Det finns mycket roligt att jobba med!

Filippa och Philip går fjärde året på civilingenjörsprogrammet Medieteknik 300 hp.

Berätta lite om er bakgrund
– Vi har båda pluggat Natur på gymnasiet och efter studenten reste jag runt och jobbade lite i två år innan jag bestämde mig för att plugga vidare, säger Philip.

Varför har ni valt att studera just vid KTH?
– Medieteknik kändes som en utbildning som kombinerar kreativitet och tekniskt kunnande. Och för mig som kommer från Lund och viille till en större stad, passade det att flytta till Stockholm. Här vet jag dessutom att jobben kommer att finnas när jag är klar, vilket känns tryggt, berättar Philip.

– Viktigt när jag valde utbildning var att ha möjlighet att vara kreativ. Och tillsammans med civilingenjörsgrunden som känns teknisk och kul så är Medieteknik en perfekt blandning, tillägger Filippa.

 Vad är utmärkande för Medieteknikprogrammet?
– Utbildningen är tvärvetenskaplig, vi läser till exempel kurser i kommunikation parallellt med programmeringskurser. Den är kreativ och inriktar sig mot en bransch som utvecklas snabbt i Stockholm och även resten av världen. Som student får du också stor frihet att bygga din utbildning, om du vill kan du välja att fokusera på tekniska ämnen, eller så går det bra att bara ta de obligatoriska grundkurserna i programmering och kombinera det med annat, till exempel att förmedla ett budskap och om människan som mottagare, berättar Filippa.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar? Är det något du skulle vilja förändra?
– Det är väldigt svårt att veta vad man ska förvänta sig innan man börjar plugga, men vi båda känner att vi snabbt har lärt oss mycket mer inom till exempel matte och programmering än vad vi trodde att vi skulle, säger Philip.

– Jag som aldrig hade programmerat blev överraskad hur kul det var. Det är en blandning av att vara kreativ och att skapa saker, att se mönster. Att vår utbildning är teknisk är bra, det ger en trygg bas som man kan bygga vidare på som man vill, menar Filippa.

Hur har ni tacklat det du upplevt som svårt?
– Den första mattekursen var tuff eftersom vi var oförberedda och aldrig skrivit en högskoletenta förut. I gymnasiet sitter du inte en hel vecka och pluggar inför ett prov. Att själva tentan tar flera timmar är också helt klart annorlunda. Men i efterhand lärde vi oss om hur vi pluggar på bästa sätt och vad man ska förvänta sig av en kurs och tenta, säger Filippa.

Vad finns det för stöd att få med studierna?
– Det som hjälper framförallt är kompisarna som vi pluggar tillsammans med. Dessutom finns i de flesta kursen övningstillfällen där studenter kan få hjälp om man fastnat. I många kurser arrangeras också övningar i mindre grupper, vilket är ett bra komplement till stora föreläsningar.

Beskriv campusmiljön och studentlivet!
– För den som vill finns det ett studentliv där du kan engagera dig i sektioner och gemensamma aktiviteter. Just vi är inte med i något speciellt men det är det som är så skönt, det finns inga krav eller känsla av utanförskap bara för att du inte är med, förklarar Philip.

– Vi har ju hela Stockholm med allt det erbjuder och vi hänger på torsdagspubarna med pingis och billiga drinkar, säger Filippa.

Hur är första tiden på KTH, hur lärde du känna nya människor?
– Det anordnades en mottagning där vi fort hittade likasinnade. Dessutom är studietempot högt vilket har gjort att vi tillbringat mycket tid i skolan tillsammans med kursare, menar Philip.

Fritidsintressen?
– Jag gillar att fota. Det känns som om de flesta på Medieteknik har något annat stort intresse, det kan vara film, musik, grafisk form eller något annat kreativt, berättar Filippa.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi vill jobba med människor och teknik i en internationell och innovativ miljö. Jag går på min grundkänsla - att det finns finns väldigt mycket kul att jobba med - och det finns dessutom här i Stockholm. Sedan exakt vad det blir...det får vi se, säger Philip.

– Just nu tror jag att det är interaktionsdesign eller data, något åt det hållet. Men jag har tid att ändra mig, säger Filippa.

Tips om man är osäker på vad man ska välja?
– Välj Medieteknik. Skämt åsido, hoppa på och testa så märker du snart vad som känns spännande. Gå på det program med kurser som lockar och känns roliga, man kan alltid byta om det inte känns rätt, avslutar Fiippa lugnt.

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29