Avancerad teori används i praktiken

Snabbt tog sig Daniel Rufelt igenom KTH-studierna i Teknisk fysik och tog examen sommaren 2008. Sedan dess har han arbetat inom försäkringsbranschen som försäkringsmatematiker, eller aktuarie som det också kallas.

Daniel Rufelt

- Efter examen började jag som aktuarie-trainee vilket var ett bra sätt att få en introduktion till branschen och yrket. Jag är en av ett antal hundra verksamma aktuarier som finns i landet, och arbetar som enhetschef för en grupp som sysslar med riskmodellering. Mina mattekunskaper från KTH kände jag kom till användning direkt när jag började arbeta.

Ingen aning om vad jag ville bli

Daniel hade egentligen ingen aning om vad han gav sig in på när han valde KTH. Men matematik intresserade honom i gymnasiet. Dessutom hade han med sig goda studievanor.

- Idag inser jag hur viktigt det är just med goda studievanor. Jag hade med mig en självständighet i studierna vilket är bra att ha på KTH.

Han hade hört att Teknisk fysik var den ”tyngsta” utbildningen, men det skrämde inte. Istället var det något av en utmaning. Genom att plugga hårt och strukturerat från början så gick det bra.

- Under studietiden upptäckte jag att avancerad teori verkligen används i praktiken, det var perfekt!

- Jag tänkte att jag vill jobba med något där jag kan använda mina kunskaper på daglig basis. Jag ville också vara säker på att det verkligen finns en god arbetsmarknad så jag fastnade för tillämpad matematik som specialisering efter tredje året.

Bredd på utbildningen

Nu, efter examen har Daniel reflekterat över hur bra och bred utbildningen var, tack vare en möjlighet att få lära sig både teori och praktiska tillämpningar av den.

- Alla kurser tillsammans har, trots olika innehåll, lärt mig att lösa problem. Att vara ingenjörsmässig är det viktigaste tycker jag; lösningen på ett problem inklusive den praktiska tillämpningen är intressantare än den grundläggande teorin bakom lösningen. Att jag exempelvis lärde mig att programmera under utbildningen har varit en fördel.

Daniels tips till blivande KTH-studenter

  • Ställ följande frågor till dig själv: Vad är jag bra på, vad vill jag arbeta med? Är jag intresserad av avancerad teknisk problemlösning, fysik och matematik? Har jag bra studievanor, orkar jag plugga intensivt under en längre period? Fundera igenom vad du vill!
  • Teknisk fysik är utbildning med ett starkt fokus på beräkningar jämfört med andra ingenjörsutbildningar. Det är viktigt att man tycker att det är kul för att trivas.
  • Att tvingas sålla i material och avgöra vad som är viktigt och inte viktigt är något man ständigt får tränas i; att fundera igenom hur man gör detta på bästa sätt underlättar studierna.

Daniel har det obegripligaste jobbet i Sverige

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-10-25