Till innehåll på sidan

Ebba, Medieteknik 300 hp

Ebba började med att gå Tekniskt basår 60 fup på KTH och pluggar nu Medieteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Ebba. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Ebba, student för Medieteknik 300 hp

Namn: Ebba
Ålder: 26 år
Utbildning: Medieteknik 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Ebba

Intervju med student

Ebba går Medieteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Ebba är 26 år gammal och kommer från Stockholm. Hösten 2021 började jag min master, Interaktiv Medieteknik på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– Att studera på högskola har länge varit en ambition men det tog sin tid innan jag hittade något som kunde förverkliga mina mål. I gymnasiet gick jag Samhällsvetenskaplig linje med inriktning Medier, Information och Kommunikation vilket jag tyckte var väldigt kul men hittade inte någon högskolelinje som jag ville fortsätta studera. Skoltrötthet blandat med bristande intresse av utbildningar jag var behörig till ledde till att kommande tre år bestod av snabba byten mellan flera olika jobb, två flyttar utomlands och en resa runt Australien och Nya Zeeland. Jag ville testa nya arbetsplatser men blev snabbt rastlös och kände att jag var redo för utmaningarna som skolan kunde ge.

– Så… Statsvetenskap? Journalistik? Medievetenskap? Teater? Jag har alltid haft en kreativ sida, gillar sociala möten och samhällsvetenskapliga ämnen men har samtidigt gillat logiskt tänkande, matte och ”kluriga utmaningar” så mina valmöjligheter kändes inte helt rätt. En familjevän sa att jag borde bli ingenjör. ”Va? Varför då?” tänkte jag. Vad är det ens? Fick för det mesta svaren att man kan jobba med allt möjligt vilket inte ger någon vidare förklaring. Sista anmälningsdagen till antagning.se placerade jag Tekniskt Basår på KTH i Flemingsberg på plats ett och tänkte att jag kunde ge det en chans. KTH hade ju en utbildning som hette ”media-” något så det värsta som kunde hända var att jag hade ökat min behörighet och framtida valmöjligheter.

– Att traggla sig igenom basåret var ingen lätt kamp, men jag kände definitivt att utmaningarna var tillfredställande och var helt såld på att läsa vidare. Då KTH är ett ledande tekniskt universitet i Europa, erbjuder bra chanser till utbytesstudier runtom i världen och att jag hade en reserverad plats på skolans ingenjörsutbildningar efter basåret så kändes valet av skola självklart. Jag valde Medieteknik då jag ansåg att det var en bra blandning mellan tekniska och kreativa ämnen.

Hur är din utbildning?

– Medieteknik är en tvärvetenskaplig utbildning vilket innebär att vi läser både matte och fysik som de andra utbildningarna men även kurser mer inriktat på kommunikation, design och medietekniska kurser som ljud och video. När jag valde medieteknik så hade jag inga större förväntningar om det exakta kursinnehållet utan mer en förhoppning om att det skulle väcka intressen som jag misstänkte fanns, vilket jag absolut anser blev uppfyllt! Innan jag började hade jag till exempel aldrig programmerat vilket idag känns fantastiskt att jag lärt mig relativt mycket på kort tid och har funnit ett nytt intresse. Vill verkligen poängtera till framtida studenter att första programmeringskursen är väldigt grundläggande så man klarar sig utmärkt utan några förkunskaper.

– I ettan läser man tre matematikkurser och dessa har varit min största utmaning på utbildningen, vilket jag tror jag delar med många kurskamrater. Sammanhållningen och stämningen i sektionen har varit ett enormt stöd i pressade situationer då de flesta är hjälpsamma och öppna med att de känner samma sak. Sätter man sig och pluggar i vår sektionslokal META kan man alltid få hjälp med uppgifter från andra studenter och det finns även hjälp att få från KTH på till exempel mattestugor och allmänhandledning. I tuffa tentaperioder har jag definitivt känt att vi tar oss igenom det här tillsammans.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Jag är uppvuxen i Stockholm och i gymnasiet tänkte jag att jag skulle flytta härifrån till en studentstad när jag börjar plugga för att få uppleva det riktiga studentlivet. Men min boendesituation och kärlek för Stockholm gjorde att jag stannade vilket jag är väldigt glad för. Gemenskapen och studentlivet på KTH har varit en positiv överraskning och har verkligen gett mig det bästa av två världar. Jag kan välja att aktivt delta i studentlivet i skolan ena dagen och den andra dagen leva storstadsliv.

– Under mottagningen i ettan lärde jag snabbt känna klasskompisar och valde att delta i de aktiviteter jag tyckte lät kul som gasquer, tävlingar med mera och resterande tid njöt jag av ledigheten. Har fortsatt på lite samma spår genom att vara med i en nämnd, gå på pubar och olika events som Media Music Awards men samtidigt har jag ett till liv utanför KTH och lägger mycket tid på mig själv, mina vänner och återhämtning. Tycker att mediesektionen och THS (studentkåren på KTH) verkligen gör det möjligt att delta i studentlivet på en nivå som passar en själv.

Vad har du för framtidsplaner?

– Mitt mål är att jobba med något kreativt och utvecklande för mig samtidigt som jag vill skapa något som förbättrar andras vardag och gärna med ett klimatfokus! Under tiden på kandidaten har jag upptäckt flera intressen och fått nya kunskaper inom programmering som jag gärna skulle jobba inom. Utvecklare, projektledare eller UX kanske? Att inte ha en spikrak plan än tycker jag är helt okej och inget man ska stressa över. Med mitt masterval känns det som att jag både har inriktat mig på ett område samtidigt som jag fortfarande ständigt upptäcker nya intressen och därmed breddar mina möjligheter vilket jag tycker är kul!

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-12-13