Vilket energiknippe – årets alumn 2013

Publicerad 2014-02-28

Årets alumn Magnus Egerstedt hann på en timme med att både bli intervjuad, prata samarbete och studentutbyte med skolchef Leif Kari och gå i rask takt till sektionslokalen för att fotograferas. Han hann även prata med studenter. Följ med energiknippet Magnus när han tittar tillbaka på sin KTH-tid.

Magnus Egerstedt till vänster - i fysiks sektionslokal

Med KTH-nål på kavajslaget, en brun tygryggsäck på ryggen och med lekfull blick var Magnus Egerstedt redo att intervjuas om sin tid på KTH. Att han kom nästan direkt från flyget efter långresa från USA var inget som märktes. Speciellt inte i sektionslokalen där jag som skulle fotografera inte hann blinka innan Magnus slagit sig ner i soffan bredvid några studenter.

Skolchef Leif Kari gratulerar årets alumn 2013

Hur känns det att bli årets alumn?

Jag är stolt, glad, ödmjuk och tycker att det är lite småsurrealistiskt att just jag ska blir årets alumn av alla de jättemånga, duktiga KTH-alumner. Jag som bor i USA på andra sidan Atlanten.

KTH blir ju bara bättre och bättre år för år. Att bli årets alumn nu när KTH är ännu bättre än då i början på 2000-talet när jag doktorerade. Det är hedrande i sig. Nu finns större forskning, en skarpare internationell profil, bättre placering på rankings. För att nämna några exempel:

 • Webbsändning med prisceremoni och föreläsning 5 oktober
 • Nominering årets alumn 2013
 • Årets alumn 2012

Fem ord om din studietid på KTH?

Kul, krävande, relevant, spännande, hållbar. Hållbar betyder alltså att utbildningen håller. Att jag fortfarande använder och har nytta av det jag lärde mig för massor av år sedan. Jag gick teknisk fysik på KTH 1992-1996 och var doktorand i optimeringslära och systemteori 1996-2000.

Kuriosa om Magnus

 • Årets Alumn på KTH 2013.
 • Professor på Georgia Institute of Technology.
 • Fil. kand i filosofi vid Stockholms universitet.(Tänk att två så bra universitet ligger så nära i Stockholm).
 • Fru.
 • Tvillingtjejer 9 år.
 • Fyra höns, trots att vi bor i hus rätt nära city. Vi plockar ägg, det är kul.
 • Två hundar, en plott hound, en beagle.
 • En katt.
 • Jag har säkert något till djur nu när jag kommer hem efter fyra dagar i Sverige.
 • Spelar fotboll två gånger i veckan.

Vad har KTH betytt för dig?

KTH finns i min själ och i mitt hjärta. KTH har att göra med så mycket - vem jag är idag! Jag har fortfarande bästa kompisar från KTH-tiden. Nolleperioden var mycket meningsfull för mig. Den gjorde att jag lärde känna alla. Jag gillade hela det systemet. Matte var jag bra på och därför valde jag teknisk fysik. Det var kul, jag lärde mig mycket. Men det var en svår och rigorös utbildning. Och relevant. Jag lärde mig att matematik kan lösa riktiga problem.

Jag har jobbat både på Berkeley och Harvard förutom Georgia Tech. Och näe, jag märker att KTH-utbildningen håller sig. Det är inte precis ett handikapp att ha gått på KTH, snarare tvärtom!

Min tid som doktorand var himla kul. Då jobbade jag med robotik på matteinstitutionen och var den första doktoranden inom det ämnet. Jag var fri att göra det jag ville, mina två handledare Anders Lindquist och Xiaoming Hu lät mig utforska mitt ämne. Det har hjälpt mig jättemycket och givit bra träning.

Vilka vill du tacka här på KTH från studietiden?

Jag visste ju inte vad jag skulle bli eller vad jag ville göra efter mina studier. Det enda jag visste var att jag inte ville bli renodlad matematiker. Jag pluggade på, gillade matte. Men i 4:an (fjärde årskursen) hittade jag min grej. Det var kursen matematisk systemteori med energiske professor Anders Lindquist som öppnade mina ögon. Det var snygg matematik med tydliga tillämpningar.

Vi var många härliga doktorander i robotik från olika institutioner. Patrik Jensfelt, Danika Kragic och Petter Ögren är kvar på KTH som robotikprofessorer.

Vilken relation har du idag till KTH?

2007 var jag på en så kallad sabbatical 10 månader på KTH. Jag tar emot exjobbare från KTH och vill starta studentutbyte också. Så det var bra att jag fick träffa och byta några ord med skolchef Leif Kari. Det är också samarbete med olika forskare, bland annat Karl-Henrik Johansson, Xiaoming Hu och reglerteknik-gänget.

Jag har såklart på mig KTH-mössan när mina doktorander tar examen. I USA har man ju en slags platt hatt och akademisk rock på sig vid högtidliga tillfällen. Jag har rocken, men byter aldrig bort min KTH-mössa mot platt hatt. Kollegor och studenter brukar retas och frågar om jag gått konduktörsuniversitet eller University of Harley Davidson när de ser min KTH-mössa. Men en av ”the Deans” (cheferna) har inspirerats av min mössa och har börjat ha ringar på sin hatt.

Roligaste minnet från KTH

Hela utbildningen! Gillar man matte är teknisk fysik den rätta. Även om den utbildningen är svår så är den väldigt bred.

Tråkigaste minnet från KTH

Jag forskar mycket inom ett ämne som heter optimal styrteori. Och, när jag läste den kursen under civilingenjörsutbildningen tyckte jag det var otroligt kul och spännande. Men, jag fick inte högsta betyg. Det gör mig fortfarande irriterad.

Magnus ord till KTH och några tips

Det är oerhört svårt att bli professor i USA om man inte doktorerat i USA. Men KTH har väldigt gott rykte. Jag skulle säga att det är KTH, ETH i Zürich och EPFL i Lausanne som har så gott rykte.

Det här med nätverk för alumner är ett genidrag av KTH. Det stärker känslan och KTH-identiteten. I USA är just alumni mycket viktigt eftersom många före detta studenter och doktorander donerar pengar till universiteten. Så bra att ni har öppen ingång, att få testa ett år. Det hade jag nog valt om jag haft den möjligheten 1992.

Jag tycker inte det är bra med vattentäta skott mellan utbildningarna. Det kanske inte är lika mycket sådant fortfarande på KTH nu 20 år senare. Jag kände fysikerna, men till exempel inte dem som gick farkostteknik. Eftersom vi jobbar tillsammans i arbetslivet, måste vi också utbildas tillsammans. Det mest intressanta och nyskapande händer nämligen mellan de traditionella ämnesgränserna, se biologi och mekanik som ett exempel. På Georgia Institute of Technology finns något som heter Senior Design, det är team som bildas från olika utbildningar.

Text: Ingeborg Löfgren.
Foto: Magnus Egerstedt och Ingeborg Löfgren

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Kommunikation SCI
Tillhör: Skolan för teknikvetenskap (SCI)
Senast ändrad: 2014-02-28