Till innehåll på sidan

Theodor, Öppen ingång 300 hp

Theodor studerade Öppen ingång 300 hp och läser nu inriktningen Teknisk fysik 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH.

Theodor, student på Öppen ingång 300 hp

Namn: Theodor
Ålder: 22 år
Utbildning: Öppen ingång 300 hp och från år 2 civilingenjörsutbildningen Teknisk fysik
Från: Stockholm

Intervju med student

Theodor började på Öppen ingång 300 hp och från år två läste han civilingenjörsutbildningen Teknisk fysik 300 hp. Han berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är Theodor, jag är 22 år gammal och jag kommer från Stockholm. Jag läste Öppen ingång med start år 2016 och valde sedan att läsa vidare på civilingenjörsutbildningen Teknisk fysik.

Berätta om din väg till KTH!

– Min pappa och bägge mina systrar hade pluggat på KTH innan mig, vilket fick mig att starkt överväga att söka till ett annat universitet bara för att inte följa i exakt deras fotspår. Men jag tyckte ändå att KTH lät som ett bra lärosäte och tillslut valde jag att söka hit för att det både var ett praktiskt val för mig och att utbildningarna här verkade väldigt coola.

– Jag funderade väldigt mycket på vilket program jag skulle söka i första hand och velade mellan Teknisk fysik och Datateknik. Jag har alltid gillat matte och fysik och ville därför läsa Teknisk fysik, men samtidigt såg kurserna på Datateknik väldigt roliga ut också och jag kunde se mig själv jobba med datorer som en karriär. Jag hade väldigt svårt att bestämma vilket program jag skulle söka och då berättade en släkting till mig om Öppen ingång och jag tyckte att det lät som ett väldigt bra alternativ. Det gav mig en möjlighet att prova på både matte, fysik och programmeringskurser för att se vad jag tyckte var roligast på universitetsnivå.

– Efter mitt år på Öppen ingång, när det var dags att välja utbildning till år 2, insåg jag att jag gillade matte- och fysikkurserna mer än programmeringskurserna. Jag var fortfarande inte 100% säker när jag valde Teknisk fysik och jag har saknat att läsa mer programmeringskurser. Men jag ångrar mig inte och valde återigen fysik över data när jag valde mitt masterprogram, som också heter Teknisk fysik.

Hur är din utbildning?

– Utbildningen Öppen ingång innehåller så breda kurser som möjligt för att studenterna som läser programmet ska kunna tillgodoräkna alla kurser oavsett vilket program en väljer att läsa vidare på. Det innebär mycket matte- och fysikkurser, vilket passade mig väldigt bra. Jag gillade nästan alla kurser jag läste eftersom de passade mina intressen. Många av mina kompisar gillade dock inte kurserna lika mycket för att de var mer intresserade av andra områden än jag. Det är också lätt att få prestationsångest om man vill läsa någon av de mer populära utbildningarna från år 2, då det finns begränsat antal platser och platserna går till de med bäst betyg. Det är jobbigt när man känner sig stressad av det men jag och mina kompisar hjälpte varandra att kämpa igenom det. Att hitta en bra studiegrupp som kan hjälpa dig är en bra idé oavsett vilken utbildning du väljer.

– När jag sedan gick över till mitt nya program Teknisk fysik i år 2 var jag inte helt säker på vad jag skulle förvänta mig. Många äldre studenter berättade hela tiden att kurserna på utbildningen var "de svåraste på hela KTH" och jag var orolig att nivån skulle vara mycket högre än på Öppen ingång. När kurserna började kände jag dock att kurserna inte var så annorlunda från de jag hade läst under år 1. De var mer avancerade eftersom innehållet blev mer avancerat, men det gäller för all spetsutbildning. Tempot på kurserna och kraven var inte högre än det var på Öppen ingång och jag upplevde att jag var så väl förbered som jag kunde vara.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Studentlivet på Öppen Ingång är väldigt bra. Det finns bara en årskurs på programmet men det ordnas ändå väldigt mycket aktiviteter. Det anordnas en skidresa till Åre varje år, det finns ett klubbmästeri som anordnar fester och det största eventet varje år är Mottagningen. Eftersom det inte finns några äldre årskurser så anordnas allt av förstaårsstudenter och Öppen ingång är därmed den sektionen där det är enklast att engagera sig som ny student. Jag engagerade mig mycket i olika grupper under mitt år och jag hade väldigt roligt. Det är också en bra möjlighet att nätverka, jag fick både lära känna många i min klass men också många från andra program som jag fortfarande är vän med.

– När jag sedan bytte utbildning i år 2 till Teknisk fysik tyckte jag att det var väldigt lätt att komma in i den nya klassen. Människorna var väldigt öppna och välkomnande och jag kände mig aldrig utesluten för att jag inte gick Teknisk fysik från år 1. En annan stor bonus med att ha gått Öppen ingång var också det faktum att många av mina vänner valde andra utbildningar än jag. Det gjorde att jag via dem fick träffa många nya människor från deras utbildningar som jag aldrig hade träffat annars.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det här är en jobbig fråga för mitt svar ändras rätt så ofta. Just nu vill jag jobba med forskning och utveckling på något sätt. Jag funderar mycket på att söka en doktorandtjänst på KTH eller på ett annat universitet, kanske utomlands till och med. Men jag vill också prova på att arbeta inom industrin. Jag tror att det kan vara väldigt annorlunda från att arbeta eller studera vid ett universitet och det skulle vara en rolig upplevelse.

Läs mer

Öppen ingång 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-06