Till innehåll på sidan

Emil, Teknisk fysik 300 hp

Emil studerade Teknisk fysik 300 hp. I sin alumnintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Emil Ringh, alumn. Doktorerar på KTH.

Namn: Emil Ringh
Ålder: 30 år
Utbildning: Civilingenjörsutbildning inom Teknisk Fysik 300 hp
Examensår: 2014
Arbetar som: Doktorand i Tillämpad Matematik på KTH

Intervju med alumn

Emil Ringh jobbar på KTH som doktorand och berättar om sin yrkeskarriär.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– När jag gick ut gymnasiet visste jag att jag vill plugga vidare. Jag tyckte inte att jag kunde något och tänkte att universitetsstudier var nyckeln till att få ett jobb som stimulerade och utmanade mig. Teknisk fysik kändes som ett naturligt val då jag (lite stereotypt) "gillade matte och fysik". Det verkade också som om examinerade ingenjörer var eftertraktade på arbetsmarknaden. Det kändes alltså bra att välja på intresse, det skulle nog leda någonstans. Jag är från Stockholm men valde att även titta på ett par andra lärosäten, Stockholm är ju inte precis känd som en studentstad (vilket är något missvisande!).

– Till slut bestämde jag mig dock för KTH. Det är (ett av) landets bästa tekniska universitet med ett gott internationellt rykte. Gällande studierna så var jag van att plugga en hel del i gymnasiet (tyckte jag i alla fall) men studietakten på KTH var tuff. Under framför allt första terminen var jag var extremt osäker på om jag skulle orka. Vännerna var det som fick mig att hänga kvar, vilket var tur. De följande terminerna tyckte jag att studierna gick lättare. Ämnena jag studerat är tekniska, men jag har även lärt mig att sålla i stora mängder information och lärt mig en hel del om mig själv. Jag vill även tipsa om att det finns ett väldigt aktivt och givande studentliv på KTH. Förutom att vara roligt så är det ett bra komplement till de tekniska studierna.

Vad arbetar du med?

– Min karriärväg har varit lika krokig som mina val inom utbildningen, jag har valt baserat på lust. Jag gjorde ett kanditatexjobb inom bildbehandling, läste en master i tillämpad matematik, och gjorde ett exjobb inom signalbehandling/informationsteori. Efter examen fick jag, via exjobbet, ett jobb på Ericsson. Där arbetade jag i 1,5 år med forskning och utveckling av radio access för 4G och 5G. Arbetet var utmanande och intressant. Man må vara en liten kugge i ett väldigt stort maskineri, men det är ett maskineri som bokstavligen påverkar livet för miljarder människor. Det blir man väldigt ödmjuk av.

– Det är dock viss skillnad på industriell och akademisk forskning och jag kände att jag vill testa även den senare. När jag började på teknisk fysik var jag säker på att jag inte skulle doktorera (tji fick jag!), det var något som kom smygande under utbildningen. Det finns så många intressanta och olösta problem! Jag är sedan 4 år tillbaka doktorand inom tillämpad matematik och beräkningsmatematik (inriktning mot numerisk linjär algebra). Det bästa med mitt jobb är just att få jobba med dessa olösta problem, och kicken när man väl gör framsteg.

Hur ser framtiden ut?

– Tekniska fysiker är eftertraktade inom många områden och karriärmöjligheterna efter examen är goda. Jag har ganska många kursare som doktorerat. Andra är IT-konsulter, management konsulter eller projektledare. De jobbar inom försäkringsbranschen, på bank och på börsen. Med satelliter, styrsystem för tåg och medicinsk teknik. På Ericsson, Scania, Spotify, SAAB Aerospace och Google. Kort sagt lite överallt.

– Gällande min egen framtid är jag inte helt säker. Jag kommer fortsätta att välja baserat på lust, i alla fall så länge det valet verkar ge vettiga framtidsutsikter.

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-07-06