Till innehåll på sidan

Oscar, Medieteknik 300 hp

Oscar studerar Medieteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Oscar, student för Medieteknik 300 hp

Namn: Oscar
Ålder: 24 år
Utbildning: Medieteknik 300 hp
Från: Göteborg och Paris

Intervju med student

Oscar går Medieteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Oscar är 24 år och går nu mitt sista år på civilingenjörsutbildningen Medieteknik. Jag är född och uppvuxen i Göteborg och Paris men bor sedan många år tillbaka i Stockholm. Innan KTH studerade jag det naturvetenskapliga programmet på Danderyds Gymnasium där jag insåg att teknik var någonting för mig. Mer specifikt så pluggar jag just nu mitt andra år på masterutbildningen Interaktiv Medieteknik med inriktningen Visuella Medier. Med mindre än ett år kvar av utbildningen så är jag väldigt glad att jag vågade söka Medieteknik och kan blicka tillbaka och vara stolt över hur mycket jag lärt mig.

Berätta om din väg till KTH!

– Efter en naturinriktning på högstadiet följt av det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet hade jag oändligt många valmöjligheter men jag hade svårt att bestämma mig. Så jag tog ett sabbatsår och funderade på vad jag ville göra framöver samtidigt som jag jobbade. Under det året kom jag fram till jag ville plugga i Stockholm så att jag kunde vara nära familj och vänner. Dessutom insåg jag att teknik var någonting jag brann för men jag visste inte riktigt vilka möjligheter det fanns. Så för att bli mer påläst började jag att systematiskt läsa igenom alla utbildningskataloger i Stockholmsområdet, utbildning för utbildning.

– KTH:s utbildningskatalog var inget undantag och några veckor innan sista ansökningsdagen bläddrade jag igenom den och hittade utbildningen Medieteknik. Därefter började jag läsa på allt jag kunde om Medieteknik på nätet och ställde en massa frågor till KTH-studenter för att få all information jag kunde. Kombinera sedan det med Medietekniks intressanta kursupplägg och KTH:s imponerande internationella ranking och beslutet var givet! Jag sökte bara en enda utbildning, Medieteknik, och jag har inte ångrat en sekund av det.

Hur är din utbildning?

– Utmärkande för utbildningen Medieteknik är att den kombinerar tekniska kurser med andra mer mjuka ämnen. På så sätt så får man en väldigt stor bredd i sin kunskap samtidigt som man har möjligheten att inrikta sig på någonting väldigt specifikt. Det absolut roligaste hittills har varit att delta i så många olika typer av projektkurser där man verkligen har fördjupat sig i ett ämne och kunnat bygga en riktig produkt som man sedan kan interagera med. Det är verkligen coolt med just Medieteknik att man kan lägga till så många av sina skolprojekt till sin portfolio.

– En annan bra sak med Medieteknik är att lärarna oftast är otroligt kunniga vilket gör många föreläsningar till en fröjd att gå på. Många gånger har jag blivit inspirerad av en lärares drivkraft och förmåga att förklara svåra koncept på ett enkelt sätt.

– Till de som är intresserade av utbildningen skulle jag verkligen rekommendera att gå på Öppet Hus och prata med studenter som pluggar just Medieteknik. Där kan man alltid få svar på frågor man har och bli mindre nervös inför potentiella orosmoment. Är man t.ex. orolig för de lite tyngre tekniska kurserna så kan jag i ärlighetens namn säga att det alltid löser sig, bara man lägger ned tiden som krävs. Hjälp finns enkelt att få från andra studenter eller från personal på hjälpstugorna.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Min första tid på KTH bestod av att lära mig hitta på campus, förstå vilka krav som fanns på KTH och att hitta nya kompisar. Som tur var så kommer man snabbt in i rytmen och jag kände mig väldigt bekväm på KTH redan första månaden. Många av de kompisar som jag dagligen umgås med stötte jag på redan den första veckan.

– Det jag verkligen uppskattar med mitt program är just att sammanhållningen är väldigt god och att alla verkligen vill hjälpas åt. Att träffa nya människor inom Medieteknik och på KTH är väldigt enkelt tack vare alla studentengagemang som finns på campus. Jag går i femman och förvånas varje vecka av hur mycket man faktiskt kan göra i studentlivet som inte alls är kopplat till studierna. Du kan vara studentkonsult, gå med i en orkester, leda IT-projekt, spela hockey, DJ:a på fester och så otroligt mycket mer. Förutom möjligheterna med det studiesociala på KTH finns det också massa andra fördelar med att plugga i Stockholm. Till exempel är det en enorm lyx att många företag har kontor bara några stenkast bort. Vill du gå på studiebesök eller extrajobba hos ett coolt företag under din tid på KTH så finns det väldigt många att välja mellan.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag visste redan innan KTH att jag på något sätt ville jobba med att utveckla framtidens teknik och tack vare min utbildning kommer jag ha möjligheten att göra det! Exakt vad jag vill jobba med får framtiden utvisa men jag vet att jag vill jobba inom webbutveckling, UX/UI eller digitalisering. Det bästa med att jobba inom IT är att det handlar om att lösa så många olika typer av problem. Dessutom möjliggör en karriär inom IT att man kan jobba på så otroligt många olika företag och även internationellt vilket jag är sugen på i framtiden.

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-14