Åk på studentutbyte

Katarina var utbytesstudent i Grenoble, Frankrike under sitt fjärde år på KTH.
– Det var ett jättebra år som gav mig otroligt mycket. Jag vill gärna råda alla som går på KTH att åka på utbyte!

–Jag gillar verkligen Frankrike, men är inte så förtjust i Frankrikes hierarkiska system. Vissa studenter vågade knappt prata med lärarna. De ger en inte samma frihet som här. På KTH har vi tydliga kurshemsidor så att man vet vad som ingår i kursen och man tar själv ansvar för det man gör.

Fysik är det roligaste som finns

– Mitt intresse för fysik började i gymnasiet, men valet att läsa Teknisk fysik var inte självklart. Jag ville bort från Örebro till något större och kände att Stockholm låg mig varmare om hjärtat än Göteborg.

– Fysik är det roligaste som finns! För mig är matten ett verktyg för fysiken. Jag fick en chock i början av utbildningen, det gick snabbt framåt och efter första övningen i matte undrade jag verkligen vad jag gett mig in på. Men faddrarna hjälpte mig då, och sen dess har jag aldrig tvivlat. Jag trivs verkligen!

Första tentan gick inte så bra

– Första tentan gick inte så bra, men sedan fick jag bättre pluggvana. Jag uppskattar föreläsningarna som jag tyckte gav mig bra överblick. Tålamod och intresse är nog det viktigaste för framgång i studierna. Det är ingen betygshets på Teknisk fysik, utan man stöttar varandra att ta det där E:et, vilket är skönt.

– På masterprogrammet är det mindre grupper och där känns det som att man kan ha bättre och djupare kommunikation med lärarna. Nu gör jag mitt examensarbete inom kvantoptik, det handlar om att undersöka ljusets grundläggande egenskaper.

– Efter examen funderar jag på att doktorera. Jag vill jobba med att utveckla framtidens teknik. Det som är grundforskning idag kan vara det vi inte klarar oss utan om 20 år!

Studentlivet

– Mitt andra år på KTH var jag fadder. Sedan var jag även ordförande i idrottsnämnden på fysiksektionen, men i övrigt har jag inte varit med så mycket i sektionslivet. Sedan 2012 driver jag sajten Womengineer, för att inspirera fler tjejer att välja ingenjörsyrket.

Tips till blivande KTH-studenter

  • Ge inte upp. Det är när det är svårt som du lär dig. Det är ju därför du är på KTH. Ta hjälp av faddrar och kurskamrater.
  • Vissa kurser kanske inte låter så kul, men ge dem en chans. Ofta är de kul när man kommer in i det!

Läs mer

Teknisk fysik 300 hp

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2017-11-22