Till innehåll på sidan

Robin, Medieteknik 300 hp

Robin studerade Medieteknik 300 hp. I sin alumnintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Robin Palmgren, alumn. JDoktorerar på ITRL (Integrated Transport Research Lab) vid KTH

Namn: Robin Palmberg
Ålder: 27 år
Utbildning: Medieteknik 300 hp
Examensår: 2016
Arbetar som: Doktorerar på ITRL (Integrated Transport Research Lab) vid KTH

Intervju med alumn

Robin Palmberg som doktorerar på ITRL på KTH berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– När jag skulle ta studenten hade jag fortfarande svårt att välja vad jag ville göra efter gymnasiet. Musik har alltid varit ett stort intresse för mig, men det har även tekniken, så när jag fick höra talas om KTH:s civilingenjörsutbildning inom Medieteknik såg jag en möjlighet att kombinera båda mina intressen i inriktningen för ljudteknik. KTH var det enda lärosätet jag kände till på den tiden som hade det programmet så det blev naturligt att jag valde just KTH.

– Inom min utbildning fick jag lära mig om allt ifrån ljud- och bildteknik till grafik och programmering. Under de första två åren läste vi grundkurser inom alla ämnen som rör medieteknik och då insåg jag att programmering var något jag var ännu mer intresserad av än ljudteknik och valde därför att inrikta mig mer mot det istället. När det var dags att välja master så hade jag börjat fördjupa mig i hur programmering och människor hänger ihop. Därför valde jag en master inom Människa-Datorinteraktion med inriktning på interaktionsdesign och grafik vilket ledde till att jag började jobba mycket med sensorer och spel. Jag upplevde min master som en bra blandning av programmering och psykologi.

Vad arbetar du med?

– Efter min examen jobbade jag som forskningsingenjör på KTH i ett år innan jag började doktorera i en annan forskningsgrupp på KTH och nu forskar jag på mätmetoder för att analysera psykologiska effekter på människor med hjälp av sensorer. Projektet jag sysslar med just nu undersöker hur bilförares psykiska belastning påverkas av olika interaktionssätt när man växlar mellan att köra vanliga bilar och att instruera självkörande fordon på distans.

– Mitt nuvarande jobb som doktorand på KTH innebär att jag jobbar 75% med forskning och läser kurser på 25% för att vidare fördjupa mig inom ett område jag själv valt. Det område jag fördjupar mig inom just nu är maskinkonstruktion med fokus på sensordatainsamling, maskininlärning och dataanalys. Min forskning går ut på att utveckla en metod för att samla in och analysera biometriska data (som puls, hjärnaktivitet osv) och därmed se vilka psykologiska effekter nya interaktionsdesigner har på människor, främst inom utvecklingen av självkörande fordon.

– När jag skulle ta examen blev jag erbjuden jobb som forskningsingenjör samtidigt som jag blev headhuntad av Google, så det var tydligt att utbildningsvalet hade öppnat upp många dörrar för mig. Efter mastern kände jag att jag ville fortsätta inom akademin och se hur det skulle vara att jobba med forskning på heltid och därför valde jag att gå vidare inom KTH.

– Det bästa med att jobba med forskning är att få vara vid utvecklingens framkant och jobba med saker som inte kommer finnas tillgängliga för allmänheten förrän flera år framåt, om någonsin, och att veta att det man gör har möjlighet att påverka framtiden för alla om man gör något tillräckligt bra.

Hur ser framtiden ut?

– Med min examen finns det många möjligheter inom exempelvis mjukvaruutveckling, spelbranschen eller som konsult. Min inriktning på människa-datorinteraktion finns dock inom de flesta branscher idag, så man skulle lika gärna kunna jobba med utveckling av fordon, byggnader osv.

– Mitt bästa tips till dig som funderar på att söka är att tänka på vad du tycker är roligast att göra och hitta sedan någon utbildning som knyter an till det. Var heller inte rädd för att välja ”fel”, för om man tar mig som exempel så var min väg från ljudteknik till mätmetoder för interaktionsdesign inte helt självklar, men jag är sjukt glad över att jag tog alla chanser längs vägen som ledde mig till där jag är idag.

– Jag ser fram emot att fortsätta bidra till samhället genom min forskning och när jag är klar med min doktorsavhandling så får vi se vilka möjligheter som finns tillgängliga. Som det ser ut nu så är jag intresserad av att fortsätta inom akademin, men jag blir ibland kontaktad av spelföretag och konsultbolag med förfrågan om jag vill börja jobba där, så det finns mycket att välja på inför framtiden.

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-06-23