Till innehåll på sidan

Lydia, Medicinsk teknik 300 hp

Lydia studerar Medicinsk teknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Lydia. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Lydia, student på Medicinsk teknik 300 hp.

Namn: Lydia
Ålder: 25 år
Utbildning: Medicinsk teknik 300 hp
Från: Bålsta

Kontakta Lydia

Intervju med student

Lydia går Medicinsk teknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Lydia och jag är 25 år. Jag läser programmet Civilingenjör inom Medicinskteknisk 300 hp, årskurs 4. Jag kommer från en liten ort, Bålsta, som tillhör Uppsala län men som gränsar till Stockholm. Jag reser massor och har alltid gjort, från gymnasietiden som under universitet. Idag ser jag det lite som ett äventyr varje gång då jag har kurser både på KTH Campus, Albanova och Campus Flemingsberg. Som sagt lokalerna blir aldrig tråkiga och ekvivalenta. 

Berätta om din väg till KTH!

– Jag ville göra många olika saker när jag slutade gymnasiet och att bli ingenjör var inte riktigt på agendan. Dels visst jag väldigt lite om vad yrket innebär, dels hade jag väldigt många fördomar om yrket. Men, man vet aldrig förrän man testar hade jag i bakhuvudet, för ändå var det något som lockade mig till tekniken.

– Jag växte upp i ett väldigt annorlunda hushåll jämfört med det ”normala Svensson-livet”. Med rötter från Ryssland och med föräldrar som har akademisk bakgrund har jag alltid varit driven. Jag hade en helt otrolig mormor som också var ingenjör under gamla Sovjet, som alltid manade mig till tekniken. Jag har alltid varit tekniskt lagd och letat efter logik bakom varje problem. Hemma blev jag ofta delegerad till tekniska problem som inte alltid var så logiska för andra i familjen. Skillnaden var nog att jag provade mig fram och andra gjorde inte det i situationer som att bygga upp nya möbler eller att datorskärmen inte lyste upp för att ljusstyrkan var för låg. Min mormor brukade säga ”dagens teknik saknar dina tekniska lösningar” vilket väckte en nyfikenhet i mig av vad jag skulle kunna bli.

- Nu är jag här på KTH, efter den förvirrade och trotsiga gymnasietiden och ett par år av sökande, och läser ett femårigt program inom medicinsk teknik. Min resa startade på KTH när jag började läsa högskoleingenjörsprogrammet Medicinsk teknik, för att min nyfikenhet tog mig dit.

– Jag valde att läsa just Medicinsk teknik för att jag alltid varit intresserad av ledarskap, teknik och biologi. Jag valde KTH inte bara för att jag ville få ett examensbevis, utan också för att få den bästa möjliga utbildningen på ett universitet med en modern utbildningsmetod och kunskap av dagens moderna verktyg. Jag tänkte att KTH skulle erbjuda mig den tekniska grund som jag behöver samt ge mig verktyg för att lösa både dagens och framtidens utmaningar.

Hur är din utbildning?

– Min utbildning är tvärvetenskaplig, vi blandar tekniska kurser som matte, klassisk fysik, modern fysik och mjukvara med fysiologi, hållbarhet och företagsekonomi. Utbildningen är så mycket bättre än vad jag hade förväntat mig, jag har utvecklat ett intresse och en vilja till att lära mig mer vilket jag aldrig gjorde på gymnasiet. Kurserna som ges är så otroligt användbara. Mitt råd till dig som funderar på att läsa medicinsk teknik är att läsa lite om programmet men främst att prova på då utbildningen är så mycket mer än den beskrivs som. Har du ett intresse för ämnet, prova det! Det är inget man ångrar, jag gör definitivt inte det.

– Utbildningen är tuff, man måste verkligen utveckla en disciplin och sin egen studieteknik redan från början. Men inget är omöjligt, har andra studenter klarat sig innan dig kan du också. Skolan ger också olika hjälpmedel för att du ska lyckas i dina kurser och erbjuder även en superföreläsning inom studieteknik för alla nyantagna studenter i starten på utbildningen, där du kan lära dig massor av tips och tricks. Ett stort plus är också att du aldrig är ensam, KTH är fullt av liksinnande studenter som hjälper och motiverar en. Det roligaste med utbildningen att man får träffa helt otroligt talangfulla föreläsare och akademiker samtidigt som man utvecklas något oerhört i sin egen förmåga.

– Vi har också möjligheten att söka utbytesår/-termin på andra skolor runt om i världen. Du kan åka på utbyte antingen under kandidaten eller mastern, många dörrar står öppna för någon som läser medicinsk teknik, från Singapore till USA. Jag kommer nog att göra ett utbyte under min master.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet är aldrig tråkigt i Stockholm! KTH är som sin egen studentstad med Stockholms alla möjligheter nära till hands. Det är fullt med studenter överallt på KTH:s olika campus - några sitter och pluggar på biblioteket i den tysta lugna miljön, några är på väg till föreläsningar i den friska luften mellan historiska byggnader och några bara umgås eller äter lunch i kårhuset och sektionslokalerna.

– Stämningen mellan studenter är alltid trevlig och varm. Även om det är lätt att till en början bara lära känna studerande från samma program, träffar du garanterat fler studenter med tiden. Många av mina närmsta vänner har läst andra program än mig på KTH.

– Skolan är rik på den studentanda många vill ha som nybliven student. Den paus som man ibland behöver kan man få från allt storstaden har att erbjuda. Som student i Stockholm kan du även träffa andra studenter från andra universitet, barer och kårlokaler finns ju på alla högskolor! Inte att glömma det uteliv eller aktiviteter som Stockholm har att ge. Jag har varit i många studentstäder eftersom jag har familj och vänner som pluggar på olika orter, från Lund till Uppsala. Men inget är som KTH.

– Jag har en del hobbys också, jag rider och älskar hästar. Skolan har en ryttarföring som erbjuder GRATIS ridning. Det tycker jag är sjukt kul! KTH erbjuder även många andra föreningar som man kan delta i, tidigare erfarenhet är inget krav för majoriteten av alla föreningar!

– Mitt stora råd till blivande studenter är: våga! Våga testa nytt, ställa frågor, intressera dig och viktigast av allt våga vara dig själv.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag vill utmanas, samarbeta och störst av allt hålla på med innovation. Inte kan jag vara en observatör när en framtid behöver planeras och byggas upp!  

– Mitt absoluta drömjobb är nog det som kommer ge mig personlig tillväxt och med möjligheten till att påverka. Faktorer som till stor del kommer att beskriva min framtida arbetsplats är internationellt, ledarskap och innovation. Det bästa med medicinsk teknik är att du inte bara löser problem som gynnar dig som ingenjör, företaget eller konsumenten utan att dina resultat gör nytta. Sen är det också väldigt coolt när man kan binda samman tekniken med biologin och utveckla eller förbättra något större än en själv.

– Jag vill vara en del av något större. Jag är sjukt intresserad av att bidra till att göra välden till en bättre plats, lika för alla. Tekniken är lösningen på många problem, speciellt de utmaningar kring hållbarhet vi möter idag och jag vill vara med och lösa dessa från ett medicintekniskt perspektiv!

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-10-21