Soziar, Medicinsk teknik 300 hp

Soziar studerar Medicinsk teknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Namn: Soziar
Ålder: 22 år
Utbildning: Medicinsk teknik 300 hp
Från: Sundsvall

Kontakta Soziar

Intervju med student

Soziar går Medicinsk teknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Soziar och är 22 år gammal. Jag läser nu mitt tredje år på utbildningen civilingenjör i Medicinsk teknik. Jag är född i Kurdistan men uppväxt i lilla Sundsvall fyra timmar norr om Stockholm. I Sundsvall pluggade jag och spelade fotboll, men efter gymnasiet och en knäskada så tog jag ett av de största besluten i mitt liv. Jag la ner fotbollskarriären och valde att satsa på plugget. Nu bor jag i Stockholm och har gjort det sen jag kom in på KTH och jag ångrar ingenting.

Berätta om din väg till KTH!

– På gymnasiet valde jag tekniklinjen för jag tyckte att det var ganska intressant samt att det var coolt för det var knappt några tjejer som valde det. Men jag tyckte att det var svårt med programmering och visste absolut inte vad jag ville bli efter gymnasiet. Jag kämpade mig igenom gymnasiet för att få bra betyg, det var tufft men det gick.

– En kväll sa min pappa att jag borde söka till KTH. Han berättade lite om fördelarna med att gå på KTH samt att jag borde satsa på en civilingenjörslinje. Strax efter det gick jag in på KTH:s hemsida och började läsa lite om skolan och vad en civilingenjör kan jobba med. Efter detta var jag fast besluten om att det skulle bli KTH och storstaden!

– När jag bestämt mig för att det skulle bli KTH stod det mellan att söka Informationsteknik, Medicinsk teknik och Industriell ekonomi. Jag valde att söka alla tre och hoppades på det bästa. Jag blev reserv på mitt förstahandsval men mitt andrahandsval, som var medicinsk teknik, kom jag in på. Jag brukar säga att om jag hade chansen att söka till KTH igen så skulle medicinsk teknik vara nr 1. Jag är nu tacksam över att jag inte kom in på mitt förstahandsval för annars hade jag inte gått min nuvarande utbildning.

– Jag skulle nu flytta hemifrån, från lilla Sundsvall och börja på universitet i stora Stockholm. Allt var väldigt nytt och spännande men samtidigt läskigt. Jag fick boende väldigt fort genom att jag skrev inlägg i Facebookgrupper samt la ut annonser på blocket. Samtidigt ställde jag mig i kö för studentbostäder i Stockholm. Jag fick ett andrahandskontrakt som jag kunde flytta in i direkt och stod sedan och samlade köpoäng för studentbostäderna.

Hur är din utbildning?

– När jag började utbildningen hade jag inte särskilt stora förväntningar, men jag kan säga nu tre år senare att KTH har slagit allihop. Under dessa tre år har jag inte bara lärt mig mycket i skolan och om nya ämnen, utan jag har också fått chansen att lära känna fantastiska människor. Jag har växt och mognat som person och utvecklat nya starka sidor och egenskaper som jag tror inte tror att jag hade kunnat göra någon annanstans.

– På utbildningen var det full fart från första början, men det tycker jag var positivt för man hittade sin studieteknik snabbt och tog allting på större allvar. De medicintekniska kurserna är väldigt förankrade i yrkeslivet eftersom uppgifterna vi jobbar med är tagna direkt ur verkligheten. En av de mest intressanta kurserna som vi har läst är en kurs som heter Medicinska bildgivande system. I denna kurs har vi fått lära oss om röntgen, magnetresonanstomografi (MRI) och ultraljud. Vi ha fått göra flera labbar och testat på dessa olika avbildningsmetoder samt fått lära oss om fysiken bakom. Denna kurs var väldig rolig för det här är några av inriktningarna en medicinteknisk ingenjör kan jobba med i framtiden.

– Lärarna på KTH tycker jag är väldigt professionella och hjälpsamma. Att förvänta sig är dock att man får ta mycket eget ansvar, dvs. man får höja rösten på föreläsningarna för att ställa frågor eller kontakta läraren på egen hand för att få hjälp vid behov. Lärarna är väldigt tålmodiga och vill elevernas bästa så de försöker alltid hjälpa till. Något som vi får information om i nästan varje kurs är att skolan erbjuder olika typer av stöd för studenter, t.ex. extra lektioner, övningar och förberedelselektioner inom flera kurser där man kan ställa frågor och få hjälp på plats.

– Något som jag vill göra är att läsa en termin utomlands. Inom medicinsk teknik så finns det stora möjligheter till utbytesstudier och vi kan studera nästan vart som helst i världen.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet är riktigt bra enligt mig då KTH verkligen erbjuder nästan allt. Träning, teater, spex, musik, sport, fester – det finns något för alla! KTH är inte bara en skola utan nästan ett helt samhälle och det erbjuds så mycket mer än bara studier.

– Jag fick vänner i min klass redan under första dagen av mottagningen och de är nu mina närmsta vänner vilket jag är väldigt tacksam över. Sammanhållningen i min klass är helt fantastisk! Anledningen tror jag är för att många deltog i mottagningen och ville lära känna nya människor. Så mitt tips är att delta på hela mottagningen och att göra annat vid sidan av studierna så att du inte kör slut på dig själv.

– En typisk dag som KTH-student kan vara att man kommer till skolan för föreläsningar kl. 8. Sen har man lunch och går med vänner till matsalen för att värma matlådor. Eller så lyxar man till det med mat från någon av alla restauranger, foodtrucks eller kiosker på campus. Efter den sista föreläsningen för dagen brukar många sitta kvar i skolan och plugga lite. Oftast det man gått igenom den dagen, för att förbereda uppgifter eller se till att man är ikapp i varje kurs vilket är jätteviktigt på KTH.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag är väldigt intresserad av projektledning och arbetspositioner med mycket ansvar. Jag har alltid varit en person som tar initiativ och presterar bra under press. Därför kommer jag att satsa på att bli någon form av projektledare och därefter jobba mig upp mot en chefsroll. Jag kommer att jobba med medicinteknik antingen på ett företag eller på sjukhus med de medicintekniska produkterna.

– Det bästa med medicinteknik är att det utvecklas hela tiden och är viktigt för samhället då det bokstavligen handlar om liv och död. Området är otroligt brett och du kan exempelvis jobba på sjukhus (med medicinteknisk utrustning), bilbolag (utveckla säkerheten i bilarna) eller mjukvaruföretag (programmering, t.ex. med säkerhetsprogram). Det finns många olika alternativ! Eftersom allt är tekniskt och utvecklas varje dag så kommer det aldrig stanna upp, utan det skapas hela tiden nya möjligheter.

– Jag tycker att det är viktigt att ha ambitioner. Du måste vilja plugga och du måste vilja kämpa. Det är den där viljan som kommer att ta dig långt i livet. Något mer som jag tycker är väldigt viktigt är att ha disciplin. Det är något du kommer att få jobba med under dina studier på KTH. Har man ambitioner och disciplin så tror jag att man kommer att komma väldigt långt i livet.

Läs mer

Medicinsk teknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-10