Cajsa, Öppen ingång 300 hp

Cajsa började med att gå Öppen ingång 300 hp på KTH och pluggar nu Maskinteknik 300 hp. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Cajsa, student på Öppen ingång 300 hp

– Hej, jag heter Cajsa och har läst Öppen ingång och läser nu mitt andra år på Maskinteknik 300 hp på KTH campus. Jag kommer ifrån en lantlig ort i Småland vid namn Alvesta.

– Efter avslutad gymnasietid med ekonomi som inriktning flyttade jag och min sambo upp till Stockholm. Min väg till en teknisk civilingenjörsutbildning har varit allt annat än rak. Jag hade ingen tydlig vision om vad jag ville arbeta med när steget från högstadiet till gymnasiet var dags att tas och jag hamnade slutligen inom samhällsvetenskap och ekonomi.

– Efter studenten och flytten till huvudstaden kändes en paus från pluggandet behövligt varvid jag började att arbeta på en bank. Det tog dock inte lång tid innan jag kände att något saknades. Via min sambo hörde jag talas som ett tekniskt basår på KTH; en väg för att komplettera med naturvetenskaplig behörighet för att sedan kunna söka ett ingenjörsprogram. Strax därefter började min KTH-resa vid skolbänken på campus Flemingsberg. Med engagerade lärare och likasinnade klasskamrater växte mitt intresse för främst matematik och med tiden klarnade allt: det är civilingenjör jag ska bli. Ett par månader in på basåret var det dags att välja vilket civilingenjörsprogram som skulle passa mig bäst. Valmöjligheterna var många och på grund av viss ambivalens bestämde jag mig för öppen ingång, och med det fick jag en god grund till samtliga civilingenjörsprogram och ytterligare lite tid på mig att välja inriktning.

– Efter öppen ingång med lärdomar inom matematik, fysik, programmering och mekanik stod det klart att jag skulle läsa maskinteknik. I dagsläget är könsfördelning generellt ganska ojämn, men jag hoppas kunna slå hål på fördomen att maskinteknik är en inriktning främst passande för män. Det jag vill framhålla är att möjligheterna är många. Det finns ett brett urval av masterprogram och fina chanser till studier utomlands. Sammantaget kan man konstatera att jag inte kunde gjort ett bättre val!

– I perioder läses många kurser parallellt och för att hålla lugnet och lyckas med studierna skulle jag säga att en förmåga att planera och strukturera är av stort värde. Mina bästa tips till er som vill börja studera på KTH är att inte vara rädd för att fråga om hjälp och att vara på möjligheten att studera i grupp. Det som för en person är svårt kanske en annan kan göra mer begripligt.

– För mig är förhoppningen att min utbildning kommer att ta mig till ett jobb som jag längtar till varje dag, och i dagsläget är jag säker på att KTH kommer att ta mig dit!

Läs mer

Maskinteknik 300 hp

Öppen ingång 300 hp

Längre intervju med Cajsa

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-01-14