Till innehåll på sidan

Natasha, Samhällsbyggnad 300 hp

Natasha studerar Samhällsbyggnad 300 hp. I sin studentintervju berättar hon om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta Natasha. Hon har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

Natasha, student på Samhällsbyggnad 300 hp.

Namn: Natasha
Ålder: 21 år
Utbildning: Samhällsbyggnad 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta Natasha

Intervju med student

Natasha går Samhällsbyggnad 300 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Hej allihopa! Mitt namn är Natasha och jag är en 21-årig tjej som är född och uppvuxen i Stockholm. Jag studerar för närvarande mitt fjärde år på civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad och håller alltid hus på KTH Campus vid Valhallavägen.

– Redan som sexåring började jag lära mig om allt ifrån Newtons rörelselagar, Einsteins relativitetsteori till atomens uppbyggnad utav min morbror som är professor på KTH. Där och då tyckte jag det var plågsamt att lyssna på hans föredrag som handlade om någonting nytt varje dag. I efterhand är jag tacksam för den otroligt stora mängd av fakta och information som min morbror matat mig med ända sedan barnsben då detta är anledningen till varför jag fick upp mina ögon för ingenjörsyrket. Att höra min morbror berätta om hur Newton upptäckte gravitationen, till hur Einsteins teorier är formulerade fick mig att bli väldigt intresserad i teknik, problemlösning och nytänkande.

– Att börja på KTH har därmed varit en självklarhet för mig i flera år. När tiden började närma sig för att söka till högskolan så bläddrade jag igenom produktkatalogen som KTH skickar ut varje år vilket lämnade mig i ett väldigt förvirrat tillstånd – alla program verkade vara superkul! De positiva nyheterna var att KTH har ett fantastiskt civilingenjörsprogram som heter Öppen ingång vilket är till för de som befinner sig i samma situation som jag befann mig i för tre år sedan – förvirrad och med grov beslutsångest. De negativa nyheterna var att när ansökningsbeskedet väl kom så visade det sig att jag istället hade lyckats komma in på Civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnad. Detta negativa besked har i efterhand visat sig vara det mest positiva som kunde ha hänt mig för jag trivs väldigt bra i min utbildning och hade inte velat ha det på något annat sätt ifall möjligheten gavs.

Hur är din utbildning?

– Som jag förstått efter fyra år på Samhällsbyggnad så är både bygg- och fastighetsbranschen otroligt stora och dominerande marknader med möjligheter som aldrig tar slut – därmed är det lugnt att säga att det här är en väldigt bred utbildning.

– Det första året på Samhällsbyggnad är som det första året på samtliga linjer. Du läser de klassiska matematik-kurserna, lite mekanik, statistik och såklart även programrelaterade kurser. I årskurs två väljer du en inriktning och därefter avgränsas dina kurser till ett specifikt område. Det finns fem olika inriktningar att välja mellan, bland annat Fastighetsekonomi och Fastighetsjuridik, Stadsplanering eller Bygg- och byggprojektledning som jag har inriktat mig mot. Det som karaktäriserar min inriktning är att den är inriktad mot byggbranschen och du läser väldigt många fysik och mekanik-kurser som är anpassade till just konstruktion av husbyggen och anläggningar. Inriktningen mynnar sedan ut i två masterspår varav den jag för närvarande läser heter Hus- och anläggningskonstruktioner.

– Just det spår som jag har tagit är väldigt tekniskt och ”ingenjörig” om man får säga så. Jag har läst många beräkningskurser som kretsar kring mekanik, och fysik blandat med verklig teori och praktisk information om hur saker och ting sker i verkligheten. Detta är vad som gör utbildningen så rolig – att du får en förståelse för allt ifrån hur du bygger hus till hur du konstruerar en bro till att faktiskt få lära dig att göra det själv fast i en mindre skala då.

