Jag vet att jag på något sätt vill syssla med att förbättra människors vardag

Mattias läser civilingenjörsprogrammet inom Medicinsk teknik 300 hp.

Varför valde du att plugga på KTH?
När jag skulle ta beslutet om universitet så fanns det inte på kartan för mig att plugga utanför Stockholm (jag har blivit mer nyanserad på den fronten nu ett par år senare) så det blev av rimliga skäl KTH. Det finns ju inget annat universitet i Stockholm som har det som KTH har gällande studentliv, breda utbildningar och mycket mer.

Varför valde du din utbildning?
Min utbildning har det som väldigt många andra utbildningar har, nämligen blandningen av två olika ämnen. Det blir ju mer och mer vanligt att en utbildning fokuserar på fler än bara ett ämne nu för tiden. Däremot har min utbildning något som väldigt få andra har och det är patientperspektivet. Visst finns det flera utbildningar på Karolinska men ingen av dem tar hänsyn till den tekniska aspekten lika mycket som min utbildning samtidigt som patientperspektivet är centralt.

Hur är lärarna på utbildningen?
Svaret ser så olika ut från lärare till lärare. Jag skulle säga att det är en hög lägstanivå. Vissa är verkligen födda för att lära ut och vara pedagogiska, det kan man märka på vissa föreläsningar. Men sen finns det självklart lärare som oerhört smarta och kunniga i sitt område men inte lika bra på lärandet.

Vad är det bästa med din utbildning?
Kombinationen av människa, teknik och samhälle är för mig det allra bästa med utbildningen. När jag skulle välja inriktning sista året i gymnasiet så hade jag inte bestämt mig för vad jag ville syssla med men jag hade trots det ett stort intresse för människor och teknik, då kändes det rätt i magen när jag såg Medicinsk teknik i KTH:s programkatalog.

Vad har varit det svåraste med din utbildning?
En av de svåraste sakerna med utbildningen är för mig att byta perspektiv hela tiden. På vissa föreläsningar diskuterar man saker på högre nivåer och har ett bredare perspektiv. Sen har man två timmar senare en föreläsning om k-space i en magnetkamera vilket är nere på detaljnivå. Jag gillar att det är så, men det är en utmaning.

Vad är det bästa med att vara student på KTH Flemingsberg?
Det bästa med att vara student på KTH Flemingsberg är egentligen att det bara är två pendeltågsstationer bort från Tumba där jag bor. Sen är det faktiskt periodvis en skön känsla att man är på ett annat campus jämfört med övriga KTH. Man får en bättre känsla av gemenskap med klassen vilket kan leda till skön atmosfär vilket få klasser har på universitetsnivå.

Vad gör du när du inte studerar?
Allt möjligt! Jag jobbar vissa helger på pendeltågsstationer som spärrvakt (ja, jag kan ofta plugga på jobbet), annars älskar jag att sitta ned i gott sällskap och snacka om allt ifrån amerikansk politik till norska Paradise Hotel. Jag försöker träna hjärtat då och då för att hålla rent i systemet, annars har jag inte tagit tag i min hälsa så seriöst än…

Vad vill du göra efter examen?
Jag vet att jag på något sätt vill syssla med att förbättra människors vardag. Sen om det innebär ett yrke inom landstingets vårdverksamhet eller på Siemens säljavdelning vet jag inte riktigt. Jag är just nu så sugen på att göra så mycket så att jag nästan skulle kunna tacka ja till vad som helst.

Vad tycker du att man ska tänka på när man väljer utbildning?
Jag tror att det ofta är bättre att tänka mindre och följa känslan mer. När man ska ta stora beslut som att välja utbildning är det väldigt enkelt att hamna i tankeloopar där hjärnan inte slutar gå på högvarv om alla möjliga framtida scenarion. Det bästa är nog att ha rätt känsla i magen, så pass bra att man ska kunna motivera sitt val utan större problem. Beroende på vad man har för föräldrar kanske det också är bra att inte lyssna på dem. Det har jag god erfarenhet av!

Har du några tips till de studenter som ska börja på KTH?
Att verkligen ta vara på tiden som student och att inte nöja sig! Testa nya saker och samla erfarenheter, det är trots allt vi unga som är framtiden och man vill ju ogärna ha en framtid av mätta tråkmånsar.

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29