Till innehåll på sidan

Nabil, Samhällsbyggnad 300 hp

Nabil studerar Samhällsbyggnad 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Nabil. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Nabil, student på Samhällsbyggnad 300 hp.

Namn: Nabil
Ålder: 25 år
Utbildning: Samhällsbyggnad 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Nabil

Intervju med student

Nabil går Samhällsbyggnad 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Jag heter Nabil och är 25 år gammal. Jag har precis påbörjat mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad, där jag läser mastern Fastigheter och byggande.

Berätta om din väg till KTH!

– Min väg till KTH var minst sagt oklar från början. Min dröm när jag var yngre var att bli jurist, därför valde jag att läsa ekonomi-juridik på gymnasiet. Men under gymnasiegången upptäckte jag att jag gillade matematik och problemlösning istället, och det mynnade ut i att jag ställde om efter gymnasiet genom att läsa ett så kallat tekniskt basår.

– Det tekniska basåret är en skräddarsydd utbildning som är tänkt för fortsatta studier på KTH. Utbildningen gav mig möjligheten att läsa ikapp kemi, fysik och matte så att jag blev behörig till KTH. Vilket jag inte var innan, då många av dessa ämnen inte ingick i min gymnasieutbildning. En till bra grej med basåret som var lockande för mig var att du tilldelas en garantiplats på KTH om man lyckas få minst godkänt på alla kurser under basåret.

– Efter att ha läst basåret, tog jag massor av ströjobb och reste runt så mycket som jag bara kunde under två års tid. Till slut kom jag fram till att jag ville vara med och utveckla framtidens samhällen, och därför hamnade jag slutligen på samhällsbyggnadsprogrammet på KTH.

Hur är din utbildning?

– Samhällsbyggnadsprogrammet är en väldigt bred utbildning där du får lära dig om hela bygg- och planeringsprocessen vid utvecklingen av nya fastigheter och samhällen. Parallellt med dem kurserna får du även lära dig allt från att programmera och slå upp och tolka olika lagar i lagboken, till att lära dig skillnaden på olika jord och bergarter, och göra fina ekonomiska modeller.

– Under dem två första åren läser du mycket matte, som kan vara lite utmanande. Men den är absolut inte omöjliga att klara. Det finns väldigt duktiga lärare på KTH och en hel uppsjö av studiematerial på nätet. I mitten av tvåan får alla elever välja en specialisering bland ämnena Bygg och projektledning, Fastighetsekonomi och fastighetsjuridik, Geografisk IT, Miljöteknik och hållbar infrastruktur, och slutligen Stads och trafikplanering. När du väl börjat läsa inom din valda inriktning brukar studierna bli ännu roligare och anpassade efter ens egna intressen.

– Är du intresserad av att utföra delar av utbildningen utomlands finns det goda möjligheter att läsa ett utbytes år/termin fjärde eller femte året då KTH har väldigt många samarbetsskolor runt om i hela världen. Man kan även ansöka om att få skriva ett så kallat ”minor field study” som kandidat eller mastersarbete. Då far man iväg och skriver en uppsats baserat på något typ av fältarbete.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– Det första som händer när du börjar på KTH är att du kommer få ta del av något som heter mottagningen. Det är ett skräddarsytt program som löper över två veckors tid där du genom roliga aktiviteter och sittningar får lära känna dina klasskompisar och även äldre elever bättre. Jag har personligen engagerat mig i mottagningen två gånger och det är har varit bland det roligaste och givande jag har gjort under min tid på KTH.

– Studentlivet på KTH kanske inte serveras direkt på ett silverfat som det kanske gör i andra studentstäder, men för den som har intresse och lite vilja så finns det väldigt mycket spännande som man kan engagera sig inom. Det finns verkligen något för alla och, om det mot förmodan skulle ”saknas” en förening, så kan man alltid starta en egen. Mitt absolut bästa tips till en ny student på KTH är att hitta någon förening att engagera sig inom, med sektionsengagemang kommer mer förmåner än vad du kan tro.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det känns som att jag ändrar mina planer hela tiden, men eftersom jag läser en civilingenjörsutbildning på KTH behöver jag inte riktigt bestämma mig än för vad jag vill jobba med i framtiden. Som jag nämnde tidigare så har du väldigt många dörrar öppna efter en utbildning på KTH.

– Men nu tycker jag det är spännande med fastigheter, speciellt att utveckla nya fastigheter där du går från en bit oberörd mark och en idé till en färdig byggnad som kanske står kvar ett par hundra år. Jag har alltid roats av tanken att lämna något efter mig, som kan användas och uppskattas av andra människor. Jag tycker det är häftigt hur du tillför värde genom att förädla mark. Därför lutar det just nu åt att arbeta inom fastighetsbranschen som projektledare eller någon liknande befattning på något fastighetsutvecklingsbolag.

Läs mer

Samhällsbyggnad 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11