Ge inte upp – tro på dig själv

Emelie Fogelqvist fick bättre självförtroende och lärde sig hantera motgångar under sin studietid på KTH. Idag jobbar hon med att forska inom Biomedicinsk fysik på KTH efter examen i Teknisk fysik 2012.

Emelie Fogelqvist

- Jag har ett mycket roligt jobb där jag studerar, undervisar och forskar. Innan jag började på KTH var jag väldigt prestationsinriktad och betyg var något viktigt för mig. Det ändrades på KTH där jag fick omvärdera min syn på kunskap och prestation. Det är jag själv som förandrats, jag tycker inte betygen är så viktiga längre.

Varför Teknisk fysik?

- Jag hade en bra matte- och fysiklärare i gymnasiet som gav oss roliga matteproblem som extra utmaning. Det var ingen som direkt tipsade om Teknisk fysik. Jag ville prova om jag skulle klara av det. Det är också en bred utbildning, vilket passade mig.

Första tiden på KTH

- Jag tyckte att det var högt tempo och svårt att hänga med i svängarna. Först kom mottagningen och den var jättekul men efter det ökade studietakten och jag var faktiskt på väg att hoppa av. Jag hade aldrig tidigare lagt så mycket tid på att plugga. Plötsligt kändes studierna som en mur jag aldrig skulle klara av att ta mig över!

Ett par veckor innan första tentan sa mina föräldrar att jag skulle gå upp på den och se hur det känns. Jag gjorde det, hade pluggat hårt med en kompis och tyckte att tentan var lätt. Det var inte så hemskt som jag trodde. Såhär i efterhand är jag glad att jag inte gav upp. Men det är faktiskt ett av mina tråkiga minnen från KTH, den där avhoppskänslan i början.

Jag skulle vilja ge tips till andra som känner sig osäkra i början: Prata med någon. Ge inte upp. Tro på dig själv. Det blir bättre!

Hur var utbildningen?

- Det finns verkligen ingen begränsning i vad man kan lära sig på Teknisk fysik. Man får lära sig att ta in ny information snabbt och jag har fått en väldigt bra grund för arbetslivet.

I årskurs 3 åkte jag ett halvår till Sydney i Australien på utbyte, det var jättekul och kändes som ett skönt avbrott. Sedan började masterutbildningen i tillämpad fysik där jag gillade föreläsningarna med mindre grupper och mer interaktion mellan lärare och studenter. Jag hade mycket bättre studiemotivation jämfört med de tre första åren. Matematiken har alltmer blivit ett verktyg för mig – något jag använder för att lösa olika tekniska problem.

Jag funderade på kandidatexjobbet och träffade Prof. Mats Danielsson som presenterade ett kul projekt. Då fick jag upp ögonen för biomedicinsk fysik. Efter den tuffa starten har jag bara gått rakt igenom utbildningen, utan problem egentligen. Jag tänkte söka en doktorandtjänst i Lund, men när Prof. Hans Hertz fick reda på det erbjöd han mig direkt arbete här på KTH.

Hur var studentlivet?

- Jag själv var inte särskilt sektionsaktiv, men många av mina vänner var det. Själv har jag varit med i spexet, Fysikalen, under mitt femte år samtidigt som jag gjorde mitt examensarbete. Jag var mycket i sektionens lokal Konsulatet under de första två åren och var ”hangaround-fadder” under flera mottagningar. Det roligaste som händer under året är banquetten med god mat, fina kläder och live-band.

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-10-25