Medan jag pluggar kan jag reflektera över vilken inriktning jag ska välja under de kommande åren

Edwin läser civilingenjörsprogrammet Öppen ingång 300 hp.

Varför har du valt just utbildningen Öppen ingång vid KTH?
Jag pluggade naturvetenskap på Kärrtorps Gymnasium i Stockholm och KTH var det självklara valet för mig efter sista sommarlovet. Ingenjörsyrket lät roligt, eftersom det ger många möjligheter att utforma framtiden. Jag hade dock svårt att välja bland alla inriktningar, därför tyckte att det verkade bra med Öppen Ingång så att jag kan plugga medan jag reflekterar över vilken inriktning jag ska välja under de kommande åren.

Vilka är fördelarna med utbildningen?
En fördel med att kunna välja inriktning senare är att man först hinner uppleva hur det verkligen är att gå på KTH. Att prata med studenter från andra program är värdefullt inför det egna valet. Det gör att det känns tryggt när man ska fatta beslut om vilken som är den mest passande inriktningen för de resterande fyra åren. Med tanke på att man bara går Öppen ingång första året och sedan väljer ny får man ett nätverk som spänner över nästan alla sektioner.

Hur är kurserna utformade?
De är varierade och anpassade för att man ska söka vidare utifrån vad man tycker är intressant. Vi läser det bästa av det mesta så att säga – matte, fysik, kommunikation, ingenjörsvetenskap, kemi och programmering, för att bara nämna några kurser. Det breda utbudet ger en stadig grund att stå på inför kommande studieår.

Motsvarar utbildningen dina förväntningar?
Öppen ingång är, liksom de andra civilingenjörsprogrammen, en teknisk utbildning och därmed tuff. Att det kräver tid och insatser är ingenting att sticka under stol, men det var också det jag förväntade mig när jag sökte. Men det är faktiskt ganska lätt att hitta sin egen studiemetodik, och om man lägger ner tid och är engagerad i det man gör så flyter det på riktigt bra. Det är svårt att inte bli engagerad med tanke på studieklimatet på KTH. I efterhand skulle jag säga att bilden av hur det är att studera här är något överdriven.

Hur är lärarna på utbildningen?
Lärarna är pedagogiska, inspirerande och går ofta den extra milen för att se till att du förstår.

Vad har varit roligast hittills?
Arbetsmarknadsmässorna, till exempel Armada och Dagen I, har varit roligast hittills. Det är också roligt att tentaplugga tillsammans med kompisar under tentaperioderna.

Vad har varit svårast hittills?
Jag tycker att laborationerna i numeriska metoder har varit ganska knepiga, men det beror på att jag inte har några sådana erfarenheter sedan tidigare.

Hur ser de internationella möjligheterna ut inom ditt program?
Det beror på vad man väljer för inriktning senare, eftersom Öppen ingång bara täcker det första året på KTH. Men rent generellt är de internationella möjligheterna på KTH goda, oavsett vad man väljer.

Vad finns det för stöd att få i studierna?
Assistenterna som håller i matematikövningarna är duktiga och det går att få hjälp även på fritiden genom att kontakta dem via sociala medier. Biblioteket har flera resurser, till exempel Web of Knowledge och Språkverkstaden, som är bra och skulle vara svåra att få tag på någon annanstans. Dessutom finns mattehjälp på vardagseftermiddagar.

Beskriv campusmiljön och studentlivet.
Jag tycker att KTH är en riktig fin skola och campusmiljön gör mig motiverad att plugga. Speciellt borggården är majestätisk och välskött och det är sådana detaljer som gör att vistelsen på KTH alltid är trevlig. Som student finns det saker att göra, till exempel gasquer och pubrundor att gå på, men det är ju upp till en själv om man vill delta. Det finns även ett välskött gym, och ibland anordnar sektionerna aktiviteter som innebandyturneringar, skidresor och fotbollsmatcher.

Vad har du för framtidsplaner?
Jag skulle kunna tänka mig jobba på ett svenskt företag utomlands, exempelvis i Kina eller USA. Jag är inte säker på vilket område jag ska arbeta inom, men det är ju det som är det fina med att bli ingenjör; att det finns så mycket att välja bland.

Läs mer

Öppen ingång 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-10-30