– Den väg som jag tagit inom Samhällsbyggnad har varit väldigt utmanande, och det har spenderats många sömnlösa nätter där jag suttit uppe hela natten och pluggat inför en tenta eller skrivit på en inlämning. Det fina med det hela är ju såklart hur otroligt mycket jag har lärt mig. De teoretiska studierna i skolan kombinerat med de erfarenheter jag fått utav att jobba inom min bransch har fått mig att inse hur stor Samhällsbyggnadsbranschen är och hur mycket det finns att lära sig. Jag har utvecklat en så stor uppskattning för det jag gör och det som min examen kommer att leda till så nu när jag tänker på de två åren jag har framför mig, känns det inte lika jobbigt då jag vet hur mycket jag har att se fram emot!

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– De två första veckorna på KTH gick så himla fort. Samhällsbyggnadssektionens mottagning är två veckor lång och fylld med aktiviteter under dagarna och sittningar på kvällarna. Mottagningen är en jätterolig grej att vara med på och det är det bästa tillfället att lära känna sin sektion och sina klasskamrater samtidigt som du får uppleva ”KTH-kulturen” på riktigt.

– Om du mot någon förmodan skulle missa mottagningen eller får förhinder så bör du veta att studentlivet på KTH bara startar med mottagningen. Med över 6000 studenter som håller hus på Campus finns det gott om studentföreningar, aktiviteter fester eller spex att engagera sig i. Varje enskild sektion har sina egna föreningar, och sen har vi även THS (Tekniska Högskolans Studentkår) som är en förening som drivs utav samtliga studenter på KTH och som består av 21 sektioner. Så, ifall du gillar att stå bakom baren, sjunga, spela fotboll eller skriva nyhetsartiklar finns det garanterat en förening för dig på KTH som gillar att göra exakt samma sak.

– På samhällsbyggnadssektionen finns det uppemot 20 föreningar som alla håller på med olika saker. Vi har allt ifrån en bartenderförening, till en skidåkningsförening som anordnar de fetaste skidresorna varje år. Att engagera sig i föreningar är ett väldigt bra sätt att lära känna nya människor samtidigt som du har kul. Som KTH student är det ingen hemlighet att livet kan bli väldigt överväldigande ibland och då kan det vara skönt att bara lägga ifrån sig plugget, ta en paus och göra någonting som man gillar tillsammans med sina vänner. Jag uppmanar er därför att inte vara rädda för att ta för er och söka till olika föreningar både utanför och innanför sektionen. Alla befinner sig i samma sits som nyantagen KTH-student och alla vill verkligen lära känna nya människor och skaffa vänner och det kan sektionsengagemang lösa utan problem.

– Jag har engagerat mig lite inom min sektion, bland annat har jag styrt upp en internationell mottagning, varit med som både värd och gruppledare på vår arbetsmarknadsmässa och sen har jag även varit bartender på THS och suttit i projektgruppen för THS Armada, som är arbetsmarknadsmässan som riktar sig till alla program på KTH och som anordnas varje år. De lärdomar som jag erhållit från samtliga engagemang är ovärderliga och jag har lärt känna så många nya människor vilket jag är tacksam för. Sök du med, jag lovar att du inte kommer att ångra er!

Vad har du för framtidsplaner?

– När jag började på KTH hade jag ingen aning om vad jag ville hålla på med i framtiden. Jag tyckte att matematik och problemlösning var roligt och därmed valde jag det spår som jag nu går. Efter tre år på KTH är den enda skillnaden på 21-åriga Natasha och 17-åriga nyantagna Natasha är att jag nu har en kandidatexamen i ryggsäcken – när det kommer till framtiden är jag fortfarande lika kluven. Jag har jobbat en del inom min bransch och därmed har jag fått uppleva och testa på lite olika roller och som den jobbiga personen jag är har jag tyckt att precis allting är kul. Dock så är ju detta fördelen med mitt program då det är så brett, vilket möjliggör att du i princip kan jobba med vad som helst. Vill du bli projektledare, huskonstruktör eller kanske fastighetsvärderare? Då är detta utbildningen för dig. Möjligheterna är oändliga och det finns gott om utrymme att byta riktning på sitt yrke när du väl kommer ut i arbetsmarknaden.

Läs mer 

Samhällsbyggnad 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-11-11