Female Leader Engineer som planerar framtidens samhälle

När Sofie Jonsson började på KTH anade hon inte vilken raketstart hennes karriär skulle få. Att hon skulle ta sin civilingenjörsexamen inom Samhällsbyggnad var helt enligt plan, men att hon sista året på KTH skulle bli utsedd till Female Leader Engineer 2015 kändes riktigt stort.

När Sofie började på KTH var hon några år äldre än sina studiekompisar. Anledningen var att hon satsat hårt på längdskidor under många år. Hon var på hög elitnivå men det räckte inte hela vägen fram till en landslagsplats. Till slut var det dags att skaffa sig en rejäl utbildning. Valet föll på KTH

Hur kom det sig att du valde Samhällsbyggnad?
– Genom skidåkningen har jag rest runt mycket i Sverige och sett många städer och platser. Jag valde Samhällsbyggnad eftersom jag är intresserad av städer och infrastruktur och hur allt hänger ihop. Jag lockades också av den stora bredden i programmet, det passade perfekt för mig eftersom jag i mångt och mycket är en generalist. I början visste jag inte om jag skulle bli konstruktör, projektledare, stadsplanerare eller geotekniker – det finns ju massvis med möjligheter med Samhällsbyggnadsprogrammet.

Efter något år på KTH blev Sofie mer och mer intresserad av det som kallas social hållbarhet vilket också hennes exjobb handlade om. Närmare bestämt om hur man kan bli bättre på att adressera frågor om social hållbarhet i planeringsprocessen av till exempel en ny stadsdel eller ett infrastrukturprojekt.

– Det finns många certifieringar för miljö och hållbart byggande som LEED, BREAM och Svanen, så det är väl uppstyrt. Men hittills har det inte varit lika stort fokus på de sociala frågorna, hur vi planerar för att skapa trygga och levande områden som möter alla människors behov. På Skanska där jag är idag jobbar jag med det som kallas för Activity Based City. Vilket är spot on för mig! Vi människor kommer alltid att prioritera det som underlättar vår vardag. Därför måste vi göra det möjligt för människor att bo och leva hållbart, samtidigt som livspusslet fungerar.

"Det viktigaste är att våga tro på sig själv"

Hur kom du i kontakt med Skanska?
– Det började med att jag skickade in en ansökan till Female Leader Engineer, som arbetar för att synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap. Jag var en av 20 tjejer som valdes ut i en process under hösten då vi åkte runt och besökte Female Leader Engineers’ partnerföretag. Slutmomentet var en presentation av oss själva inför alla företag. Till slut så stod jag där ensam kvar, en närmast surrealistisk känsla. Utmärkelsen innebar att jag "vann" ett traineeprogram på sammanlagt ett och ett halvt år hos tre partnerföretag som jag själv valde ut. Det blev Scania, Skanska och Fortum. Så jag fick en lite annorlunda start på karriären. Istället för att börja den med att söka jobb så fick jag traineeprogrammet.

Du nämnde Activity Based City. Vad är det?
– Det är ett samarbetsprojekt mellan Scania, Skanska, WSP och MTR och handlar väldigt övergripande om hur vi i Sverige ska göra för att nå målen om 700 000 nya bostäder och ett fossilfritt Sverige. Det handlar också om hur vi tillsammans med hjälp av dagens och framtida digitala lösningar ska bygga framtidens städer där människan är i centrum. Jag sitter som gemensam projektledare mellan de här fyra stora företagen.

Har du något tips till den som ska börja på KTH?
– Det viktigaste är att våga tro på sig själv, speciellt under de tuffa första åren när man tragglar med saker som nästan känns obegripliga. På något sätt går det ändå, går det inte på första försöket är det bara att försöka igen, och igen. Det är svårt i början, ingen kan allt men det löser sig. Och det viktiga är att börja plugga någonting, för man vet ju aldrig på förhand vilka möjligheter som kan öppna sig längs vägen.

Läs mer

Samhällsbyggnad 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-03-25