Till innehåll på sidan

Paulina, Medieteknik 300 hp

Paulina studerade Medieteknik 300 hp. I sin alumnintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Paulina Modlitba Söderlund, alumn. Jobbar på We Should Be Friends AB.
Foto: Jennifer Kivinen

Namn: Paulina Modlitba Söderlund
Ålder: 39 år
Utbildning: Medieteknik 300 hp
Examensår: 2006
Arbetar som: Driver egna bolaget We Should Be Friends AB

Intervju med alumn

Paulina Modlitba Söderlund som driver egna bolaget We Should Be Friends AB berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Min väg till KTH var lite brokig. KTH var nämligen inte alls ett självklart val för mig, trots att jag var teknikintresserad. Jag kände att jag inte kunde identifiera mig med "nördarna" i overall som sålde Blandaren på T-Centralen. Jag trodde alla på KTH var sådana. Det var inte förrän jag hade känt på Handelshögskolan och Stockholms universitet i några terminer som jag fick höra talas om Medieteknik och blev kär vid första ögonkastet. Väl på plats insåg jag att det i min klass fanns många som jag, som älskade programmering lika mycket som design och musik och det betydde mycket för mig.

– Det som fick mig att välja min utbildning var helt klart det tvärdisciplinära kursupplägget. Det passade mig perfekt att studera allt från matematik och fysik till journalistik och design. För mig är det naturligt att alla dessa bitar och områden hänger ihop. Jag älskar teknik men även människor och hur vi förhåller oss till tekniken och vad vi kan göra med den. Jag valde inte mellan olika utbildningar utan så fort min kompis Patrik, som jobbade med studievägledning på KTH just då, tipsade mig om Medieteknik visste jag att jag hade hittat rätt utbildning för mig. Som tur var hade jag tillräckligt höga betyg för att komma in.

– Jag hade egentligen inga tydligt uttalade förväntningar när jag sökte in, utöver att få komma i kontakt med branschen och få ett jobb efteråt. Samtidigt var detta 2001, strax efter IT-kraschen, så utsikterna för jobb var betydligt mer dystra då än 2006 när jag till slut tog min examen. Med tiden kom jag att inse styrkan i att bygga ett nätverk genom att lära känna andra studenter. Det är minst lika viktigt som det man faktiskt lär sig.

– Medieteknik är fortfarande helt rätt i tiden. Överlag skulle jag rekommendera att välja en tvärdisciplinär utbildning eftersom det är så världen ser ut. Samhället och de utmaningar vi står inför är dessutom så komplexa att vi behöver förstå hela bilden för att kunna ta oss an dem.

Vad arbetar du med?

– Efter studier och forskning på KTH och MIT har jag jobbat med innovation, affärsutveckling och research i både stora bolag och startups. Jag har varit produktchef och PR-chef och är nu någon slags tech-influencer som jobbar för att påverka samhället till det bättre, men också locka fler kvinnor till teknik- och startupvärlden; t ex genom Teklafestivalen och Women In Tech. Jag utsågs till Årets Alumn 2018 på KTH för det arbetet, vilket betyder oerhört mycket för mig.

– Sedan 2014 är jag konsult i mitt egna bolag som heter We Should Be Friends. Jag föreläser, moderera och sätter ihop konferensprogram. Men sitter också i ett par styrelser och hjälper företag att förstå hur de ska förbereda sig för framtiden. Ett ganska flummigt och varierande gig-liv som inkluderar mycket kaféjobb, men jag älskar det. Jag älskar att vara egen och att arbeta med så varierande uppgifter. Jag är en typisk inspirations- och innovationsperson som gör bäst och mest nytta i början av projekt. Jag har dessutom ett enormt nätverk och kan livnära mig på det i olika form. Jag har koll på spännande och aktuella ämnen och människor och det anlitar folk mig för.

– Jobbmöjligheterna efter examen skulle jag säga var väldigt goda. Jag pluggade och jobbade på MIT i USA i tre år, sedan fick jag jobb på Bonniers huvudkontor nästan direkt efter hemkomst. 2008 var ett toppår för medietekniker, trots finanskraschen.

– Jag har superstor nytta av att kunna så mycket som jag fått med mig från min utbildning. Jag förstår många olika ämnen/områden och "språk" och kan hjälpa folk att mötas över team- och organisationsgränser. Det är en superkraft i dessa tider. En lärdom är att allt det som alla tjatade om, men som lät så flummig då, visade sig var det viktigaste: nätverkandet och att bli bra på att "lära sig att lära". Jag kommer inte ihåg matematiken i detalj men jag är väldigt snabb på att sätta mig in i nya ämnen och lära mig nytt.

Hur ser framtiden ut?

– Karriärmöjligheterna inom Medieteknik är många! Man kan t ex jobba med AI/ML, robot-människa-interaktion, hjärnstyrda gränssnitt, spelutveckling, VR/AR, smarta städer och andra områden som är hetare än någonsin.

– Mitt tips är att gå på studiebesök och prata med folk som går, eller har gått, på KTH för att få en så realistisk bild som möjligt av hur de olika programmen är. Min bild av KTH var helt fel och jag kände knappt till vilka program som fanns. Som tur var fick jag tips av en vän som hade koll.

– Själv har jag två femårsplaner: 1) Att jobba närmare politiken för att hjälpa till att förbereda Sverige och EU inför klimatrelaterade utmaningar och samhällsklyftor. 2) Att göra en första investering i en startup. 

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-10