig på det sättet också.

Gick du direkt från gymnasiet till studierna?
– Jag tog ett sabbatsår och jobbade både på sjukhus och inom äldrevården. Jag har säkert fått mycket erfarenhet därifrån som jag kanske inte hade fått annars. Ofta relatera jag saker till både äldrevården och sjukhusmiljön.

– Exempelvis angående hemsjukvård, om vi har diskuterat det, kan jag tänka på hur mina tanter och gubbar skulle reagerat på om de hade fått hemsjukvård. Jag har också jobbat på mammografin, och kan då tänka på hur de patienterna kände sig, och hur mycket dötid läkare suttit för att patienter inte kommit.

Fanns det något som du trodde skulle bli särskilt lätt eller svårt innan du började plugga?
– Nej, men jag trodde nog att jag skulle gå en utbildning och efter fem år vara klar och veta exakt vad skulle göra. Så känns det inte i dag. Det känns snarare som att jag har fått prova på många grejer och fått bra förutsättningar, men att jag behöver komma ut i arbetslivet och prova vad som är roligt. Nu har jag hittat något jag vill, men för ett halvår sedan hade jag inte vetat.

Är det en frihetskänsla veta att du enkelt kan byta jobb?
– Ja, det tror jag. Och att jag kan plugga annat också om jag känner att vill komplettera någonting.

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2018-12-17