Till innehåll på sidan

Mouna, Medicinsk teknik 300 hp

Mouna studerar Medicinsk teknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Mouna, student på Medicinsk teknik 300 hp

Namn: Mouna
Ålder: 33 år
Utbildning: Medicinsk teknik 300 hp
Från: Stockholm

Intervju med student

Mouna går Medicinsk teknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Mouna och är 33 år gammal. Jag läser nu mitt andra år på civilingenjörsutbildningen inom Medicinsk teknik. Jag är född i Tunisien och flyttade till Stockholm när jag var 12. På gymnasiet läste jag den naturvetenskapliga linjen. Innan jag sökte till KTH jobbade jag några år i restaurangbranschen och 8 år som installationselektriker.

Berätta om din väg till KTH!

– På gymnasiet läste jag det naturvetenskapliga programmet och efter det läste jag El-och energiprogrammet på Komvux för att bli installationselektriker. Jag har alltid haft tankar om att studera vidare på universitet men hade inte bestämt mig när och vad.

– Efter 8 år som elektriker tog jag steget och valde att vidareutbilda mig. Valet stod mellan ingenjör inom Elkraftteknik eller Medicinsk teknik. Jag gillar ellära och växelströmtrefas men samtidigt så var matte, kemi och biologi mina favoritämnen från naturlinjen. Så efter en jämförelse av utbildningarnas kursinnehåll valde jag Medicinsk teknik. Den kändes som en kombination av de ämnen som jag tycker om samtidigt som det bidrar till samhällsnyttan.

– Jag valde KTH på grund av flera anledningar, bland annat att universitetet har ett bra rykte. Min bror läste även Industriell ekonomi på KTH och är nöjd med sin utbildning. Dessutom så ligger universitetet i Stockholm där jag redan bor.

– Innan jag ansökte till utbildningen läste jag kurser på Komvux för att få behörighet och höja upp mitt snittbetyg. Jag kom in på mitt andrahandsval vilket var högskoleingenjör inom Medicinsk teknik. Jag var nöjd i början men efter ett halvt år så kände jag att ville läsa mer matte och andra teoretiska kurser. Efter ett samtal med studievägledaren och den utbildningsansvariga sökte jag till civilingenjör istället och bytte utbildning i slutet av första läsåret.

Hur är din utbildning?

– Det som jag gillar mest med utbildningen är att vi läser blandade kurser. Vi läser inte bara fysik och matte utan även andra kurser såsom fysiologi och programmering. I de flesta kurser läser man även om appliceringar i medicinteknik, vilket gjorde kurserna för mig ännu mer intressanta. Det finns även möjlighet till utlandsstudier på många ställen i världen.

– Utbildningen har hittills varit kul och utmanande. Några kurser har varit svårare än vad jag hade trott medan andra har varit lättare. Därför har det varit viktigt för mig att planera studietiden och fördela den utefter hur mycket tid respektive kurs kommer att behöva. Det finns föreläsningar om studieteknik under första året vilka jag rekommenderar att man går på.

– Jag upplever lärarna på KTH som väldigt kunniga och hjälpsamma. Man kan ställa frågor på föreläsningarna eller efter. Det finns även olika typer av stöd för studenter, bland dem är övningslektioner där man kan få hjälp av läraren och lärarassistenter. Den finns även olika typer av förberedelsekurser.

– Gillar du teknik och är intresserad av fysiologi så är Medicinsk teknik ett utmärkt val. Ju längre in på utbildningen jag kommer desto mer nöjd är jag med mitt val.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Första tiden på KTH var väldigt spännande och kul då allt var nytt. Det var kul att starta en ny utbildning och träffa nya människor. Det finns en stor variation av aktiviteter som erbjuds på KTH av studentkåren och sektionerna. Sport, fester, musik eller spel, det finns något för alla. Stockholm är dessutom en stor stad där det finns mycket man kan göra. Jag rekommenderar att man går på mottagningsveckorna, då finns det många aktiviteter inbokade där man kan lära känna sina klasskamrater och får information om de olika sektionerna och utbildningen.

– Hur dagarna ser ut under studietiden varierar. Under vissa perioder har man föreläsningar hela dagarna medan i andra endast halva dagen. Oftast startar dagen kl. 8 och så har man lunch vid kl. 12. Efter föreläsningarna brukar många sitta kvar i skolan och plugga. Det som jag gillar mest med KTH:s lokaler är att det finns många olika studentgrupprum som man kan boka. Det underlättar när man ska träffa klasskamrater för grupparbete och för att plugga tillsammans innan tentorna.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag har inte helt bestämt mig med vad jag ska jobba med i framtiden. Området är ganska brett och det finns många alternativ som intresserar mig. Man kan jobba på sjukhus eller i andra branscher, till exempel som tekniker, mjukvaruutvecklare, med elektronik, biomekanik, som projektledare eller säljare mm. Det finns även möjlighet att plugga vidare som doktorand samt jobba med forskning.

– Det viktiga tycker jag är att välja något man tycker om, för mig är det att använda teknik som bidrar till bättre samhällshälsa. Tycker man om det man studerar så blir det mycket lättare att hitta ambitionen, disciplinen och viljan att studera. Är du intresserad av medicinteknik, se till att ha disciplinen och lägg ner tiden som behövs på studierna så kommer kurserna upplevas mycket lättare och roligare.

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-02-11