Jag tycker om att man kan hitta sig själv inom utbildningen och att den inte begränsar en

Melissa går fjärde året på Civilingenjörsprogrammet Medieteknik 300 hp.

Berätta om din väg till KTH?
– Jag läste samhällsprogrammet på gymnasiet och avskydde alla naturämnen som matematik, kemi och fysik. Hade jag då vetat att jag idag läser ett civilingenjörsprogram på KTH hade jag inte trott det för en sekund.

Efter gymnasiet började jag läsa kandidatprogrammet Sociologi och nationalekonomi på Stockholms Universitet men kände snabbt att framtidsjobben inom de områdena inte var så lockande. Samtidigt jobbade jag extra som mäklarassistent och fick upp ögonen för kandidatutbildningen Fastighet och finans...men saknade behörighet. Så jag satte igång med Matematik D, klarade det utan problem och gav mig sedan på Kemi A och Fysik A. Jag kunde bara jag ville! Nu insåg jag att jag ändå skulle kunna tänka mig att läsa något mer tekniskt program och jag velade mellan Datateknik och Medieteknik. Med mitt samhällsvetenskapliga intresse tyckte jag att Medieteknik skulle passa mig bäst då den består av båda världarna. Därför kompletterade jag Fysik B och Matematik E, sökte och kom in på medieteknik.

Vad är utmärkande för utbildningen Medieteknik?
– Utbildningen är väldigt bred och kan leda till flera olika sorters jobb. Jag tycker om att man kan hitta sig själv inom utbildningen och att den inte begränsar en. Om man är intresserad av programmering så finns det goda möjligheter att läsa en hel programmeringsinriktning. Programmet är en blandning av kurser inom matematik och fysik (främst i årskurs 1-2), programmering, medietekniska kurser som ljud och video men även också samhällsvetenskapliga kurser där vi analyserar medier utifrån relationen mellan sociala och tekniska faktorer. Vi läser också om användbarhet och analyserar användarupplevelser och interaktiva system och gränssnitt.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
– Programmet är så brett som jag hade förväntat mig, men jag blev förvånad över att det är mycket mer programmering än vad jag hade räknat med och om man tycker att programmering är kul så är det en positiv överraskning. ​

Vad tror du att nya studenter ofta oroar sig över?
– Jag tror att många kan bli skrämda när de inte klarar en eller flera tentor och kan börja ifrågasätta om utbildningen är något för dem. Då är det viktigt att påminna sig själv om att man oftast inte är ensam om att kugga en tenta och att det alltid finns möjlighet att ta en omtenta.

Hur har du tacklat det du upplevt som svårt?
– Genom att fråga, man ska inte vara rädd för det...för på så sätt tar man sig vidare och förstår mer. Det finns oftast hjälptillfällen och labbar som hjälper och man kan också passa på under rasten att fråga sin föreläsare eller maila sin föreläsare. Men det viktigaste av allt är mina klasskamrater, att sitta och tackla problem tillsammans ger så mycket mer och man uppskattar studietiden mer.

Tips om man är osäker på vad man ska välja?
Om du känner dig osäker kan du anmäla dig till  som är till för elever på gymnasiet, där du kan få uppleva hur en typisk dag på KTH kan se ut för till exempel en medietekniker. Det är ett perfekt tillfälle till att få ställa frågor, lära känna en medietekniker, testa att gå på föreläsningar, äta lunch på skolan och träffa andra studenter. Du kan såklart också välja att följa en student från ett annat program på KTH och sedan jämföra

Tre saker jag inte visste förrän jag började på KTH:

  1. ​Akademiskkvart: majoriteten av föreläsningarna, seminarierna (det som står på schemat) börjar en kvart efter den tiden den är utsatt till. Till exempel om en föreläsning står att den börjar klockan 08:00 på schemat börjar den 08.15 i verkligheten.
  2. Armada: en årlig arbetsmarknadsdag som brukar äga rum i november oftast i Nymble (kårhuset) och i KTH:s bibliotek. Läs ett blogginlägg om Armada.
  3. Branschdagen: liknar Armada men är specifikt för medieteknik. Det är en årlig mässa som gör det möjligt för medieteknikstudenter och arbetsgivare att träffas och knyta kontakter. Till eventsidan om Branschdagen på Facebook 

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-09-29