Till innehåll på sidan

Rasmus, Medieteknik 300 hp

Rasmus studerar Medieteknik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Rasmus, student Medieteknik 300 hp.

Namn: Rasmus
Ålder: 22 år
Utbildning: Medieteknik 300 hp
Från: Nacka

Intervju med student

Rasmus går Medieteknik 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Rasmus, är 22 år gammal och läser mitt tredje år på civilingenjörsutbildningen inom Medieteknik på KTH. Innan jag började läsa på KTH och fram till för en månad sen bodde jag i Nacka tillsammans med min familj. Idag bor jag själv, fem kilometer från KTH i en studentetta på 19 kvadrat i Frösunda, Solna.

"Det bästa med att plugga på Medieteknik skulle jag säga är sektionslivet!"

Rasmus pluggar fjärde året på Medieteknik och berättar vad han tycker om utbildningen och livet på KTH.

Berätta om din väg till KTH!

– Jag har förhållandevis länge vetat att jag vill plugga på KTH. Redan i början av gymnasiet var det givet för mig vilken väg jag skulle ta. Jag hade däremot varken behörighet eller betyg för att börja läsa direkt, vilket innebar att jag behövde läsa en bastermin. På min lediga termin, innan KTH-livet på Campus började, jobbade jag på en förskola i Nacka och spenderade några månader utomlands, främst i Thailand och Indonesien.
– När det väl var dags att söka till KTH blev mitt förstahandsval Industriell ekonomi 300 hp, mitt andrahandsval Datateknik 300 hp och mitt tredjehandsval Medieteknik 300 hp. Mina betyg från basterminen räckte varken till Industriell ekonomi eller Datateknik, men till Medieteknik. Att jag inte blev antagen på varken Industriell ekonomi eller Datateknik är något jag idag är enormt glad och tacksam för! Inte för att jag tror att någon av de utbildningarna är dåliga, utan för att jag trivs så fantastiskt bra på Medieteknik, både ur ett studie- och studentlivsperspektiv.

Hur är din utbildning?

– På Medieteknik implementerar vi programmering i många av våra kurser. Det blir därför, enligt min mening, aldrig tråkigt med nya kurser som innehåller programmering, eftersom vi lär oss nya sätt att använda befintlig kunskap. Med de digitala verktyg vi får finns det oerhört stort utrymme för kreativitet i alla dess (tekniska) former.
– Innan jag började på Medieteknik hade jag svårt att få en bild av vad programmet skulle innebära, men jag hade ändå en bra känsla för programmet. Den känslan har verkligen bara förstärkts under studietidens gång.
– Den roligaste kursen jag läst hittills är nog DD1385 – Programutvecklingsteknik. I den kursen fick vi lära oss implementera Java för att utveckla grafiska program. En annan rolig kurs är DD1320 - Tillämpad datalogi där vi fick lära oss många grundläggande datastrukturer. Något som är användbart i all typ av programmering.
– Till någon som funderar på att välja utbildningen så kan jag bara säga att du inte kommer att ångra dig. Självklart kan jag inte lova att du kommer älska alla kurser, men att läsa Medieteknik är mer en bara kurser. Att vara en del av Medieteknik är att vara en del av en fantastisk gemenskap som bildas genom de event som anordnas av studenterna på Medieteknik.
– Jag skulle även vilja rikta några ord till dig som funderar på om programmeringen kommer vara för svår. Om det är något du funderar över bör du fundera över vad som känns oroligt. Verkar det jättetråkigt med programmering? Då kanske Medieteknik inte är helt rätt för dig. Men om så inte är fallet och du faktiskt vågar vara nyfiken på vad programmering innebär, då finns det inget eller ingen i världen som kan stoppa dig. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av programmering, du kommer klara dig hur bra som helst så länge du är öppen för att lära dig.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Min första tid på KTH var fylld av mycket fest, glädje och gemenskap. Det fanns många naturliga mötesplatser för att träffa nya människor. Det är något vi nuvarande studenter jobbar aktivt med för att nya studenter också ska uppleva. Det finns ingen anledning att oroa sig för att man inte kommer lära känna nya människor. Det finns många möjligheter att träffa nya vänner, särskilt i början av sin KTH-tid.
– En typisk dag på KTH börjar med en föreläsning klockan åtta i en av alla föreläsningssalar som finns på Campus. Efter föreläsningen, som slutar 10:00, beger man sig till biblioteket för att programmera eller för att räkna några mattetal. Runt 12-tiden går man till META, Medietekniks sektionslokal som delas med Datateknik, för att värma på sin matlåda. Mellan 13 och 17 sitter man antingen och pluggar på egen hand/i grupp eller så är man på föreläsning/övning. Sen vid 17 åker man hem. Om det inte är tentaperiod såklart, då vet man aldrig när man kommer bege sig hemåt. Har man prokrastinerat mycket under periodens gång kan det bli sena kvällar i skolan när tentaperioden väl dragit igång.
– Studentlivet på KTH och Medieteknik är väldigt givande. Det finns något för alla att engagera sig inom. Nyligen har jag tillsammans med elva andra fantastiska människor organiserat och hållit i Medias Branschdag – en dag i början på vårterminen där studenter får möjligheten att prata med företag som är relevanta för vår utbildning. Det är ett exempel på vad man kan engagera sig i på Medieteknik, men det finns många andra helt annorlunda projekt och grupper man kan gå med i. Man kan exempelvis gå med i MKM – Medias Klubbmästeri, som bland annat håller i pubar för medianer och dataloger.
– Att engagera sig på KTH är något jag varmt rekommenderar alla framtida studenter. Däremot skulle jag inte börja med att göra allt på en gång, utan börja smått första terminen och/eller året och känn efter hur balansen mellan plugg och studentliv funkar för dig.

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag är färdig med min utbildning vill jag jobba som frontendutvecklare på ett stort teknikföretag. I dagsläget är Google det som lockar mest, men det finns många andra företag som Spotify, Klarna och Facebook som också är väldigt intressanta. Självklart kanske man inte hamnar på något av dessa spännande teknikföretag direkt efter utbildningen, men så fort som det går så ska jag till ett stort och spännande teknikföretag!
– Jag skulle säga att det bästa med att jobba som utvecklare är att man är i teknikutvecklingens spets där nya digitala verktyg kommer ut i princip hela tiden. Så om man vill ha en spännande framtid är Medieteknik garanterat ett bra val!

Läs mer

Medieteknik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-02-23