Till innehåll på sidan

Dilara, Samhällsbyggnad 300 hp

Dilara studerar Samhällsbyggnad 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Dilara. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Dilara, Samhällsbyggnad 300 hp

Fakta

Namn: Dilara
Ålder: 22 år
Utbildning: Samhällsbyggnad 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Dilara

Intervju med student

Dilara går Samhällsbyggnad 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej på er, Dilara här! Jag är 22 år gammal, bor i södra Stockholm och läser mitt första år på mastersprogrammet civil and architectural engineering som tillhör civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad. Min utbildning ges på KTH:s huvudcampus inne i centrala Stockholm.

Berätta om din väg till KTH!

– Efter högstadiet valde jag en naturvetenskaplig gymnasieutbildning, inte för att jag var säker på att jag ville studera vidare på det spåret, utan mer för att inte begränsa mina framtida valmöjligheter. Det jag däremot visste var att jag i framtiden ville välja en högskoleutbildning som ger mig möjligheten att bidra till människor och samhället, och det målet går ju att uppnå på så många olika sätt.

– Det var en dag efter skolan som jag och några vänner satt och kollade igenom olika högskolor och utbildningar. Minns inte hur men till slut hamnade jag på KTH:s hemsida och jag fann mig använda jämförelseverktyget där jag jämförde den utbildningen med en annan. Tror det var namnet samhällsbyggnad som lockade mig. Jag ville vara med och utveckla samhället och på så vis skapa goda förutsättningar för människor. Uppfattade det som att detta program skulle ge mig kunskap om lagar och regler om byggande i Sverige men även i datorprogram och simuleringsverktyg. Jag skulle få arbeta med hållbarhetsfrågor och (projekt)ledarskap och ändå få en teknisk grund. Läste vidare om de internationella möjligheterna med min utbildning och svaret var: många! Jag skulle alltså kunna både studera och arbeta utomlands om jag så ville. Klickade in civilingenjör samhällsbyggnad KTH 300 hp som förstaval i antagningshemsidan och loggade ut.

– Det jag fick på köpet var att slippa flytta hemifrån och att erhålla examen från en prestigefull högskola.

Hur är din utbildning?

– Den bild jag hade av min utbildning innan jag sökte till den bekräftades så småningom. Det jag dock känner saknas i utbildningen är kurser inom de olika datorprogrammen som är vitala och väldigt användbara i byggbranschen. Utbildningen i sig är strukturerad och upplagd på det vis att de första tre åren innehåller kurser relaterat till mastrarna. Detta ger studenten möjlighet att få en inblick i de olika inriktningarna vilket underlättar mastervalet i slutet av kandidaten.

– Lärarna inom de programspecifika kurserna är i min åsikt kompetenta och pedagogiska. De flesta har arbetat i branschen och har erfarenhet som bidrar positivt till undervisningen. En bra sak att ha i åtanke är faktumet att denna utbildning är väldigt nischad. De flesta som har en examen inom civilingenjörssamhällsbyggnad hamnar i byggbranschen.

– Den mest minnesvärda delen av min utbildning är nog studieresan i årkurs 2. Då åkte vi till en annan stad och övernattade där, riktigt kul!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Jag är till stor del nöjd med livet som student på KTH. Det finns en väldigt välkomnande atmosfär på högskolan och det känns som att vi har en egen gemenskap. Detta är min uppfattning av KTH huvudcampus och KTH Flemingsberg efter 3,5 år som student. Faktum är att jag faktiskt är varken aktiv i sektionen, kåren, fadderverksamheten eller delaktig i de olika festerna som brukar anordnas. Jag fann inget som passade mig och bestämde mig för att starta en egen studentförening som erbjöd alternativa aktiviteter till studenter som kände likadant. Vidare så är de flesta av mina vänner från andra årskurser och program. Detta tyder på att det sannerligen finns ett studentliv som du kan ta del av utan att göra det på det ”vanliga” sättet eller behöva begränsa dig till ditt eget program och dina kursare.

– Mitt råd till presumtiva civilingenjörsstudenter på KTH är att faktiskt kolla in mastern tillhörande programmet de söker till. Den som går mitt program är inte samhällsbyggare i 5 år utan det är enbart kandidaten. Se till att välja ett program vars kandidat och master passar dig. Det är även bra att känna till de olika vägar som finns till programmet du är intresserad av, för det finns flera sätt att bli antagen till ett program. Slutligen, våga ta plats och lära känna nya personer.

Vad har du för framtidsplaner?

– Efter avslutade studier vill jag arbeta som konstruktör inom byggbranschen. Det bästa med det yrket är att varje byggnad är annorlunda och likaså utmaningarna med dem. Detta kommer i sin tur ge utrymme till personlig- och karriärmässigutveckling. Mitt ultimata mål är att som konstruktör arbeta med intressanta frågeställningar och projekt som kommer gå hand i hand med det som var anledningen till att jag valde just denna utbildning: att med det jag gör underlätta livet för människor och bidra till samhällsutvecklingen.

Läs mer

Samhällsbyggnad 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-11-03